x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Florin Bogardo Nepământeană fiinţă de lumină

Nepământeană fiinţă de lumină

de Loreta Popa    |    09 Noi 2009   •   00:00
Nepământeană fiinţă de lumină

Toamna pare un anotimp propice unei ediţii de colecţie despre cel care a cântat-o de atât de multe ori în creaţia sa. Ileana Pop, realizator tv, nu a rămas indiferentă la apelul nostru şi ne-a mărturisit că dragostea, prietenia şi respectul pe care le-a purtat cuplului Florin Bogardo şi Stela Enache au determinat-o să facă o incursiune prin amintiri. "Să nu-l uităm nicicând pe Florin Bogardo!", avertizează din start Ileana Pop.

"Se zice că timpul vindecă rănile, durerile... Adevărat, în parte. Timpul însă, anii care trec peste noi ne aduc înţelepciune, mai multă toleranţă, puterea de a înţelege şi de a nu-i judeca la primul impuls pe semenii noştri, extravaganţele lor. Trăim într-o lume nebună, nebună, dar să fim drepţi, nu e numai a noastră, trăim într-o lume invadată de anormal, de ciudăţenii şi mondenităţi zgomotoase, nonvalori în trend, "cascadorii" de tot felul pe micile ecrane etc.

În această lume năpădită de rău şi de rele am cunoscut un om delicat, blând, frumos şi deosebit de tandru. Pe compozitorul şi interpretul creaţiei sale, Florin Bogardo. Împreună cu soţia sa, Stela Enache, alcătuiau un cuplu impresionant în viaţă, în muzică. Părea eteric, parcă nu era pământean. Drumurile noastre, ale echipei emisiunii «De la A la... infinit», s-au intersectat de nenumărate ori cu cele ale lui Florin şi ale Stelei.

În recitalurile Stelei, dăruite telespectatorilor aniilor '80, cea mai mare dorinţă a noastră era să-i putem filma împreună. Prezenţa lui la pian, alături de Stela, în duete ne era nespus de dragă. Aşa că rugămintea noastră către Stela: «Vine şi Florin, nu?!», ne era mereu pe buze. Nu ne-a refuzat niciodată, ba mai mult, simţind parcă dragostea şi admiraţia noastră, Florin avea chiar o slăbiciune pentru noi.

Discret şi modest, Florin voia să stea departe de lumea camerelor şi a reflectoarelor . Ştiam cu toţii că ducea o viaţă retrasă, o viaţă dăruită muzicii, era muzica însăşi. Îndrăgostit de natură şi de oameni, ne îndemna cu gingăşie în cântecele sale «Să nu uităm să iubim trandafirii», a cântat «Florile de câmp», «Plopul înfrânt», «O floare albă», dar şi «Cum e, oare, dragostea?».

În lumea decibelilor explozivi, melodiile lui Florin Bogardo, de o inspiraţie divină, veneau ca o alinare a sufletului, ne aduceau linişte, puritate, frumuseţe caldă, dăruindu-ne multă, multă dragoste, căci «Dragostea e sufletul geniului» spunea un mare compozitor, Amadeus Mozart", ne-a mărturisit Ileana Pop Vlad.

×
Subiecte în articol: florin bogardo