x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ducu Bertzi Esenţa muzicii

Esenţa muzicii

de Loreta Popa    |    27 Iul 2009   •   00:00
Esenţa muzicii

Mihai Cosmin Popescu, prieten şi coleg de radio cu Ducu Bertzi, spune că rudele ţi le dă Dumnezeu, aşa că orice ai face nu poţi renunţa la ele. Cu prietenii este altfel. Îi poţi selecta, iar după aceea număra. De obicei nu depăşesc numărul de degete de la o mână.

Unul dintre cei care au fost aleşi de sufletul său pentru a-i fi prieteni este Ducu Bertzi. "Despre Ducu aş putea scrie un roman, atât de multe amintiri avem împreună. În noiembrie sărbătorim 12 ani de la prima ediţie a emisiunii de muzică folk «Omul cu chitara», o emisiune marca Radio România. Câte bucurii am trăit în aceşti ani unul cu celălalt. Câte tristeţi ne-au bântuit... Am ajuns să ne înţelegem din priviri... Rareori se enervează (nu vă recomand să-l enervaţi în vreun fel). Îl simt şi-l ascult... Se descarcă repede şi trece mai departe elegant.

E un mare domn. Aş fi spus că e un lord, dacă n-ar fi lansat «colegul» Ciocu Vintilă celebra piesă Lordul John (aşa se tachinează ei, «Ce mai faci colegule?»). Cred că lui Ducu i-ar fi plăcut "să se nască într-o ţară mai calmă". Derapajele zilnice ale societăţii româneşti îl scot din minţi. El este neamţ în ceea ce face sau, dacă vreţi, a rămas maramureşean. Cuvântul dat este lege pentru el. Are o energie inepuizabilă. Cel mai bun manager al lui este chiar... el.

Ştie exact ce concerte să accepte, lângă cine să apară pe afiş (niciodată alături de vedete efemere), cât valorează apariţia sa, cât de important este să fii mereu prezent în viaţa artistică. Pentru el, nici un recital nu începe fără probele de sunet. A ştiut mereu să-şi atragă valorile în jurul său (Florian Pittiş, Marius Baţu sau Mihai Neniţă). Nu pierde ocazia de a-i vedea la lucru pe marii artişti şi de a învăţa de la ei (Bob Dylan, Eric Clapton, Leonard Cohen, Joan Baez. Avea bilete şi la concertul lui Michael Jackson de la Londra, dar Dumnezeu l-a luat mai repede la el pe Michael)."

Câte ceva despre familie! "Ţine enorm la ea, Theodora este soţia ideală pentru el", spune Mihai Cosmin Popescu. "Nu lipseşte din sală de la nici un recital din Bucureşti. Ducu o ştie mereu aproape, o caută din priviri şi-i urmează întotdeauna sfaturile. Maura şi-a luat zborul de lângă el anul trecut, dar chiar dacă este la casa ei el o protejează din umbră. Rareş este febleţea sa, cel care are grijă de blog, băiatul care de mic, împreună cu Maura, şi-a câştigat banii de buzunar muncind în vacanţe fără a aştepta ajutorul părinţilor. Cât despre doamna Florica, mama sa, ce să vă spun? Vorbesc aproape zilnic la telefon, iar anual merge să o vadă cel puţin o dată, acasă la Sighet."

DUCU? "Un om deosebit, un bun camarad. Recitalurile lui au o sensibilitate aparte. Este iubit de public. Ducu, esenţa muzicii şi a poeziei, picurată în suflet, la ceas de taină", a încheiat Mihai Cosmin Popescu.

×
Subiecte în articol: ducu bertzi