x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Frank Sinatra Un altfel de Sinatra

Un altfel de Sinatra

de Dana Cobuz    |    04 Mai 2009   •   00:00
Un altfel de Sinatra

Mereu în lumina reflectoarelor, lui Frank Sinatra nu i-a fost uşor să ascundă marelui public detalii spectaculoase ale vieţii lui.

În spatele scenei, în spatele renumelui artistic, omul Frank Sinatra ascundea tot felul de detalii despre viaţa lui privată, de la faptul că avea un timpan perforat până la acela că nu suferea poliţiştii. Iată câteva lucruri mai puţin ştiute despre cel supranumit "Vocea".

În urma unor complicaţii la naştere, micul Frank a fost scos cu forcepsul, rămânând astfel cu cicatrici permanente pe lobul stâng al urechii, pe obraz, pe gât şi cu un timpan perforat.

UN COPIL RĂSFĂŢAT. Ca unic moştenitor al familiei, Sinatra a fost un copil răsfăţat. Nu i-au lipsit niciodată banii de buzunar şi avea cont deschis la un magazin de haine - ceea ce îi permitea să-şi modernizeze mereu garderoba. La 15 ani, părinţii i-au cumpărat şi o maşină la mâna a doua!

Întotdeauna a urât poliţiştii. Cu primii bani câştigaţi ca angajat al Jersey Observer îşi cumpărase nişte haine noi şi fiţoase. În timp ce se plimba ţanţoş prin Hoboken, a dat nas în nas cu nişte poliţişti care l-au întrebat de unde are hainele. A ripostat violent, dar tot el a avut de suferit: poliţiştii l-au imobilizat, i-au sfâşiat hainele, l-au bătut până i-a dat sângele, i-au rupt câteva coaste şi nasul şi l-au lăsat în stradă plin de vânătăi. De atunci, orice contact cu autorităţile i-a provocat furia.

AMENDAT PENTRU ADULTER. În 1938, când era încă un cântăreţ necunoscut, Sinatra a fost acuzat de adulter. Fusese surprins într-o "poziţie compromiţătoare" cu o femeie căsătorită (cu altcineva, fireşte!). La acea vreme, adulterul era un delict care se pedepsea chiar şi cu închisoarea, iar Sinatra a fost dus la secţia de poliţie pentru a i se lua amprentele.

După ce iniţial a fost amendat cu 500 de dolari, Sinatra a scăpat de pedeapsă pentru că plângerea şi acuzaţia fuseseră retrase. Incidentul nu i-a servit drept lecţie afemeiatului Frank, care, pe tot parcursul vieţii, a atras în patul lui femeile altora.

Sinatra şi-a dorit întotdeauna să fie soldat al SUA. La 9 decembrie 1941, s-a prezentat la centrul pentru încorporări, dar a primit calificativul "4-F" şi nu a fost înrolat în armată pentru că avea un timpan perforat.

La un moment dat, o agenţie artistică l-a prezentat drept "vocea care a înfiorat milioane de oameni". Propoziţia prea lungă a fost scurtată de un ziarist obosit: "Vocea". Şi aşa i-a rămas supranumele.

Pentru a juca rolul Maggio din "From Here To Eternity", Sinatra a fost nevoit să se supună unui antrenament militar pregătitor. Ar fi acceptat orice, de altfel. În plin faliment artistic, s-a mulţumit cu 8.000 de dolari pentru acest rol, deşi cota lui anterioară fusese de 150.000 de dolari.

În 1964, semnalmentele lui Sinatra, conform paşaportului său, erau: Înălţime: 1,80 m; Greutate: 70 de kg. Culoarea părului: Şaten închis.

SIMPATII ŞI ANTIPATII. Lui Sinatra nu-i plăceau femeile care fumau, beau prea mult sau se dădeau cu parfumuri grele. Frank se ferea de salata verde, de mielul fript, de prietenii "de vreme bună" şi de oamenii care se lamentează. El, desigur, era gazda perfectă. Un mare bucătar italian! Era dependent de cărţile best-seller şi manifesta un interes nemărginit pentru istorie. 

 

Avea ochiul format pentru picturi de calitate aparţinând impresionismului francez. Era un "fals beţivan": mai mult vorbea despre băutură decât să dea pe gât câte un păhărel. Era convins că piesa "Yesterday", scrisă de Lennon şi McCartney era una din cele mai bune compoziţii ale tuturor timpurilor şi că Sugar Ray Robinson a fost cel mai mare boxer pe care l-a văzut vreodată.

AVERE. În 1983, averea imobiliară a lui Frank Sinatra cuprindea: complexul de locuinţe Rancho Mirage (Palm Springs, California), un apartament în Turnurile Waldorf (New York City) şi o casă mare în Los Angeles. Frank iubea deopotrivă oraşele Los Angeles şi New York. Pe de altă parte, ultima sa soţie, Barbara, era mai atrasă de New York, cu evenimentele sale sociale, muzeele de artă, piesele de teatru şi spectacolele de pe Broadway. 


Din toate cântecele pe care le-a înregistrat, cel pe care Frank l-a "urât" cel mai mult a fost "Strangers In the Night".

FRANK PRO BONO
Omul şi artistul Frank Sinatra a "smuls" din buzunarele bogaţilor un miliard de dolari în acţiunile de strângere de fonduri la care a participat de-a lungul vieţii, în toată lumea. Îşi făcea timp între concerte, filme şi înregistrări să cânte pro bono oriunde i se cerea. Generozitatea sa s-a manifestat în domenii diverse, de la educaţie, medicină şi ştiinţă până la ajutorarea copiilor defavorizaţi.

Sinatra a asigurat ajutoare financiare în nume personal pentru prieteni, dar şi pentru necunoscuţi aflaţi la ananghie. Câteodată îl mişca un telefon primit în miez de noapte, alteori îşi oferea ajutorul persoanelor ale căror cazuri disperate ajungeau în presă, întotdeauna însă avea pretenţia ca donaţiile sale să rămână anonime.

AGONIE ŞI EXTAZ
Succesul din viaţa profesională a lui Frank a venit la pachet cu dezastrul din viaţa amoroasă. La scurt timp după despărţirea de a doua soţie, Ava Gardner, despre Frank s-a vorbit că ar fi avut două relaţii serioase cu Lauren Bacall (văduva lui Humphrey Bogart) şi Juliet Prowse (o talentată dansatoare din Africa de Sud). Sinatra nu s-a putut hotărî dacă îşi doreşte relaţii serioase sau libertate totală, dar se pare că dezvoltase un soi de alergie la cuvântul "căsătorie".

De câte ori auzea pomenindu-se despre "mariaj", o lua la fugă. Şi a luat-o adesea la fugă cu prietenii lui din "clanul" Rat Pack (Dean Martin, Sammy Davis Jr, Peter Lawford, Joey Bishop), alături de care a jucat în filme, a cântat şi a plecat în turnee. În acest timp, însă, Frank a continuat să fie un tată bun pentru copiii săi.

×
Subiecte în articol: frank sinatra frank sinatra