x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Gheorghe Zamfir Naiul, iubirea mea!

Naiul, iubirea mea!

09 Iul 2007   •   00:00

Gheorghe Zamfir iubeşte muzica mai presus de orice... Marea iubire a vieţii marelui muzician rămăne naiul, al cărui sunet a fost transformat in rugăciune.

Gheorghe Zamfir iubeşte muzica mai presus de orice... Marea iubire a vieţii marelui muzician rămăne naiul, al cărui sunet a fost transformat in rugăciune.

Cella Delavrancea nota in volumul său "Dintr-un secol de viaţă" că "puritatea artei lui Gheorghe Zamfir se naşte din absolutul perfecţiei sale tehnice, cum şi din intensitatea talentului creator. Ca şi Chopin, el tălmăceşte - prin sonorităţile sale - spiritul unor idei. Gheorghe Zamfir, fermecător vrăjitor al instrumentului pe care il innobilează prin arta sa captivantă, astăzi este cunoscut in lumea intreagă". Maestrul Zamfir trăieşte muzica pe care a innobilat-o. Care a fost mai presus, dincolo de un suflet pereche. "Cea mai mare iubire a mea a fost muzica, naiul şi poporul romăn. Poporul romăn vibrează in mine. Ştiu mii de melodii pe dinafară, ştiu să le orchestrez pentru orice tip de formaţie muzicală, să cănt la orice, la acordeon, la pian, cu vocea, cu naiul. Dragostea vieţii mele rămăne naiul, muzica şi compoziţia, un univers in care rămăne să mă manifest atăt timp căt voi mai avea zile", spune maestrul Zamfir.

ZAMFIRUL. Naiul s-a născut in urmă cu peste 6.000 de ani. In mitologie, fluierul său ar fi fost creat la intămplare, incăt văntul, trecănd prin beţigaşul de bambus, să-l poată deschide uşor la celălalt capăt. "Flute de Pan", un sinonim al naiului. Oriunde in lume, naiul şi Zamfir sunt un tot. Cine aude sunetul minunat al naiului, care prin măiestria unui om cu har transmite emoţii nemaiintălnite, excalmă: Zamfir. De aceea, poate, in America nu se vorbeşte de nai. Acestui instrument legendar, revoluţionat de cel care a devenit geniul naiului, i se spune: "Zamfir".

CEARĂ DE ALBINE. Pasiunea lui Gheorghe Zamfir pentru nai şi pentru revigorarea sunetului acestui minunat instrument l-a determinat să-i revoluţioneze sunetul, incăt tradiţionalul nai cu 20 de tuburi a devenit, pe rănd, cu 22, cu 25, 28, apoi 30 şi 42 de tuburi, iar instrumentul, devenit transcendental, a putut fi introdus in orice repertoriu. Se pot cănta astfel la nai doine, căntece de leagăn, bocete, arii de operă, şi pot fi redate chiar şi inflexiuni ale vocii umane. Sunetul naiului este unic in orice stil muzical abordat, in orice orchestră, emoţionănd publicul, ca intr-o vrajă, prin instrumentul fermecat, acordat cu ceară de albine.

TRĂIRI. Scriitorul Marin Voican-Ghioroiu consemnează felul in care Gheorghe Zamfir reuşeşte să transmită emoţii nemaiintălnite publicului la fiecare spectacol. "Nu pot să nu mă opresc la Doina Oltului, melodie de referinţă in repertoriul mondial pentru nai. Aici l-am văzut pe cel pe care l-a hărăzit Demiurgul să fie cu adevărat magnific. Vedeam cum lacrimile i se scurgeau pe faţă, cum degetele măinilor deveniseră nai, ele insele, cum acel trup de om este cutremurat de trăiri indescriptibile. Pe faţă i se citea că vorbeşte cu o lume fantastică, ii răspund codrii seculari, il ascultă pietrele Oltului, il măngăie undele răcoroase şi tămăduitoare ale dorului şi iubirii de pămăntul patriei."

SONORITĂŢI INEDITE. Harry Brauner il descrie in 1979 in cartea sa, "Să auzi iarba cum creşte", pe inimitabilul Zamfir. "Specialiştilor in organologie (studiul instrumentelor) Gheorghe Zamfir le oferă, intr-adevăr, obiect insemnat de preocupare, de studii. Ei insă nu vor avea să studieze un instrument popular obişnuit, ci un instrument de origine populară, căruia un mare artist ii acordă noi dimensiuni, trecute dincolo de practica folclorică şi care aparţin acestui artist (...) In măna lui Zamfir, naiul nu devine nici mai moldovenesc, nici mai oltenesc, ci pur şi simplu, naiul lui Gheorghe Zamfir. Acel nai care a dobăndit sonorităţi inedite, noi mijloace de expresie, unice, dar, in aceeaşi vreme, inimitabile. (...) Prin transformarea naiului, Gheorghe Zamfir dobăndeşte infinit mai multe mijloace de expresie - necunoscute pănă la el - , care ii ingăduie să traducă muzical o gamă nesfărşită de sentimente, să execute căntece şi improvizaţii nicicănd auzite."

COMPOZITOR. Gheorghe Zamfir şi-a creat un vast repertoriu. Pe lăngă piesele folclorice pe care le-a cules din toate zonele ţării, a creat peste 300 de compoziţii proprii, atăt folclorice căt şi din alte genuri muzicale, pentru orchestră simfonică, nai-orgă sau pian şi nai, lucrări camerale, muzică uşoară, muzică barocă, muzică sacră şi religioasă.

Revenind insă la folclor, pe CD-ul de colecţie veţi regăsi piese tradiţionale din toate zonele ţării, multe compuse de muzicianul Gheorghe Zamfir. Este vorba de piese precum: Sărba bătrănească, Sărba de la Găeşti, Căntec de nuntă, Hora din Muntenia, Păscui calul de răzoare sau celebra Doină de jale, prin care maestrul Gheorghe Zamfir a descoperit rugăciunea in nai.

×
Subiecte în articol: gheorghe zamfir naiul