x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ilie Balaci "Balaci a fost idolul meu"

"Balaci a fost idolul meu"

de Florin Gongu    |    19 Mar 2010   •   00:00
"Balaci a fost idolul meu"

Toate mărturiile timpului, printr-o sim­plă căutare pe Goo­gle, te trimit spre Vasile Arezanov, fost ju­cător al echi­pei FC Baia Mare, ca fiind cel care i-a curmat ca­riera de per­for­manţă fotbalistică lui Ilie Balaci. Se în­tâmpla la 21 februa­rie 1984.

Meciul jucat la Baia Mare în faţa Universităţii Craiova avea să fie câşti­gat de gazde cu 1-0, gra­ţie golului înscris tocmai de Arezanov. A reuşi să discuţi cu cel care era fun­daş dreapta în echipa ma­ramure­şea­nă de atunci nu e tocmai o întreprin­dere uşoară. În primul rând pentru că acesta s-a mutat în Sighetu Marma­ţiei. Apoi, el stă destul de rar prin ţară. "Vreo 10 ani, după 35 de ani, am mai jucat în Ungaria, la judeţ. Acum, lu­crez cu un patron care mă cheamă me­reu la cules de struguri sau de măs­line în Italia. Nu câştig extraordinar, dar, oricum, mai bine ca în Ro­mâ­nia. Din păcate, stau departe de familie", ne spune "călăul lui Balaci", aşa cum l-a numit presa vremii, care are acum 52 de ani. Ţine să ne facă o pre­ci­zare. "Nu mă cheamă Vasile, ci Gri­go­re. Nu ştiu cum s-a ajuns la numele ăşta. De fapt, porecla mea era Gogu." Îl rugăm să rememoreze acel moment. "E cam trist, dar nu mă sustrag de la răspundere. Nu mă simt vinovat cu nimic."


● Jurnalul Naţional: Domnule Are­zanov, de multe ori Balaci a spus că aţi avut acea intrare în mod intenţionat.
● Grigore Arezanov:
N-a fost nimic intenţionat. A-i rupe piciorul cuiva înseamnă să aibă probleme la tibie sau la peroneu. Iar el a avut la menisc.


● Ce vă mai amintiţi de atunci?
● Ştiu că terenul era impracticabil. A fost o alunecare. Arbitrul nu a dat ni­mic. Nici lovitură, nici mie cartonaş. Dar l-am văzut pe Balaci că a rămas jos. M-am întors la el şi l-am întrebat ce are. El mi-a zis să cer schimbare către banca lor. Pur şi simplu a fost ghinion. Îmi amintesc că peste tot pe unde mergeam în deplasări cu Baia Mare, în programele de meci se amintea de acel episod, eram făcut în fel şi chip.


● Ce aţi vorbit cu el?
● Vă spun atât! L-am respectat enorm ca fotbalist. Mi-a fost un idol. Eu eram un nimeni pe lângă el. Era cinci clase peste mine. Nu puteam să intru în fotbal cu astfel de acte. Chiar i-am trimis şi o scrisoare când era în spital. El zicea că mi-a răspuns, dar eu n-am primit nimic, nici măcar la club. Era bine să fi avut acel răspuns. Pentru că, deşi noi ne-am mai întâlnit şi am mai stat de vorbă, el şi-a schimbat apoi părerea faţă de ce s-a întâmplat. Oricum, el a mai jucat apoi fotbal la Dinamo. Ştiu că a fost operat de trei ori la menisc.


● Ce mesaj aţi avea acum pentru Balaci?

● Că îmi pare nespus de rău de el, dar că nu mai pot da timpul înapoi.

×
Subiecte în articol: ilie balaci