x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Folk you! 2008 Kile de talent

Kile de talent

de Alina Toma    |    04 Aug 2008   •   00:00

Dacă n-ar fi fost Folk You!, l-ar fi inventat Mihai Mărgineanu. Muzica nu e moartă, folkul se transformă.



Dacă n-ar fi fost Folk You!, l-ar fi inventat Mihai Mărgineanu. Muzica nu e moartă, folkul se transformă.


Cum se simte Mihai Mărgineanu, invitat pentru prima dată la Folk You!, şi ce surprize ne pregăteşte? "Surpriza este mare, sper! Peste 100 de kile de talent în persoana prietenului meu timişorean, Cătălin Vasi, care va cînta cu noi (adică, eu şi trupa mea!) cîteva piese în absolut primă apariţie şi audiţie", spune artistul.
Mai concret, ce piese va avea în program? Ce i-o trece prin cap, aşa ne-a mărturisit. "Nu ştiu ce voi cînta. Depinde de public", declară Mărgineanu.
Ce tangenţe a mai avut cu folkul pînă acum? Este prima lui participare la un festival de folk sau a mai prestat şi la altele? Ne lămureşte chiar "împricinatul". "Este chiar prima participare la un spectacol de folk. Cu mare bucurie vă spun că sînt tare mîndru că voi fi pe aceeaşi scenă cu oamenii pe care i-am admirat de cînd mă ştiu conştient şi cărora le-am cîntat cîntecele de mi s-au dus buricele degetelor."
Ce înseamnă pentru Mărgineanu folkul în general şi Folk You! în special? "Prima dragoste! Care evident că nu a rămas cea mai mare (cea mai mare dragoste din viaţa cuiva este ultima!), dar care şi-a lăsat amprenta foarte vizibil. Folk You!... dacă nu era deja inventat, l-aş fi inventat eu!"


NU E ŢEAPĂ. Şi Ţapinarii vor fi în Vamă. Nu se ştie cu exactitate unde ar putea fi încadrată muzica lor, însă se apropie de folk prin faptul că Adrian Tănase şi Cosmin Covei cîntă doar cu vocile şi chitara. "Piesele «Embargo pe creier» sau «Sfîrşit şi început de lume» pot fi considerate folk. Organizatorii ne invită la festivaluri de gen. Am fost la «Om bun» în 2003, am revenit în 2007. Am fost şi la Arad, la Alba Iulia, la Galaţi, urmează Suceava şi Gărîna. Cred că lumea vrea să vadă şi o altă faţă, mai nouă, a folkului", spune Cosmin Covei. Ţapinarilor le place Vama Veche, de cîţiva ani sînt nelipsiţi de la spectacolele de 1 Mai. Spre deosebire de debutanţi, Tănase şi Covei n-au preluat melodiile altora. "Am fost orgolioşi", ne-a declarat Covei mai în glumă, mai în serios. În schimb, îi admiră pe Daniel Iancu, Ada Milea, Florin Chilian şi pe Alexandru Andrieş. "Îmi place zona uşor nebună şi ironică a genului. Mi-aş dori ca într-o bună zi să-i pot face un «tribut» lui Andrieş", precizează Cosmin.


"Îmi plac şi îi admir pe Daniel Iancu, Ada Milea, Florin Chilian şi pe Alexandru Andrieş. Îmi place zona uşor nebună şi ironică a genului. Mi-aş dori ca într-o bună zi să-i pot face un «tribut» lui Andrieş"
Cosmin Covei, Ţapinarii


"Este chiar prima participare la un spectacol de folk. Cu mare bucurie vă spun că sînt tare mîndru că voi fi pe aceeaşi scenă cu oamenii pe care i-am admirat de cînd mă ştiu conştient şi cărora le-am cîntat cîntecele de mi s-au dus buricele degetelor"
Mihai Mărgineanu

×
Subiecte în articol: folk folk you! 2008 - 4 august 2008