x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ion Dolănescu Spectacolele unui rege

Spectacolele unui rege

de Anca Alexe    |    Roxana Vintila    |    17 Mar 2008   •   00:00

Atunci când nu-l cunoşteam pe Ion Dolănescu îmi spuneam că nu o să am şansa să-l cunosc ­vreodată…Interpreta Ileana Domuţa Mastanu îl cunoaşte pe Ion Dolănescu dintotdeauna, ca fiecare iubitor de folclor

Atunci când nu-l cunoşteam pe Ion Dolănescu îmi spuneam că nu o să am şansa să-l cunosc ­vreodată…

Interpreta Ileana Domuţa Mastanu îl cunoaşte pe Ion Dolănescu dintotdeauna, ca fiecare iubitor de folclor: “Personal îl cunosc de când aveam cam 20 de ani, când am colaborat la «Rapsodia Română», unde dumnealui era angajat împreună cu fraţii săi. Eu fiind din Sălaj, am fost invitată să colaborez la «Rapsodia Română», unde am cântat patru ani. În acest timp am avut ocazia să-l cunosc foarte bine, atât eu, cât şi familia mea”.

Pentru Ileana Domuţa Mastanu, Ion Dolănescu a fost şi va rămâne un om mi­nunat: “Este un perfecţionist din punct de vedere profe­sional, şi asta a dovedit-o în atâţia ani de carieră. Amin­tirile sunt multe şi frumoase, iar ele înseamnă pentru mine omul şi interpretul Ion Dolănescu: este artistul care, în vremea aceea, umplea sălile, stadioanele. Oamenii veneau la spectacolele dumnealui ca la un rege. Aveam spectacole ziua, eram mereu împreună, seara ne întâl­neam din nou şi făceam o masă comună, unde întotdeauna se lăsa cu… cântec. Toată lumea cânta, şi asta era cea mai mare bucurie a noastră”.

 

APRECIERE. “M-am bucurat, nu cu mult timp în urmă, când am fost la dânsul şi mi-a ascultat un CD, unde eu aveam câteva doine, mărturiseşte Ileana Domuţa Mastanu, când mi-a spus: «Ileana, să aduni toate doi­nele pe care le ştii tu, de la toată lumea, că le cânţi atât de frumos»! A fost o surpriză extraordinară! Nu mă aşteptam la o ase­menea apreciere de la un in­terpret atât de mare ca Ion Dolănescu.”

Cum s-ar putea vorbi în câteva cuvinte despre artistul Ion Dolănescu? “Un om minunat, foarte sufletist, care a fost alături de foarte mulţi interpreţi”, spune Ileana Domuţa Mastanu. “Trebuie să rămâi prieten cu un om care ţi-a întins o mână atâţia ani şi i-ai călcat pra­gul; să fii om mai departe şi să-l respecţi în primul rând ca interpret şi ca om.”

 

UNIC. “Ion Dolănescu poate să cânte doine, balade, romanţe, muzică uşoară. Cântă de toate. Se pot nu­măra pe degete soliştii care pot interpreta atâtea stiluri muzicale, iar domnul Dolă­nescu le cântă nu bine, ci foarte bine. Toate acestea îl individualizează între cei­lalţi artişti ai folclorului ro­mânesc”, este de părere Ilea­na Domuţa Mastanu.

“Îmi sunt dragi toate piesele, dar mai ales «M-am născut lângă Carpaţi», iar dintre romanţe «S-a rupt un lanţ plin de iubire». Sunt multe şi toate îmi sunt la suflet.” Ce loc poate ocupa Ion Do­lănescu în muzica populară românească? Un loc unic, singular. Ion Dolă­nescu şi Maria Ciobanu ră­mân pentru Ileana Do­muţa Mastanu nume şi voci inconfundabile care nu se vor mai naşte vreodată.

 

“Luceafărul” folclorului

L-a cunoscut pe Ion Dolă­nescu cu ani în urmă. Au că­lătorit în turnee împreună, co­laborând cu diferite formaţii de muzică populară din ţară. Pentru Tita Bărbulescu, artistul Ion Dolănescu este un mit: “Şi nu numai un mit, un mare cântăreţ al muzicii populare. «Luceafărul» folclorului, aşa cum îmi mai place câteodată să-l numesc. Are un suflet deosebit. În fiecare an eu sunt la el în casă la onomastică şi diferite chefuri pe care le face. Pentru cei tineri este o legen­dă vie. Cel mai mare interpret al muzicii populare. Îl iubesc şi îl admir şi să-l ţină Dumnezeu sănătos. Era şi este îndrăgostit de meseria lui”.

 

A format un stil pentru generaţii întregi

“Cum spuneam, povesteşte Tita Bărbulescu, seriile turneelor pe care le-am făcut împreună au fost lungi. Mergeam cu vagonul pe vremea aceea şi stăteam plecaţi câte două luni. Cu­tre­ieram ţara în lung şi în lat. Ion Dolănescu, ca şi mine de altfel, a muncit pentru meseria asta toată viaţa. Pe unde ajungeam, ne primeau ţăranii ca pe nişte zei, ne chemau la masă, ne făceau mămăliguţă. El nu se plângea niciodată de condiţii, de nimic. Nu era mofturos. Nu mai spun de spectacole, unde era extraordinar. Bine, pe timpurile acelea cântam – dar şi acuma la fel facem – fără microfon. La absolut toate evenimentele pe care le susţineam sălile erau pline, erau mii de oameni, se băteau între ei care să ajungă să pună mâna pe el… şi dacă reuşeau erau atât de mulţumiţi! Era primit foarte bine de public. Ion Dolănescu… hm… generaţii întregi a format un stil în România. Când îi mai fac câte o vizită acasă stau şi mă mir cât de frumos poate să cânte. Adoră muzica şi, cu toate că starea lui de sănătate nu este tocmai bună, dacă ar putea, ar cânta de dimineaţa şi până seara.”

 

Multă putere de muncă!

Potrivit Titei Bărbulescu, celebrul Ion Dolănescu ­apreciază toate genurile de muzică… “mai ales acum că îl are şi pe băiatul lui care a studiat ­muzica clasică. Îi place ­folclorul şi ştiu că-i apreciază foarte mult pe «Lăutarii de la Chişinău». A susţinut multe spec­tacole alături de ei. Îi urez multă sănătate, multă putere de muncă, cât îi dă Dumne­zeu! Acum este ­altceva, parcă s-a născut altă lume. Tinerii care îşi fac vocile pe calculator şi aşa mai departe”.

×
Subiecte în articol: dolanescu domuţa mastanu domu