x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Florian Pittiş Ca şi în teatru: venim şi plecăm!

Ca şi în teatru: venim şi plecăm!

de Luminita Ciobanu    |    01 Sep 2008   •   00:00

Au fost colegi în Cabina 16 a Teatrului “Bulandra”. Aici se reuneau Mircea Diaconu, Florian Pittiş, Cornel Coman, Mihai Mereuţă, Petre Gheorghiu, Virgil Ogăşanu.

Au fost colegi în Cabina 16 a Teatrului “Bulandra”. Aici se reuneau Mircea Diaconu, Florian Pittiş, Cornel Coman, Mihai Mereuţă, Petre Gheorghiu, Virgil Ogăşanu.

 
Multă vreme, marele actor Mircea Diaconu n-a mai trecut pe la “Bulandra”. A mers să revadă Cabina 16 după ce Moţu a plecat în lumea celor drepţi. N-a mai găsit-o. Cei de la “Bulandra” i-au dat o altă întrebuinţare: cameră de prevenire şi stingere a incendiilor. În Cabina 16, Moţu era organizatorul. Dorea ca mica încăpere să fie cît mai primitoare, iar “locatarii” săi să se simtă ca şi acasă. “Moţu avea un caiet în care nota totul. El stabilea fondurile, cotizaţiile necesare pentru dotarea Cabinei 16. Ne-am cumpărat televizor, ceşti de cafea, tacîmuri, mixer... Am fost ca fraţii. În fiecare lună strîngeam un fond de rulment. Casierul era el. El propunea şi investiţiile”, îşi aminteşte Mircea Diaconu, făcînd precizarea că: “Viaţa de cabină e ca o viaţă de front”, referindu-se la faptul că din “trupa” ce se reunea în Cabina 16 au mai rămas doar două persoane: “Eu şi Ogăşanu. Aşa-i în teatru. Venim şi plecăm!”. Ceilalţi s-au grăbit să plece, mult prea devreme, în trupa de Sus.

 
ADUCERI-AMINTE. Din prietenia care i-a legat pe cei doi actori, Mircea Diaconu şi Florian Pittiş, au rămas azi doar amintirile plăcute depănate cu  nostalgie de directorul Teatrului “Nottara”. “Cînd vorbesc despre Moţu îmi vine în minte turneul din Statele Unite ale Americii din 1979. Mergeam pe străzi, hălăduiam, cu Dan Nuţu, cu Virgil Ogăşanu, cu Ştefan Bănică... Eu şi Nuţu aveam o «problemă». Intram în toate magazinele de mobilă, ca să ne putem aranja casele. Moţu nu intra niciodată. Ne aştepta afară. Fuma numai Carpaţi, ţinînd ţigara spre palmă, nu la vîrful degetelor. Iar noi intram dintr-un magazin într-altul. O dată, de două ori... Apoi l-am întrebat. «Tu de ce nu intri?» «Nu mă interesează!» «Dar ce îţi vei pune în casă?», pentru că tocmai primise apartamentul de lîngă CEC, pe Calea Victoriei, după ce îi fusese demolată casa în care a copilărit, de pe strada Arsenalului – continuă Mircea Diaconu. Răspunsul oferit de Moţu a fost unul surprinzător: «Ziare, asta am să-mi pun pe podea, ziare!».” După o perioadă, Moţu Pittiş l-a invitat pe Mircea Diaconu în vizită, în noua casă. Iar în locul ziarelor, apartamentul era decorat cu mult bun gust. Cu draperii, cu mobilă de calitate, covoare... Şi nu se poate spune că ar fi fost vorba de intervenţia soţiei, pentru că, după cum spune îndrăgitul actor Mircea Diaconu, Moţu nu era căsătorit atunci.

×