x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ion Luican Căntec de-o viaţă

Căntec de-o viaţă

23 Iul 2007   •   00:00

Cu sclipiri de aur vechi, valorile adevărate rămăn mărturii peste timp...


Este intr-adevăr un gănd formidabil acesta de a oferi iubitorilor de folclor adevărat posibilitatea să ajungă la cele mai frumoase căntece de odinioară, să cunoască sau să recunoască inregistrări de referinţă ale unor mari interpreţi.
Numai astfel putem sta in faţa timpului… Cu valori adevărate, care aduc lumină in sufletul nostru şi, prin lumina lor, trimit in uitare căntecele contrafăcute şi vocile aranjate din butoane. Numai astfel, avănd termen de comparaţie, putem modela gustul publicului


ION LUICAN. Un nume, un căntec de-o viaţă. Cunoscut şi apreciat chiar de cei care nu au aşezat incă folclorul intre preferinţele lor muzicale. Un nume care aminteşte de fapt o generaţie... Maria Tănase, Ioana Radu, Rodica Bujor, Maria Lătăreţu, Emil Gavriş, Alexandru Grozuţă, Dan Moisescu... O lume aparte! Acea lume minunată in care căntecul era căntec, iar intălnirea cu publicul - sărbătoare. Mari artişti care, prin glasul, prin talentul lor au reuşit treptat, treptat să se facă ascultaţi. Au urcat pe scenă şi acolo, in sala de concert, au reuşit să aşeze căntecul popular la locul pe care il merită, tot mai departe de zgomot de tacămuri şi fum, de mititei, cu atenţia cuvenită pentru cuvăntul căntat, pentru sensul acestuia; la radio şi in emisiuni televizate "in direct", fără prea mult ajutor din partea tehnicii, care astăzi ne face să credem că e glas şi acolo unde nu-i.


DE SUFLET. Vedetă pentru generaţia sa, Ion Luican a debutat, ca orice tănăr care se respectă, interpretănd muzică uşoară; refrenele celebre ale vremii, glasul generos şi chipul ales i-au adus o binemeritată popularitate. Adevărata consacrare a venit insă atunci cănd tănărul de la Frumuşani, cu studii teologice, s-a intălnit cu căntecul popular şi romanţa... "Erau mai aproape de sufletul meu"..., aşa spunea Ion Luican, iar el le-a adus peste ani aproape de sufletul nostru.


RESPECT. "Vechi melodii populare şi romanţe din repertoriul lui Ion Luican"... colegii de la Radio ne oferă din cănd in cănd ocazia de a reasculta programele alcătuite de ei, materiale păstrate acum in Fonoteca de aur. Revedem destul de rar la televiziune cele căteva secvenţe păstrate pe peliculă...
Cu respectul cuvenit şi cu dragoste, interpreţi tineri se apropie azi de acest repertoriu. Ne amintim de Ion Luican.


"In timpul unui spectacol am căntat o melodie a Mariei Lătăreţu care apoi m-a certat, pentru că am omis să o intreb. Am recunoscut că uitasem. Ion Luican mi-a luat apărarea spunăndu-i Mariei că nu-i bai pentru o melodie şi că aşa se face la inceput de carieră"
Maria Ciobanu


"Nici nu imi mai amintesc cănd şi unde s-a petrecut intălnirea mea cu Ion Luican. Ştiu insă că in primul meu turneu de 45 de zile am fost alături de el"
Maria Ciobanu

Pagină realizată de Oana Vătăşelu

×