x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Loredana Groza Lumea ei, muzica!

Lumea ei, muzica!

28 Iul 2008   •   00:00

În anul 1993, Loredana începea un proiect muzical alături de Direcţia 5, iar lista poate continua.

În anul 1993, Loredana începea un proiect muzical alături de Direcţia 5, iar lista poate continua.

 
Marian Ionescu, membru al trupei Direcţia 5, îşi aminteşte de prima întîlnire cu Loredana Groza: "O văzusem la televizor înainte, dar am avut împreună un concert la Sala Palatului şi aceasta poate fi considerată prima întîlnire cu Loredana". Solistul trupei spune că, de fapt, Loredana nu se poate încadra într-un tipar cu uşurinţă. "Loredana este cea mai mare cîntăreaţă româncă de la Maria Tănase încoace. Cînd spun asta mă gîndesc şi la abilitatea cu care poate traversa genurile muzicale, de la folclor pînă la rock. Are o voce foarte puternică, ce îi permite să treacă de la un gen la altul. Este o artistă dinamică, putînd să nască emoţii în orice moment. Are o voce care poate merge de la canto pînă la rock agresiv, de la o măsură la alta, iar atitudinea muzicală se poate schimba cu viteză foarte mare în timpul aceluiaşi cîntec. Are dorinţa de a se depăşi, are ceva de dăruit pentru orice fel de public, orice segment de vîrstă sau de preferinţe muzicale. Majoritatea înregistrărilor cu Loredana sînt amintiri plăcute, în sensul că ea cîntă şi înregistrează în acelaşi fel cum oamenii vorbesc, ca în timpul unui dialog. Este magnifică. Mi-a plăcut foarte mult să colaborăm cu Loredana şi de cîte ori avem ocazia ne bucurăm să cîntăm cu ea. O consider pe Loredana un fenomen muzical, artistic… Un fenomen."

 
RIDICĂ-MĂ LA CER! Prin ’98 se lansa o melodie care surprindea prin îndrăzneală. Cine nu ştie melodia "Lumea e a mea!" a Loredanei Groza, cîntată împreună cu BUG Mafia? Maxi-single-ul a avut un mare succes. Acesta a fost momentul cînd cei trei membri ai trupei de hip-hop din România au cunoscut-o pe Loredana. "Înainte o vedeam în postura vedetei, pînă să o cunoaştem o văzuserăm ca toată lumea din casă, de la televizor, de pe canapea", spune Caddy. Prietenia începută cu ocazia primului lor proiect continuă şi astăzi. "Cariera ei a evoluat foarte mult, astfel încît, în ziua de azi putem spune că este printre puţinele vedete de la noi din ţară, vedete pe care le-ai număra pe degete. Ea este o artistă pop şi în primul rînd o interpretă, nu poate fi încadrată într-un anumit gen, cum sîntem noi sau altcineva, aşa că mi se pare foarte bine să îşi atragă influenţe în muzica ei din absolut orice altă muzică. Nu văd ce oprelişti ar avea în acest sens. Este o fire foarte expansivă, vulcanică, tot timpul săltăreaţă, foarte deschisă, iar mie, unul, cunoscînd-o foarte bine, mi se pare o persoană foarte volubilă, cu care te poţi înţelege, poţi să vorbeşti despre orice cu ea. E superOK!"

 
ALO?! SÎNT LOREDANA GROZA! Smiley (Andrei Tiberiu Maria) îşi aminteşte că acum cinci ani a primit un telefon de la Loredana, care îl invita să dea o probă pentru un serial. "A fost surprinzător pentru mine, eram în drum spre un concert cu trupa Simplu. Am rămas mut cînd m-a sunat, pentru că e totuşi Loredana Groza", spune acesta. "Mi-a făcut dintotdeauna o impresie deosebită, este un artist care a schimbat multe lucruri. Este un artist în continuă schimbare, fără prejudecăţi, fără limite – şi asta e de admirat. În plus, se menţine tînără tot timpul. Are nişte piese senzaţionale, care au rămas «evergreen-uri» româneşti. Este un artist foarte creativ. Am făcut o piesă cu ea, pe care o şi cîntăm împreună. A fost o experienţă pe care nu o s-o uit prea curînd, pentru că ea nu ştia că eu fac piese, dar totuşi mi-a propus să fac asta, ceea ce m-a bucurat mult. M-aş bucura să fac piese în continuare cu ea. Am cîntat împreună. Concertele erau pentru mine ca şi cînd ai cînta cu un artist de afară, pe care l-ai văzut la televizor, i-ai ascultat piesele, l-ai văzut în filme – e o experienţă deosebită în viaţa fiecărui om să o cunoască pe Loredana Groza. Pentru mine, întîlnirea cu Loredana este ieşită din comun. E un om şi un artist de la care poţi să înveţi foarte multe lucruri. Cel mai important lucru pe care l-am învăţat de la Loredana este să faci întotdeauna ceea ce îţi place, să faci tot ce îţi trece prin cap, nu există limită în muzică şi în artă", încheie Smiley.

×