x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Iris Albume Iris in trei etape

Albume Iris in trei etape

08 Oct 2007   •   00:00

La inceput a fost Electrecord, apoi nemilosul contract cu Zone Records. De acum inainte este Roton.


La inceput a fost Electrecord, apoi nemilosul contract cu Zone Records. De acum inainte este Roton.

După o halucinantă serie de schimbări de componenţă, care a durat aproape şase ani, Iris inregistrează in 1984 primul album (coperta cu ochiul). Dar aşteptarea a meritat, pentru că atăt acest disc, căt şi următorul au rămas adevărate repere in istoria rockului din Romănia. Inregistrat in componenţa Nelu - Cristi - Nuţu - Ochescu - Marti, primul disc conţine opt piese, dintre care "Trenul fără naş", "Pe ape", "Noaptea", "Iris", "Cei ce vor fi", "La popas" sunt şi astăzi piese de rezistenţă in concertele formaţiei. Ar mai fi de amintit că in acei ani "Trenul fără naş" (pe versurile lui Adrian Păunescu) şi "Cei ce vor fi" (text Mircea Dinescu) aveau o semnificaţie aparte, cei doi poeţi fiind altfel decăt colegii lor de breaslă. Astfel, aparenta "independenţă" a poeţilor se transmitea şi Iris-ului, care se bucura, oricum, de o imensă popularitate.

UNICAT. Al doilea album nepereche este Iris II, care atunci i-a şocat pe toţi. In primul rănd era coperta "decadentă", desenată de Alexandru Andrieş, care il reprezenta pe Angus Young (AC/DC), reprezentantul infieratei societăţi capitaliste. Apoi, cel mai important, muzica, extrem de aspră faţă de ce se asculta oficial in acea vreme.

VALTER & MIHAI. Discul a fost inregistrat in componenţă schimbată, cu Nelu - Cristi - Boro - Valter - Mihai Alexandru, şi a avut tot opt piese, printre care "Lumea vrea pace" (Sanda Lăcătuşu), implementată strategic pentru a putea trece de cenzură. La Electrecord a mai apărut discul III ("Nu te opri!"), IV, "Iris 1993". Pe acest al cincilea album (fără Mihai, dar cu Dan Alex Sărbu) sunt trei dedicaţii: "Harley Davidson" (pentru Marco), "Valuri" (dedicată lui Adi Ilie) şi "Iris nu pleca" (dedicaţie pentru Roberta). Apoi apare "Best of", ultimul album la Electrecord.

POEM ROCK. In iulie 1996, la iniţiativa lui Dorian Ciubuc, Iris semnează un contract pe şase ani, prin care grupul era obligat să inregistreze şase albume ("Lună plină", "Iris 20 de ani", "Mirage", "Iris 2000", "Athenaeum I & II", "Mătase albă", "Iris Maxima"). Datorie de care rockerii noştri se vor achita remarcabil. In acest an apare primul disc la Roton, "Cei ce vor fi", prezentat succint de Cristi Minculescu: "Este un fel de poem rock, in premieră pentru Iris. Sunt paisprezece piese cu mine şi unsprezece cu invitaţii, impărţite in două CD-uri şi trecute intercalat, care se vor vinde la box. Am incercat ca sunetul să fie căt mai modern, in nota obişnuită Iris".

×
Subiecte în articol: iris iris 8 octombrie 2007