x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Laura Stoica Pariu câştigat

Pariu câştigat

de Costin Anghel    |    06 Oct 2008   •   00:00

Viaţa i-a adus alături pe scenă. Prin muzică, au reuşit să "incendieze" sufletele melomanilor din România.



Viaţa i-a adus alături pe scenă. Prin muzică, au reuşit să "incendieze" sufletele melomanilor din România.


Un band care a făcut furori. O formaţie care a adunat muzicieni de clasă. Laura Stoica Band, un pariu, un vis, o declaraţie de iubire pentru fani şi muzica de calitate. Eugen Mihăescu, liderul Krypton, este unul dintre muzicienii cu care Laura Stoica a colaborat fructuos. Povestea lui despre Laura este una de prietenie, muncă, muzică." 1987 – o tempora! – la un concert al meu cu KRYPTON, am cunoscut-o în culisele Teatrului din Târgovişte. Venise să-mi spună că şi ea cântă, că are o trupă, că-i place rock-ul şi că aşteaptă cu nerăbdare, ziua în care va ajunge «o stea...»! Mi-a propus să-i orchestrez câteva piese proprii şi acesta a fost primul pas al colaborării noastre!", povesteşte Eugen Mihăescu.


MUZICIENI ADEVĂRAŢI. Laura Stoica a venit în Bucureşti, convinsă că aici se va afirma prin muzică. Visul ei nu era însă unul prea simplu. Mihăescu povesteşte despre ceea ce Laura dorea din tot sufletul. "Şi-a dorit mult o formaţie «de top» cu care să realizeze un album, concerte, apariţii radio/tv, să-şi îndeplinească un vis!". Destinul i-a surâs. Pe cer se ivea o nouă stea. Din visul Laurei şi din consimţământul unor muzicieni de valoare s-a născut Laura Stoica Band – o trupă alcătuită din instrumentişti profesionişti cu state vechi de lucru, după cum comentează Eugen Mihăescu. "Era Florin Ionescu – baterie (Direcţia 5), Mugurel Vrabete – chitară bass (Holograf), Vlady Cnejevici – claviaturi (Compact) şi subsemnatul Eugen Mihăescu – chitară solo (Krypton). Era momentul când piaţa autohtonă-muzicală s-a aprins cu un «foc incandescent». Un prim pas spre visul ei etern: albumul «Focul»".


PRIETENI, NU DOAR COLEGI. Eugen Mihăescu priveşte relaţia lui de amiciţie cu Laura într-un mod deosebit, unic... "Prietenia dintre noi era ca un spaţiu între minus şi plus infinit... Am împărţit multe aspecte din tot ceea ce înseamnă noţiunea de «relaţie de prietenie»: Nopţi şi zile de creaţie, de repetiţie, de nervi şi bucurii, scene ostile, scene primitoare, partituri şi păreri pro-contra, dar de fiecare dată constructive. Am închinat câte o cupă de şampanie după o reuşită profesională, gânduri şi clipe mai bune sau mai rele, mai albe ori mai negre, dar toate acestea veneau să contureze o prietenie straşnică dintre noi! Aşa a şi rămas...".
Imaginea Laurei Stoica în gândurile lui Eugen se conturează tot mai mult când îl întrebi despre Omul care a devenit Artist. "Un om care n-a uitat niciodată de unde a plecat, un artist care şi-a îndeplinit sarcina divinităţii: de a lăsa ceva pe pământ oamenilor să se bucure. O voce, un stil, un nume! Vreau să ştie lumea despre ea: Laura a câştigat un pariu cu viaţa asta! A fost pentru ea «un vis împlinit»! Atitudinea ei, impostaţia şi timbrul specific, emoţia glasului conjugat cu feeling-ul interpretării au făcut ca fiecare notă din partiturile Laurei să devină parte din viaţa ei. De fapt, aceasta a fost chiar viaţa ei: Născută pentru a cânta!".


"Şi-a dorit mult o formaţie «de top», cu care să realizeze un album, concerte, apariţii radio/tv, să-şi îndeplinească un vis!"
Eugen Mihăescu


"Un actor grăbit"

Unul dintre succesele textierei Andreei Andrei e legat de şlagărul pe care Laura Stoica l-a interpretat cu mare talent – "Un actor grăbit". "Nu am lucrat direct cu Laura, ci prin intermediul compozitorului. Ştiu însă că i-au plăcut foarte mult versurile pe care le-am scris. A ieşit un lucru bun care va rămâne şi când noi nu vom mai fi. În afară de acest hit am mai scris pentru ea «Ai fost laş», piesă cu care a participat la Cerbul de Aur. Muzica îi aparţine soţului meu, Ionel Tudor. Pentru interpretare a luat şi premiu. Laura rămâne o interpretă plină de originalitate, cu un timbru vocal extrem de original. Păcat că s-a dus atât de repede pentru că muzica pop românească avea încă nevoie de Laura Stoica." Dirijorul Big Band-ului Radio, Ionel Tudor, o completează pe soţia sa, Andreea Andrei: "Am colaborat o singură dată cu Laura, la Cerbul de Aur din anul 1993. Piesa se numea «Ai fost laş». Laura a câştigat, cred, premiul III. Ce pot să spun este că era o mare interpretă a muzicii pop româneşti. Avea un caracter extraordinar şi o mare generozitate, aşa cum îi stă bine unui mare artist. Am cântat în multe spectacole, a fost o bucurie a Big Band-ului şi a interpretei pentru că împreună am creat momente artistice impresionante. Nu ştiu de ce am rămas la o singură piesă cu Laura... Ea rămâne în inimile noastre. O vom iubi şi îi vom mulţumi pentru câte am avut de învăţat de la această mare artistă".
  • Mihai Ştirbu

×
Subiecte în articol: stoica eugen laura laura stoica mihaescu