x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Arsura…

de Alina Toma    |    04 Aug 2008   •   00:00

Dacă Ducu Bertzi are "Floare de colţ", Adrian Ivaniţchi are "Floare de ger".



Dacă Ducu Bertzi are "Floare de colţ", Adrian Ivaniţchi are "Floare de ger".


Adrian Ivaniţchi a pus umărul la ridicarea "Bastionului" folkului. Ce de trăiri şi ce de amintiri a adunat pe "Lungul drum" al genului muzical menţionat şi în "Fişa personală"!


DOAMNA ALICE. Dacă Smokie s-a întrebat "Who the fuck is Alice", Adrian Ivaniţchi are o altă variantă: "A fost odată/ Într-un orăşel/ O bătrînă doamnă/ Şi un biet căţel/ Doamna era doamna Alice/ Care apoi a murit de vis/ Trăia într-o casă/ Mare şi jegoasă/ Cu scaune multe/ Şi cu un pian pe care/ N-avea cine să-l asculte/ Doamna era surdă/ Şi cu nasul mare...". Dacă amintirea doamnei Alice pare atît de vie, "Amintirea paradisului" se află deja în play-listul acestei ediţii Folk You! 2008. O va interpreta, negreşit, şi de data aceasta, şi mai are în program, neapărat, un cîntec (sau, de ce nu?, mai multe), care vor fi interpretare în amintirea regretatului poet Cezar Ivănescu, pe care l-a cunoscut şi l-a apreciat şi pe versurile căruia a cîntat.


ECHINOX. Adrian Ivaniţchi ne-a mai călcat o dată pragul festivalului, la cea de-a doua ediţie a Folk You!, care s-a desfăşurat în 2006 la Mamaia. "Mi-a plăcut atunci că s-a scris exact aşa cum am spus: «Am învins!». Am învins zgomotele de fond şi «muzica», adică, mai bine zis, play-back-ul, care ne bruia de la o terasă apropiată. Pînă la urmă, «vecinii» au renunţat, iar lumea s-a mutat la noi. S-a umplut plaja şi în final a ieşit foarte bine. Mă gîndesc la oamenii care vin din celelalte staţiuni special pentru acest festival, poate chiar şi din provincie sau din Bucureşti, e un efort pentru ei să ajungă în Vamă, şi tocmai de aceea sînt de apreciat".
Ce-l mulţumeşte, de asemenea, pe folkist? "Îmi place ideea de a ne (re)vedea măcar o dată pe an, cu toţii, fiindcă, în rest, fiecare are programul lui, spectacolele lui şi ne întîlnim mai rar. Folk You! ne adună pe toţi, mai vechi, mai noi, şi vin cu bucurie de fiecare dată." Ce ne va (a)duce pe aripile folkului?
"Arsura", "Rondelul sfintei fără sfînt", "Rondelul jucătorului pierit", "Floare de ger", "Amintirea paradisului", "Duminica", "Amiaza", "Echinox" sau "Jeu D’amour". "Eu am vrut să fiu poet, dar n-am reuşit, şi de aceea m-am făcut folkist", a glumit Ivaniţchi. Adrian Ivaniţchi, artistul care are atît de mult folk în "Fişa personală"!


"Îmi place ideea de a ne (re)vedea măcar o dată pe an, cu toţii, fiindcă, în rest, fiecare are programul lui, spectacolele lui şi ne întîlnim mai rar. Folk You! ne adună pe toţi, mai vechi, mai noi, şi vin cu bucurie de fiecare dată"
Adrian Ivaniţchi


O chitară vibrînd sublim

Pentru Adrian Sărmăşan, Folk You! reprezintă un curcubeu făcut din zîmbete şi lacrimi deopotrivă, care poposesc pe ţărm la Vama Veche, înainte ca soarele să intre în mare. "Folk You! şi Vama Veche sîntem, de fapt, noi doi şi o chitară vibrînd sublim la nemurirea sufletului", mai spune folkistul posesor de castel (e adevărat, nu-i butaforie!). "Şi Ecoul salută această inspirată idee dusă pînă la capăt de Jurnalul Naţional la ţărmul Mării Negre – ne mulţumeşte Sorina Bloj. Preţ de trei seri vom rezona împreună, toţi aceia care vom pune pe noi cămaşa de sărbătoare a muzicii folk, dînd frîu liber valurilor neastîmpărate."


"Beu, beu!" la Vama Vămilor

Pavel Stratan este cadoul Republicii Moldova pentru muzica mioritică. Cîntecele lui nu sînt neapărat folk, dar sînt în spiritul folk. Sînt un fel de şoapte precipitate sau nişte confesiuni sălbatice şi tandre, viciate şi inocente în acelaşi timp. "Beu, beu!" nu este ceea ce pare, un cîntec de petrecere, ci o mărturisire gravă, disimulată în umor autocritic. La o analiză serioasă, cîntecele lui sînt foarte sofisticate, ba chiar dramatice. Ele vorbesc despre părinţi, despre relaţiile amoroase de adolescenţă în lumea satului moldovenesc, despre dezorientarea unei generaţii, ceea ce surprinde plăcut sensibilitatea publicului folk de la noi. Participarea lui Stratan la Folk You! este şi un fel de experiment, pe care contăm că va fi fertil. Căci folkul primeşte oferte muzicale de la toate genurile! Stratan nu este, de altfel, la prima "abatere" folk. A participat şi la "Om bun" şi s-a potrivit perfect. Acum va cînta pentru prima dată la malul mării, la Vama Vămilor care este Folk You!... Dar, dincolo de toate aceste consideraţii, cel mai frumos cîntec al lui Stratan rămîne... Cleopatra.


Piele fină de femeie frumoasă

Emeric Imre ne-a oferit şi el o definiţie a festivalului nostru. Surprinzător sau nu, Imi a fost la fel de sensibil ca "Nebunul de alb" al lui Adrian Păunescu: "Folk You! înseamnă bătaia mării în uşa ţărmului, speranţă clară pentru oamenii cu inimi frumoase, oamenii care pot salva ceva din puritatea acestei lumi. Folk You! mai înseamnă narghilea, ochi frumoşi, piele fină de femeie frumoasă, sită prin care se cerne frumosul de urît, linişte şi mereu început pentru tinereţea ce intră cu paşi sfioşi în iubire".
  • Dana Andronie

×