x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Folk you! 2007 Pasărea Baniciu

Pasărea Baniciu

de Ilinca Dima    |    04 Aug 2008   •   00:00

Unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti, Mircea Baniciu, revine la Folk You! la ediţia a patra.

Unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti, Mircea Baniciu, revine la Folk You! la ediţia a patra.


În ciuda cîntecului cu care şi-a început recitalul de anul trecut, “Tristeţi provinciale”, Mircea Baniciu e un tip care are mereu o doză (două, trei…) de umor cu el. Şi cum e un tip generos, împarte şi la prieteni: ştie cele mai grozave bancuri şi le zice de parcă povestea în sine ar conţine poanta toată.

Anul trecut n-a fost unul taman uşor pentru el: a încheiat o colaborare de suflet, după zeci de ani, iar discuţiile (inerente) ce au venit o dată cu acest nefericit eveniment nu au fost dintre cele mai plăcute. Lumea a bîrfit vrute şi nevrute, s-au spus adevăruri, s-au spus şi minciuni. Însă tot o vorbă din popor zice că orice şut în fund e un pas înainte. Fără a mai fi o pasăre Colibri sau Phoenix, Baniciu şi-a pus aripi noi şi a pornit din nou în zbor. Şi-a făcut blog (îl găsiţi la www.mirceabaniciu.ro) şi, ce e mai important, a lansat un nou album solo: “Eşarfa – Best of Mircea Baniciu”, prima parte, partea a doua urmînd să fie lansată cîndva prin toamnă.

La lansarea de acum o lună au fost alături de el prieteni de-o viaţă, cu mult mai multă lume decît putea adăposti un loc cu spirit american, de hard rock, generos ca spaţiu, însă neîncăpător pentru oamenii care îl iubesc pe Tetea.


ÎN DAR. De altfel, nici plaja din Vama Veche unde a fost FolkYou! anul trecut (şi unde este şi anul acesta, de fapt) părea a nu fi destul de încăpătoare pentru cei care l-au acompaniat pe Baniciu, cunoscînd, vezi bine, fiecare vers. “Tristeţilor provinciale” le-a urmat “Întoarcerea la Orient”, iar apoi Mircea şi-a anunţat audienţa că urmează un cîntec de dragoste: “Am stat o clipă-n loc s-ascult ce freamăt lung se-aude” – a stat şi publicul, nemişcat, pregătindu-se, parcă, pentru următoarea piesă, “Mugur de fluier”. Au urmat “Mica Ţiganiadă”, “Andrii Popa”, “Nunta” şi, în fine, ca dar de final, spectatorii au primit o “Eşarfă în dar”, “cu ape de roşu-n ochi, valuri largi de alb, mov şi verde zboară cald”, “primăvară-n păr şi miros de măr”.

Miros de măr parcă n-am simţit, dar valurile de alb, chiar dacă erau ale Mării Negre, au venit către mal să asculte mai bine şi au încuvinţat aplauzele.

Nu ştiu ce surprize pregăteşte anul ăsta pentru (tele)spectatorii de Folk You!, dar eu zic că n-au cum să fie decît plăcute şi parcă nu mai am răbdare pînă începe concertul, zău aşa!

“Folk You! arată celor care iubesc muzica noastră că un festival de asemenea amploare nu se poate face altfel decît cu multă dăruire şi mult suflet, atît din partea artiştilor, cît şi a celor care îl organizează, şi cred că publicul simte asta”
Mircea Baniciu

 

Vorbele din cîntec

“Un cuvînt prins în armonia potrivită primeşte de zece ori mai multe sensuri decît are el iniţial. Uneori o poezie sau un text mai puţin bune pot deveni cu adevărat valoroase atunci cînd sînt cuprinse într-o formă muzicală şi de multe ori forma asta e cea mai simplă, directă şi cea mai sinceră. În folk, poezia este muzică şi muzica este poezie, iar la malul mării tot acest ansamblu – muzică, poezie, public, artist şi instrument – sînt îmbogăţite cu un sentiment greu de descris în cuvinte. E minunat, şi asta mă face să merg înainte în muzică”
Mircea Baniciu

 

Folk You! nu ar fi existat, dacă nu aveam prieteni (II)

De-a lungul timpului, în cei trei ani de cînd sînt implicată în organizarea acestui eveniment, cred că sintagma pe care am întîlnit-o cel mai des în sedinţele de producţie sau chiar la faţa locului este “Avem nevoie de…”.

Mereu (mai) era nevoie de cîte ceva: camere suplimentare pentru cazările neaşteptate, o băncuţă, un cort militar, apă plată sau, dimpotrivă, acidulată, pahare, saci de gunoi, tricouri sau bandane şi cîte şi mai cîte.
Mai ales cazările, pentru că, nu ştiu cum, diagramele se schimbau în fiecare zi. Mutări şi permutări. Anul trecut ne-au ajutat, şi nu puţin, Angela de la John, Nicoleta de la Ca Bianca şi întreaga echipă de la Club D’Or, precum şi cei de la Restaurantul Corsarul. Avem (aceiaşi) prieteni de nădejde şi la această ediţie, dar am cîştigat şi unii noi, cum ar fi primarul Mangaliei, Claudiu Tusac, cel care ne-a sprijinit în a asigura găzduire pentru întreaga echipă a Carului 6 al TVR – partenerul nostru asociat.

Şi nici Nicolae Urdea, primarul din Limanu-Vama Veche, nu e străin de succesul festivalului FolkYou!

 

Best of Baniciu

“De ce EŞARFA? Pentru că «Eşarfă în dar» e poate una dintre cele mai bune piese ale compozitorului Baniciu, şi merita să poarte după ea un album întreg, mai ales dacă e un Best Of. Celelalte piese au fost alese dintre cele mai frumoase balade, de unele nu m-am despărţit niciodată de-a lungul anilor, iar pe altele am apucat să le uit şi le-am învăţat din nou, de parcă nici n-ar fi fost ale mele” (Mircea Baniciu despre albumul “Eşarfa”)

×