x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Florian Pittiş Amfitrion „Folk You!"

Amfitrion „Folk You!"

13 Aug 2007   •   00:00

Moţu a stat in genunchi in faţa folkului. La propriu. A fost alături de noi in calitate de prezentator al festivalului "Folk You".

Moţu a stat in genunchi in faţa folkului. La propriu. A fost alături de noi in calitate de prezentator al festivalului "Folk You".

Anul trecut notam in Jurnalul nostru de Folk: "Ce bine că e!/Ce mirare...", vorba lui Nichita, că nu l-am mai avut şi la ediţia de anul acesta printre noi pe Pittiş. Intămplarea a făcut ca ediţia a treia a Festivalului muzicii care vindecă sufletele să fie fără marele amfitrion. Moţu insă va rămăne, "dincolo de orice vamă", alături de proiectul Folk You!, in calitate de patron spiritual şi general al serilor de la malul mării.

Dacă aţi fost la Folk you! vă veţi aminti, dacă n-aţi fost vă vom povesti. Cum se prezenta şi cum ii prezenta Moţu pe colegii de breaslă. Cele mai alese cuvinte pentru fiecare folkist şi cele mai acide replici pentru sine insuşi: "Nu contează căt de lung am părul.../ Contează că incă mai am păr!", schimba Moţu firul căntecului. Sau prezenta un afiş pe care era scris, conform bancului, "Baniciu Mircea Florian Pitiş!" Se aşeza pe scăunelul lui aflat la masa de pe scenă, dar nu putea sta liniştit nici trei minute. Fredona şi fremăta alături de public, interpreta in surdină, fluiera (in ritmul muzicii), recita şi chiar cănta impreună cu artiştii melodiile acestora.

ROCKERUL... PĂDURII. Au căntat in trio Ducu Bertzi, Marius Baţu şi Florian Pittiş. La piesa "Fost-am omul pădurii" işi scotea elasticul din păr şi-şi flutura pletele in ritmul chitărilor. Iar Ducu Bertzi adapta următorul refren: "Amu cănt c-amu mi-e bine / Că-i şi Pittiş lăngă mine!" La pasajul "Eu care voiam intruna alt şi alt decor / Eu care spuneam prea lesne şi oricui mi-e dor", Moţu il intreba pe Ducu: "Şi... Teodora a aflat?" (n.r. - soţia lui Bertzi). Ştiaţi cine este "privighetoarea folkului romănesc"? Mircea Baniciu! Aşa l-a prezentat Moţu pe Tetea. Fiindcă şi Baniciu i-a spus odată lui Pittiş: "Gică Petrescu al folkului". Şi, ca să fie tabloul complet, Baniciu i-a dăruit prezentatorului-folkist un tricou cu inscripţia: "Nu insistaţi! Nu dau autografe!".

LIFE IS LIVE. Şi-ar fi dorit ca festivalul nostru să fie sută la sută live. Ba chiar şi-ar fi dorit să se cănte ca in vremurile bune, pe plajă, doar omul cu chitara. Aşa se face că atunci cănd Victor Socaciu a interpretat o melodie cu negativ n-a ratat ocazia de a-l trage de urechi: "Această piesă are negativ. Ii rog pe cei prezenţi să aibă o atitudine pozitivă faţă de acest negativ"! Intr-una dintre serile vamaiote rămasă memorabilă, Moţu a ingenuncheat pe scenă, implorăndu-l pe Mircea Baniciu să cănte. Acesta a urcat din public direct pe scenă şi a zis: "Nu mi-am imaginat să-l văd aşa vreodată pe Florian Pittiş"...

VORBE DE DUH. Cu citate din Pittiş s-ar putea scrie o carte. Am reunit, pentru dumneavoastră, o mică parte dintre replicile celebre care ne-au făcut să zămbim de-a lungul serilor petrecute la Folk You! "Nu credeam să-nvăţ a maneliza vreodată!". "Un’ te-ai dus tu, folkule? Poate răspunsul nu va mai fi «Vănare de vănt», cum spunea Bob Dylan." "Ştiţi ce-i dragostea? E efortul supraomenesc al bărbatului de a se mulţumi cu o singură femeie!" "Şi Bodolan, şi formaţia Compact au un căntec numit «Fata din vis», fără nici o legătură unul cu celălalt. Le-am spus celor de la Compact că «Fata din vis» va deveni «Baba din coşmar» dacă o mai căntă mult!" "Mişcarea de rezistenţă impotriva prostiei revărsate a invins!" Şi, după fiecare final, a făcut căte un anunţ important pentru spectatori: "Să lăsaţi plaja curată, aşa cum am incercat şi noi să curăţim sufletele"!

Şi fiindcă a venit vorba despre puritatea sufletelor, cel mai in măsură să ne vorbească despre acest subiect este Vasile Şeicaru: "Eu am invăţat de la el ce inseamnă spirit rock, şi nu e puţin. Un timp am căntat impreună, l-am ascultat fascinat povestind despre uriaşii rock-ului anilor ’60. L-am iubit din umbră… am invăţat de la el că viaţa poate fi trăită şi altfel! A ştiut să trăiască fără compromisuri. Mulţi dintre noi n-am ştiut cum să facem! Cu Moţu s-a dus pentru totdeauna o lume. Putem s-o căutăm oricăt… s-a dus pentru totdeauna!… rămăn insă amintirea şi povestea! O poveste cu un om bun şi frumos… cel mai frumos din oraşul acesta!".

La cea de-a treia ediţie a Folk You! au scris povestea Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Nicu Covaci, Mircea Florian, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Marius Baţu, Dinu Olăraşu, Florin Chilian, Florin Săsărman, Adrian Sărmăşan, Emeric Imre, Maria Gheorghiu, Tatiana Stepa, Zoia Alecu, Maria Magdalena Dănăilă, Heidi Schmidt. Partenerii noştri in acest demers au fost TVR 2, SRR şi partenerul tradiţional, Radio3Net, instituţie a cărui director a fost Florian Pittiş.

×