x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Vocea de aur

de Luminita Ciobanu    |    09 Feb 2009   •   00:00

Un nume de referinţă în folclo­rul românesc: Liviu Vasilică. Un interpret dedicat tradiţiei moş­tenite de la bătrânii satului în care s-a născut.



Jurnalul Na­ţional vi-l aduce din nou în atenţie pe Liviu Vasilică ale cărui voce şi cânt te poartă cu gândul la haiducie, la anii de demult, când tradiţia era aşe­zată la rang de cinste, alături de pâine şi de apă.

Permanent căutător de cântece bătrâneşti, Liviu Vasilică nu s-a abătut de la misiunea de a "scormoni" şi de a aduce la lumină frumosul, autenticul, cântecele de dra­goste, doinele de haiducie. Cu ipingeaua aruncată pe umăr, cu pană de păun la pălărie, a cân­tat aşa cum ştia de la bătrânii satului care, fără microfon, ziceau de drag şi dor de sărea lampa din cui.

A îmbrăţişat două profesii de suflet. A fost medic pediatru şi solist. A tratat boli şi a mângâiat inimi prin vocea sa unică. Iubea portul popular, recondiţiona costume tradiţionale. A înfiinţat primul grup folcloric bărbătesc. S-a stins însă prea devreme, când mai avea multe de spus. Ne-a lăsat cântecul moştenire de preţ, nouă, românilor. Tradiţia şi-a găsit însă sălaş în sufletul copiilor săi. Florin Vasi­lică şi Grupul "Teleormanul" îi duc visul mai departe.

Am rea­lizat o nouă Ediţie de Colecţie şi un disc de aur, cu piese inedite din repertoriul artistului. Să ne amintim cu drag de Liviu Vasilică, de cântecele autentice româneşti. Ce poate fi mai pur, mai frumos, decât sufletul poporului român pus pe note?

×