x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Inflexiuni

de Silvana Chiujdea    |    17 Mar 2008   •   00:00

Prietenia dintre Ion Dolănescu şi Gheorghe Palcu, realizator de emisiuni folcorice la TVR, a debutat o dată cu zorii carierei lor.

Prietenia dintre Ion Dolănescu şi Gheorghe Palcu, realizator de emisiuni folcorice la TVR, a debutat o dată cu zorii carierei lor.

S-au cunoscut la un concurs or­ganizat de An­sambulul Cio­cârlia în 1967. Ion Pal­cu îşi aminteşte că Dolănescu era solist de muzică populară, deşi era militar în termen, iar el era student la Conservator. Au fost declaraţi admişi, nu şi angajaţi. Colegi au devenit în cadrul unui alt ansamblu. “Ne-au legat mul­te. De a­tunci am colaborat împreună. Eu în ’70 am deve­nit redactor la radio şi televiziune. Sigur că l-am solicitat în emisiunile me­le de-a lungul anilor. Am peste 160 de piese filmate cu Ion.”

 

ANIVERSĂRI. Când Ion Dolănescu a împlinit 35 de ani de carieră, prietenul său a par­ticipat la organizarea unui spectacol aniversar, pe care care de altfel l-a şi regi­zat pentru televiziune. Când Ion Dolănescu a împlinit 45 de ani de carieră, n-a lipsit de la concertul omagial şi a scris prezentarea care apărea o da­tă cu CD-ul aniversar. O cu­riozitate profesional-amicală îl determină pe realizatorul de emisiuni să preci­ze­ze: “Cunoscându-l pe Ion Do­lă­nescu de peste 40 de ani ca pe un om şi un prie­ten care ştie să discearnă frumosul şi adevărul din aceas­tă lume a paradoxurilor şi con­tradic­ţii­lor de tot felul, mă întreb cu mare curiozita­te, oare ce va conţine ur­mă­to­rul său album, dat fiind neobosita sa dorinţă de a crea, de a cânta, de a dăinui.”

 

PLAN. Gheorghe Palcu punctează cum Ion Dolă­nescu bătea recordul la încasări: “La un moment dat n-au mai rentat pentru el contractele de lungă durată. Avea deja o popularitate fantastică. Se angaja trei-patru zile la câte un ansamblu. El a făcut planul financiar al unor instituţii de artă: Filarmonica din Braşov, Teatrul Tănase, dar şi Opera din Bucureşti. Pe vremea lui Ceauşescu, au intrat pe au­tofinanţare şi nu puteau să-şi facă ei toţi banii de care de care aveau nevoie. Atunci, dacă se dădeau două-trei spectacole cu Dolănescu şi imediat se făcea planul pe trei-patru luni”.

 

GENEROS. Cântecul “M-am născut lângă Carpaţi” îl defineşte pe Ion Dolănescu în privinţa generozitaţii manifestate în relaţiile de prietenie. Gheorghe Palcu adaugă: “El se simţea foarte bine între prieteni. Mai toţi actorii mari au fost prezenţi la aceste serate ale lui. Pe foarte mulţi cântăreţi i-a ajutat, mai ales pe cei care vedea că au talent. Intervenea pentru ei, la radio, la televiziune. Am făcut multe seri frumoase la el în casă, veneau interpreţi buni. Regina noastră, Ioana Radu, era nelipsită”.

 

METAFORA. Gheor­ghe Palcu consideră că Ion Dolănescu reflectă în cântecele sale viaţa în toate ipos­tazele ei. Astfel, creaţiile sale devin univers de ima­gini sonore şi poetice “în­ce­pând cu Balada Novacilor şi culminând cu «Ciocârlia» Mariei Lătăreţu. Un cântec pe care l-a recreat într-o for­mă apropiată de perfecţiune. E foarte abil, ştia exact valo­rizeze metafora de inspiraţie folclorică în cântecele lui. Nu-i scăpau emisiunile de folclor. Tot timpul le as­culta. De aici şi puterea lui de pătrundere. Întodeauna am avut admiraţie pentru felul în care cunoaşte repertoriul folcloric. Fantastic! Uriaş!”, mărturiseşte Gheor­ghe Palcu.

 

O mare sărbătoare

Teodor Isaru, redactor muzical la Socie­ta­tea Română de Radiofuziune, l-a cunoscut pe Ion Dolănescu în urmă cu zece ani. “Îi cu­noş­team, totuşi, repertoriul încă de mic copil, de când aveam patru ani şi am învăţat să ci­tesc şi îmi întrebam părinţii de ce nu sunt tre­cute versurile pe mapele discurilor”. Pentru Teodor Isaru există cântăreţi, solişti şi ar­tişti, iar Ion Dolănescu face parte din din ca­te­goria cea mai importantă, ultima, aceea a ar­tiştilor. “Pe scenă face spectacol, captivează atenţia publicului, un lucru pe care puţini artişti îl pot face”. De fapt, despre Ion Do­lănescu se poate spune că “şi-a cântat viaţa în muzică, este un creator de cântec popular şi îl putem alătura, datorită acestui har, ma­rilor interpreţi, cum ar fi Maria Lă­tă­re­ţu, de altfel, modelul său”, ne povesteşte Teo­­dor Isaru. “Este o mare plăcere să fii ală­turi de oameni ca Ion Dolănescu la emisi­uni. Este chiar o sarbatoare”.

• Ionuţ Răduică

×
Subiecte în articol: dolanescu