x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Iris Irismania

Irismania

08 Oct 2007   •   00:00

Tot Adi Ilie povesteşte cum la Arhitectură, Iris i-a "bătut" pe Domino, Roşu şi Negru, Holograf.

Adi mărturiseşte: "Se crease o nebunie de genul Rolling Stones şi concertele erau pline. Sala Polivalentă de exemplu era in picioare cănd Irisul căntă. Imi aduc aminte cum un grup de tineri cu handicap, care erau in căruciore, veniseră de undeva din Pantelimon, special pentru Iris. Aveau o pancartă pe care scria «IRIS, TE IUBIM»... A fost emoţionant. Au urmat interviuri cu securitatea, partidul care ne interzisese să căntăm in sălile ce aparţineau UTC-ului. Am fost in audienţă la un zbir al partidului, fost şef de cabinet al lui Nicu Ceauşescu, pe nume Bonta... Ironia era că tipul fusese basist la viaţa lui, dar acum ne trata de sus. Am reuşit impreună cu impresarul nostru Mircea Muscaliu să-l scoatem din minţi... pănă cănd a plecat din biroul care era al lui. Am reuşit intr-un tărziu să putem cănta in sălile sus amintite. A urmat plecarea lui Nelu Dumitrescu la Roşu şi Negru peste noapte... apoi colaborări cu Gelu Ştefan, care şi el a plecat, apoi Neamţu Valeriu. A urmat venirea Didei Drăgan şi al lui Florin Ochescu şi impreună cu Iris au efectuat un turneu in URSS. Eu plecasem cu o săptămănă inainte in RDG şi speram să trec in Vest. Colegii mei insă m-au scos de la paşapoarte imediat cum am plecat cu toate că ne inţeleseserăm să mă aştepte pănă joi (plecasem duminică seara)... Au urmat zile grele pentru mine... Apoi Ochescu a plecat şi am refăcut trupa Iris cu Cristi Minculescu, Nikky Dinescu şi alţi doi studenţi. Am inceput să căntăm şi să observăm că publicul nu ne uitase. Cum a fost concertul de la Balul Bobocilor de la Arhitectură, prin 1981-1982, unde am căntat grozav. Spun asta pentru că sălile unde concertau Roşu şi Negru, Domino, Holograf erau goale. Studenţii venind jos, unde se pare că piesele acaparau şi transmiteau starea de care auditoriul avea nevoie. Pregătiserăm piese din repertoriul lui Santana, Hendrix, Creedence, Doors, Trapeze, rockuri clasice, bluesuri cu duiumul.

Revenire. Atunci, intr-o pauză, au venit la mine Ion Olteanu, Marti Popescu (Dumnezeu să-l ierte!) şi Nelu Dumitrescu să-mi spună că vor foarte mult să revină la Iris... Era ceva penibil şi simţeam că parcă nu aveam dreptul să nu-i primesc pe Olteanu şi Dumitrescu. Ei făcuseră trupa... In cele din urmă am cedat in favoarea lui Nelu Dumitrescu, care fără nici o discuţie era unul din cei mai buni baterişti ai timpului. Şcolit sub «bagheta» lui Chifiriuc şi Liviu Tudan, pregătirea sa il recomanda oriunde... Am căntat in mai toate oraşele din ţară, in liceele din Bucureşti, Ateneul Tineretului, T4, Zet, Infrăţirea intre Popoare, Polivalentă, Sala Palatului. Componenţa trupei din acea perioadă o consider (fiind nu numai părerea mea) ca fiind una din cele mai bune din istoria grupului..."

Â

"Se crease o nebunie de genul Rolling Stones şi concertele erau pline. Sala Polivalentă de exemplu era in picioare cănd Irisul căntă. Imi aduc aminte cum un grup de tineri cu handicap, care erau in căruciore, veniseră de undeva din Pantelimon, special pentru Iris. Aveau o pancartă pe care scria «IRIS, TE IUBIM»... A fost emoţionant"

Adrian Ilie

Â

Respect pentru Aurel Gherghel

"După Ficus a urmat Marfar, cu Vali Neamţu, Mihai Stanciu. Cu acest grup am debutat la Clubul de la ora 7, condus pe atunci (1975-1976) de Aurel Gherghel, căruia mulţi ii datorăm tot respectul, pentru ce a făcut nu numai pentru noi, dar şi pentru Iris, Holograf

şi multe, multe alte trupe... Cu Marfar căntam din Ted Nugent, Johnny Winter, Alman Brothers Band, Trapeze, Hendrix, Wishbone Ash, Grand Funk, Deep Purple etc., dar şi, bineinţeles, piese proprii: «Tu Soare», «Cobra», «Uitarea de sine» etc."

Ultimul concert, cu Voltaj

"După plecarea de la Vali Sterian, am refăcut formaţia Voltaj, cu Bolohoi Amedeo - chitară, Horaţiu Rad - chitară bas, Doru Istudor - tobe şi Cristi Ilie pe voce.

Au urmat spectacole etc. etc. In paralel, am făcut inregistrări unde imprimam singur sub titulatura Incognito... Ultima apariţie a mea in Romănia a fost in luna martie a anului 1988 la Sala Polivalentă, unde am avut un show reuşit cu Voltaj. La data de 28 a lunii plecam in Italia ca escală inaintea marii călătorii spre America."

×
Subiecte în articol: iris iris 8 octombrie 2007