x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Gheorghe Zamfir "Nu sunt preţuit ca peste hotare"

"Nu sunt preţuit ca peste hotare"

09 Iul 2007   •   00:00

Marea dezamăgire a maestrului Gheorghe Zamfir are legătură directă cu toţi preşedinţii Romăniei.

Marea dezamăgire a maestrului Gheorghe Zamfir are legătură directă cu toţi preşedinţii Romăniei.

 

 

Dacă peste hotare a fost primit de numeroşi şefi de stat, in ţara sa, maestrul n-a fost receptat, in ciuda solicitărilor depuse... "Romănii nu m-au primit niciodată aşa cum am fost primit in alte state ale lumii. Preşedintele Băsescu nu m-a primit niciodată, Iliescu - niciodată. In 1993-1997 a avut loc al doilea exil al meu, pentru că am avut curajul să ies la Universitate şi să strig «Jos Iliescu, jos comuniştii!». M-am intors in 1997, cănd «m-am aruncat» in braţele lui Constantineascu, care mi-a spus să plec de unde am venit, că nu poate face nimic pentru mine. Am depus patru memorii la Cotroceni, solicitănd audienţă la preşedintele Băsescu. La toate mi s-a dat răspuns negativ. Nu i-am cerut averi. In acest moment am rămas doar cu gloria. Indiferenţa guvernelor care s-au perindat a fost mult mai teribilă decăt Ceauşescu. Mi-am dat seama că cei din ţară erau inchişi ermetic şi nu m-au acceptat, abia venit din exil, chiar dacă eram un om de renume şi de talie mondială, care venise cu un munte de glorie. Am fost marginalizat ca şi in vremea lui Ceauşescu", spune cu tristeţe maestrul Zamfir.

 

 

ZVON. Deşi se vehiculează că a fost inscris in Partidul Romănia Mare, Gheorghe Zamfir neagă acest lucru. "Eu n-am avut de-a face cu politica, cu Vadim. Eu l-am iubit pe Vadim şi-l iubesc, fiindcă este un intelectual, un poet de mare clasă, orator, om de cultură şi este singurul care se bate pentru adevăr. Dar n-am fost inscris in PRM." Maestrul spune insă că s-a inscris in PD in urmă cu doi ani, insă nu a fost niciodată un membru activ. "Băsescu ce-a făcut pentru Gheorghe Zamfir, că sunt membru PD de doi ani? Nimic. N-am crezut că politicienii pot uri atăt de mult. Aş vrea să-l intreb pe Jaques Chirac, pe care l-am cunoscut indeaproape, dacă el ar uri-o pe Mireille Mattieu dacă n-ar fi de acord cu o idee de-a lui. Eu nu cred că George Michael ar fi deportat din SUA dacă nu ar fi de acord cu Bush, intr-o zi. In fiecare zi in sufletul meu sunt tone de lacrimi şi de bocet. In fiecare an am primit felicitări din afara ţării, dar aici nu am primit nici o felicitare", povesteşte cu amărăciune marele naist.

 

 

CATEDRA DE NAI. "In anul 2000 am creat această clasă de nai. Dar a fost un plan machiavelic din partea lui Dan Buciu, care era rector, şi a lui Şerban Soreanu, decan. Acest proiect, cu infiinţarea clasei de nai, exista din 1997. Aducerea mea in anul 2000 a fost făcută pentru a servi drept trambulină şi locomotivă unei persoane fără studii de specialitate şi fără diplomă de nai, care să intre in posesia titlului de profesoară", adaugă maestrul Zamfir. Marele naist a fost nevoit să abandoneze catedra de nai de la Universitatea de Muzică din Bucureşti după ce conducerea instituţiei a decis să-l inlăture. "La catedra de nai pe care eu am infiinţat-o nici măcar nu am putut să figurez ca titular. In anul 2004, cei de la Conservator mi-au spus că eu nu pot să iau titlul de profesor decăt dacă am doctoratul."

 

 

 

Distincţii La sfărşitul anului trecut, Universitarea "Constantin Brăncuşi" din Tărgu-Jiu i-a conferit titlul de "Doctor Honoris Causa". "Eu nu mi-am părăsit credinţa şi voi reuşi să fac ceva prin acest sunet divin, iniţiatic. Voi purta stindardul muzicii romăneşti", spune Gheorghe Zamfir.

 

 

 

Doctorat "Patru ani am muncit, am luat cu brio «Suma cum laudae». Tot in acea zi am dat un concert de nai in care mi-am prezentat cei zece studenţi. Studenţii mei, după doi ani de iniţiere, Radu Nichifor şi Alexandru Pal, au urcat pe scenă cu orchestră simfonică", spune maestrul Zamfir. "Eu am stat in centrul Parisului, in Canada, in Elveţia (trei ani). Am trăit 35 de ani de democraţie. Măncam democraţia pe păine. Cănd eu n-am vrut să accept acest sistem, m-au inlăturat. In 1970 am fost primul naist concertist din lume. In urma mea au apărut acum peste 2.000 de naişti. Am compus 300 de lucrări."

Gheorghe Zamfir este singurul artist din lume cu nouă formule de brevet pentru: nai solo, nai cu orgă, nai cu pian, nai cu taraf, nai cu orchestră simfonică pop, nai cu orchestră simfonică, nai cu orchestră şi cor, nai cu voci, percuţie şi orgă, muzică sacră.

×
Subiecte în articol: zamfir