x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ilie Balaci De ce a renunţat la România?

De ce a renunţat la România?

de Mihai Igirosanu    |    19 Mar 2010   •   00:00
De ce a renunţat la România?

Unul dintre oamenii de care se leagă multe dintre poveştile de dată mai recentă ale Marelui Blond este preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Români şi al CSJ, Nicu Gheară. ­Imediat după ­Revoluţie, cei doi au devenit nedespărţiţi.

Ilie Balaci şi Nicu Gheară au trăit împreună şi o unică experienţă în fotbalul românesc. A fost episodul Universitatea Craiova din sezonul 2000/2001. După care antrenorul Ilie Balaci şi patronul Nicu Gheară au decis să se îndepărteze de lumea murdară şi controversată a fotbalului românesc. Rămân doar momentele şi imaginile-eveniment, aşa cum este şi cea cu care este ilustrat acest material. Poate singura în care apar cei mai mari trei jucători din istoria fotbalului românesc.


"A AVUT GHINIONUL DE A FI VĂNDUT DE AI LUI!"
"După părerea mea, şi cred că îl cunosc foarte bine, are o mare va­loare şi ca antrenor. Are un ochi fantastic, a descoperit nu numai în ţară multe talente. Ar putea pregăti multe echipe de mare valoare din Europa. Se aseamănă din multe puncte de vedere cu Mircea Lucescu, numai că nu a avut noroc în această carieră", spune Nicu Gheară, după care rememorează episodul Craiova.

"Am fost amândoi acolo şi am vrut să facem performanţă în locul unde Ilie Balaci a scris istorie. S-a întors acasă, dar a avut ghinionul de a fi vândut de unii jucători, dar şi de unul dintre acţionari. Aceasta a fost răsplata pe care a primit-o. A venit lângă mine şi pentru mine, refuzând în prealabil un salariu de 800.000 de dolari. Am descoperit la vremea aceea numele fotbaliştilor care au făcut jocurile acelui acţionar, căruia nici măcar nu vreau să-i dau numele. Dacă ajungi să fii trădat de propriii jucători, dar şi de partenerul cu care ai plecat la drum, nu are nici un rost. Am decis să ne retragem."
La vremea aceea, alături de Nicu Gheară, ceilalţi doi acţionari de la Universitatea Craiova erau George Ilinca şi Gigi Neţoiu.   


"SUNTEM SINGURI UNUL FĂRĂ CELĂLALT"

Nicu Gheară vorbeşte şi despre relaţia foarte strânsă pe care o are cu Ilie Balaci. "Ne-am apropiat după Revoluţie şi am devenit de nedes­păr­ţit. Ilie venea la Bucureşti doar când eram eu, ne petreceam tot timpul împreună. Când nu eram eu, Ilie se întorcea la Craiova, pentru că aco­lo avea oameni care îi erau aproape. Dincolo de faptul că suntem rude, suntem ca doi fraţi, ne facem toate vacanţele împreună şi pot spune că suntem singuri unul fără celălalt", dezvăluie Gheară.

"Ca jucător, Ilie Balaci a fost un geniu. A ridicat fot­ba­lul din Craiova la rang de fotbal naţional, aşa cum regretatul Nicolae Dobrin a făcut cu cel din Piteşti. Cred că Ilie a fost cel mai complet, trăgea cu ambele picioare, avea for­ţă şi răutate în joc, ajuta şi apărarea. Vă daţi seama, dacă a fost atât de mare în cariera lui relativ scurtă, unde putea să ajungă dacă avea şan­sa de a juca până la 35-38 de ani? Din­colo de valoare, are un caracter special, la fel cum avea şi Dobrin sau cum are Hagi. Asta i-a făcut atât de mari şi i-a diferenţiat de ceilalţi." 

×
Subiecte în articol: ilie balaci