x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Elton John Adevăratul Elton John

Adevăratul Elton John

de Alex Revenco    |    12 Iun 2010   •   00:00
Adevăratul Elton John

Crecut într-o familie de iubitori ai muzicii, lui Elton John nu i-a fost deloc greu să se afirme. La 3 ani a început să cânte la pian.



Pe numele său adevărat Reginald Kenneth Dwight, Elton John s-a născut la 25 martie 1947 în Pinner, Middlesex, o suburbie a Londrei. Tatăl său, Stanley Dwight, era ofiţer în Fortele Aeriene Regale şi de aceea, era mai mult plecat de acasă. Stanley a cântat cândva la trompetă într-o trupă numită Bob Miller and the Millermen. Elton John a studiat la Pinner Wood Junior School, Reddiford School şi Pinner County Grammar School.

Membrii familiei Dwight erau mari iubitori de muzică, în casa lor găsindu-se foarte multe discuri cu artişti ai vremii. Aşa că nu e de mirare că John a început să cânte la pian la 3 ani. Mama sa a spus că după numai un an l-a auzit cântând "după ureche" "The Skater's Waltz" al lui Winifred Atwell. La 7 ani, Elton John (Reggie Dwight) a început să ia lecţii de pian. El şi-a demonstrat talentul interpretând melodii ale lui Jerry Lee Lewis, iar la 9 ani l-a descoperit pe Elvis Presley. La 11 ani, Dwight a primit o bursă la Academia Regală de Muzică. Una dintre profesoarele sale, Helen Piena, a spus că odată i-a cântat la pian o piesă de Händel, pe care Reggie a interpretat-o apoi ca pe bandă. În următorii cinci ani, John a frecventat cursurile de sâmbătă ale Academiei. A început să-i placă să cânte la pian Chopin şi Bach, dar şi în cor.

Când Dwight avea 15 ani, părinţii săi au divorţat. Mama sa s-a recăsătorit cu pictorul Fred Farebrother. Dwight avea să se mute împreună cu tatăl său vitreg. Această perioadă a conincis cu începuturile carierei muzicale a lui Reggie Dwight. În clădirea Frome Court a început să compună primele cântece şi n-a mai plecat de aici până când n-a avut patru albume consecutive în American Top 40.

Cu ajutorul mamei şi al tatălui vitreg, Dwight a primit o slujbă de weekend într-un pub din cartier. În schimbul a 35 de lire sterline pe săptămână, plus bacşiş, Dwight, pe atunci în vârstă de 15 ani, cânta la pian de joi până duminică melodii celebre din repertoriul lui Jim Reeves sau Ray Charles, dar şi compoziţii proprii.

În 1964, Dwight şi prietenii lui au format trupa Bluesology, iar în 1966 formaţia cânta în deschiderea recitalurilor pe care Long John Baldry le susţinea la The Marquee Club. După ce s-a "descalificat" la audiţiile pentru a fi vocalistul trupelor King Crimson şi Gentle Giant, Dwight s-a prezentat la anunţul publicat în New Musical Express de Ray Williams, pe atunci A&R Manager pentru Liberty Records.


Cuplu de aur cu Taupin
Încă de la prima întâlnire, Williams, managerul de la Liberty Records, i-a dat lui Dwight câteva versuri scrise de Bernie Taupin, care şi el se prezentase în urma aceluiaşi anunţ. Reggie Dwight a compus melodiile pe care i le-a trimis apoi prin poştă lui Taupin, aceasta fiind începutul colaborării dintre cei doi artişti, cooperare care există şi în prezent. În 1967, "Scarecrow", prima compoziţie a proaspăt formatului tandem Dwight/Taupin, a fost înregistrată. Iar şase luni mai târziu, când s-au şi întâlnit faţă în faţă pentru prima dată, Dwight adoptase deja numele cu care avea să devină celebru - Elton John, un omagiu adus lui ELTON Dean - saxofonistul trupei Bluesology şi lui Long JOHN Baldry - solist în Alexis Korner's Blues Incorporated.

×
Subiecte în articol: elton john