x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dragan Muntean Urmaşul lui Drăgan

Urmaşul lui Drăgan

de Monalise Hihn    |    14 Apr 2008   •   00:00

La 13 martie 2002 a fost invitat de Drăgan Muntean să participe la emisiunea “Tezaur folcloric”. Avea să fie ultima prezenţă a îndrăgitului cîntăreţ în această emisiune. Peste o lună, Bogdan Toma plîngea la căpătîiul celui pe care îl consideră al doilea tată.

La 13 martie 2002 a fost invitat de Drăgan Muntean să participe la emisiunea “Tezaur folcloric”. Avea să fie ultima prezenţă a îndrăgitului cîntăreţ în această emisiune. Peste o lună, Bogdan Toma plîngea la căpătîiul celui pe care îl consideră al doilea tată.

 

Drumul lui Bogdan Toma s-a intersectat cu cel al reputatului cîntăreţ în luna octombrie a anului 2000. Bogdan avea atunci 10 ani şi a cîntat la nunta mătuşii sale. Acolo se afla şi Drăgan Muntean. “Îmi amintesc că m-a luat şi m-a aşezat pe genunchii lui. Am stat acolo preţ de cîteva minute, după care ştiu că mi-a dat nişte bani să merg să îmi cumpăr ciocolată. Ştiu că i-a spus atunci tatălui meu: «Bine, măi Traiane, de cînd caut un pădurean care ştie să cînte şi tu m-ai lăsat să îi aduc pe alţii s-o facă!». De atunci, Drăgan Muntean a fost ca un al doilea tată pentru mine”, povesteşte Bogdan.

 

Promovare. Om de cuvînt, Drăgan Muntean a devenit pentru Bogdan Toma un adevărat impresar. “Eu cîntam de la 8 ani, dar pînă la întîlnirea cu Drăgan Muntean nu pot să spun că am fost într-adevăr cîntăreţ. Nenea Drăgan m-a promovat peste tot. Atît de mult iubea muzica populară că s-a implicat în proiecte care să promoveze tinerii interpreţi de muzică populară. Am participat la «Muguri de tezaur», dar şi la alte manifestări organizate de sau cu sprijinul lui Drăgan Muntean. Am cîntat şi la ultimul Festival al Pădurenilor, organizat în vara anului 2001 la Poieniţa Voinii de către marele şi regretatul cîntăreţ”, spune Bogdan.

 

 

Ultimul Tezaur. În martie 2002, Drăgan Muntean a participat la emisiunea “Tezaur folcloric”. Nimeni nu ştia atunci că va fi ultima oară cînd regretatul cîntăreţ va concerta în cadrul acestei emisiuni. L-a dus cu el şi pe Bogdan. “Vă daţi seama ce a fost pe mine, să apar pe scenă alături de Drăgan Muntean şi de alte mari nume ale folclorului românesc. Acum îmi dau şi mai bine seama ce şansă am avut. În plus, nenea Drăgan m-a luat cu dumnealui. Întîi a cîntat Drăgan Muntean cu Mariana Anghel, iar apoi am intrat pe scenă eu împreună cu fiica Marianei Anghel, Adriana. Sînt lucruri care nu se uită niciodată!”, îşi aminteşte Bogdan Toma.

 

 

Drumuri lungi. După spectacol, Drăgan Muntean s-a întors acasă cu Bogdan şi cu tatăl lui. În Deva, l-au dus pe interpret la el acasă. “Cînd a coborît din maşină, mi-a spus «Bogdănele, ne aşteaptă drumuri lungi împreună». Acele cuvinte mă vor urmări mereu. L-am văzut ultima oară în viaţă cinci zile mai tîrziu, cînd m-a invitat la Deva, la Ziua Poliţiei. Vă daţi seama ce a însemnat un asemenea lucru pentru un copil de 12 ani. Apoi, o lună mai tîrziu, am aflat cu toţii că nenea Drăgan a plecat. A fost o pierdere grea, pe care o simţim şi astăzi, la şase ani de cînd a plecat dintre noi. Nu îl voi uita niciodată şi, din păcate, nu mai pot să îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine. Chiar mă gîndeam, urmărind ediţiile de colecţie ale Jurnalului Naţional, care a promovat muzica populară şi nu a uitat să îi readucă în memoria publicului pe cîntăreţii de excepţie care nu mai sînt printre noi, cînd va apărea şi una dedicată lui nenea Drăgan?.... Sînt fericit că va apărea o astfel de ediţie şi vă mulţumesc pentru acest lucru”, spune Bogdan Toma.

 

 

Dăruire. Bogdan este convins că Drăgan Muntean a fost cel care i-a deschis calea spre succes: “În proporţie de 70% cînt pentru dumnealui. Dacă n-ar fi fost nenea Drăgan, poate că nu aş mai fi cîntat. M-a încurajat atît de mult. A fost ca un al doilea tată pentru mine. A făcut pentru mine ceea ce părinţii fac pentru copiii lor. Îi port un respect nemăsurat. Tuturor ne este dor de dumnealui. Cît îmi va sta şi mie în putere, nu voi lăsa ca amintirea să se stingă. Era un om adevărat şi a lăsat în urma lui o moştenire de preţ – glasul lui!”. Drăgan Muntean era un om generos. Voia să ajute pe toată lumea. Bogdan Toma îşi aminteşte o întîmplare care spune foarte multe despre felul de a fi al regretatului interpret. “Cu puţin timp înainte să plece dintre noi, nenea Drăgan i-a spus tatălui meu să deschidă un cont în bancă: «Traiane, să-i faci un cont în bancă lui Bogdănel. Voi găsi eu sponsori pentru copil. Nu trebuie să îţi mai cheltuieşti banii pentru concursuri şi festivaluri. Mă voi ocupa eu de lucrurile acestea. Tu trebuie doar să deschizi acel cont!». Tata n-a mai apucat să deschidă acel cont. Întîmplarea pe care v-am povestit-o vă poate arăta ce fel de om era Drăgan Muntean. Se gîndea la toate. Ştia ce înseamnă să te afli la început de drum! Eu eram doar un copil de aproape 12 ani atunci cînd s-a stins!”.

 

Bogdan Toma are acum aproape 18 ani. Cîntă în continuare. În octombrie 2007 a cîştigat premiul al doilea la Festivalul “Strugurele de aur” de la Jidvei. El ştie că, de undeva de sus, Drăgan Muntean îl ascultă cîntînd şi îi zîmbeşte!

×