x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Elton John Elton John: Nu-mi place ce se întâmplă în lume!

Elton John: Nu-mi place ce se întâmplă în lume!

de Corina Andriuta    |    12 Iun 2010   •   00:00

Dependent de droguri în anii '80, homosexual convins, retoric desăvârşit faţă de societatea în care trăieşte, Sir Elton John s-a plantat în conştiinţa fanilor ca unul care arată cu degetul, prin muzică, toate neajunsurile acestei societăţi. Deşi recunoaşte asta, artistul spune că niciodată nu s-a gândit la cântecele sale ca la unele cu mesaj politic. Despre viaţa sa, despre aceste idei, Elton John a vorbit într-un interviu acordat revistei săptămânale "Time Out London".

Rep.: Aţi reuşit să scăpaţi de dependenţa de cocaină abia în anii ‘80, dar în plan professional aţi avut nevoie de mai mult timp pentru a vă reveni. Cel puţin asta spun criticile vremii!

Elton John: Poate... Cu toate astea eu spun că a fost o perioadă de creativitate uimitoare. Proiectul "The Lion King" m-a ajutat mult, am ieşit din rutina de zi cu zi prin lansarea albumului. Am fost criticat pentru faptul că în ultimii 30 de ani nu am scos nici un album decent. Acest lucru nu este corect! De asemenea, m-au criticat şi pentru proiectul "The Lion King"- doar ăsta a fost pentru copii! Şi apropo "The Lion King" a avut un success incredibil, eu sunt mândru de el. Am primit şi un "Oscar" pentru el!


Rep.: Chiar dacă multe dintre piesele lansate de dumneavoastră sunt vechi, de mai bine de două decenii, ele se regăsesc foarte proaspăt în actuala realitate.

Elton John: Da, ele devin actuale. Nu-mi place ce se întâmplă în lume! Devin deprimat. David Furnish mi-a cumpărat un câine deoarece eram foarte supărat din cauza războiului din Irak, devenisem cârtitor. A fost cea mai tristă perioadă pe care eu am prins-o. Îmi vine să strig: Bush şi administraţia lui au fost cel mai rău lucru care se putea întâmpla Americii!


Rep.: Cu toate acestea cântecele dumneavoastră nu sunt catalogate ca fiind politice!
Elton John: Bernie Taupin (poetul , care de mulţi ani scrie versurile pentru piesele lui Elton John) nu scrie cântece politice. Probabil că «Believe», este cel mai mult legată de politică. "Biserica şi dictatorii mă irită". În prezent sentimentele şi convingerile mele sunt mai puternice decât înainte. În anii '80, când luam droguri şi lumea începuse să vorbească despre SIDA, eu tăceam. Îmi este ruşine că nu am făcut nimic în acel moment. Când prietenii mei mureau, eu nu aveam curajul să fac ceva. Acum, însă, aceste gânduri mă umplu de disperare. Am trăit în America, eram gay, iar guvernul avea o atitudine simplă: "Dacă sunt homosexuali, atunci lasă-i să moară!" Şi eu de ce tăceam în astfel de situaţie? De ce nu organizam manifestaţii de protest? Şi ce fel de om eram? Dar acum dacă sunt sigur de ceva, neapărat voi protesta!


Rep.: Cu toate acestea, în particular, sunteţi un adevărat romantic...

Elton John: Da, sunt foarte romantic. Sper să nu sune vulgar. Eu cu David suntem de 10 ani impreună. Am făcut cunoştinţă de Halloween , iar pe urmă, în fiecare sâmbătă când ne întâlneam, ne făceam cadou unul celuilalt câte o felicitare. Sună foarte siropos, dar acest lucru este într-adevăr foarte important pentru mine. Ştiţi doar cântecele lui Bernie Taupin, despre dragoste, nu sunt o glumă. De fiacare dată când interpretez "Your Song" simt câte ceva nou în ea. Îmi plac cântecele lui Johnny Mitchell, Leonard Cohen. Aceşti autori sumbri pot trezi sentimente în fiecare om cu mesajele lor.

Rep.: Înseamnă că într-un Elton John, uneori extrem de ciudos, s-a ascuns un optimist?

Elton John : Trebuie să fii optimist în ciuda a tot ce se întâmplă în jur. Dacă ar trăi John Lennon... nici nu-mi imaginez ce ar spune. Nu-mi pot imagina ce va face. Aş vrea să fie cu noi!

×
Subiecte în articol: elton john