x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Luciano Pavarotti Pasiuni şi slăbiciuni

Pasiuni şi slăbiciuni

01 Oct 2007   •   00:00

Toată viaţa a fost un fanatic al tuturor sporturilor, dar favoritul este pe departe fotbalul-soccer.

Toată viaţa a fost un fanatic al tuturor sporturilor, dar favoritul este pe departe fotbalul-soccer.

Prima pasiune a lui Luciano Pavarotti a fost de fapt fotbalul, dar mama lui l-a convins, cănd a venit momentul să aleagă o carieră, să devină profesor in loc de jucător profesionist. La 9 ani a inceput să cănte cu tatăl său in corul unei biserici locale. Dar găndul ii stătea foarte mult la fotbal. A predat doi ani intr-o şcoală elementară, apoi a fost agent de asigurări. Fotbalul, prima pasiune din copilarie, l-a ajutat pe tenorul Pavarotti să căştige celebritatea mondială după ce a transformat faimoasa arie "Nessun Dorma" in temă muzicală a Cupei Mondiale de fotbal din 1990, care a avut loc in Italia. De atunci, Pavarotti a apărut in multe concerte in aer liber, străngănd stadioane de admiratori şi căştigănd fani pentru muzica de operă.

CELE OMENEŞTI NU-I ERAU STRĂINE. O altă pasiune a celebrului tenor este reprezentată de animalele cele mai curate din lume. După cum aţi ghicit, este vorba, bineinţeles, despre cai. "Iubesc caii de mic copil, dar nu am avut timp pentru ei din cauza carierei. Pasiunea mea pentru ei a reinviat in Irlanda in 1979", spune tenorul. Mărturiseşte că ii place totul intr-o competiţie hipică: de la curaj indemănare pănă la legătura dintre cal, călăreţ şi eleganţa costumelor. Cănd are timp in turneu, ii place să vadă cai. In Argentina in anul 1987 a devenit gaucho timp de căteva ore. Pentru că era un gurmand, dar şi din cauza dimensiunilor sale impresionante, Pavarotti mai era poreclit şi "Big Luciano". Ii plăcea hrana naturală, se dădea in vănt după plăcinte şi după vinuri bune. "Intr-o zi frumoasă, pe cănd ne aflam la New York, mă uitam spre Central Park şi am simţit că nu mai rezist. Trebuia să ies afară, asemeni celorlalţi. I-am spus soţiei mele să mergem la picnic. Am intrat in parc şi ne-am aşezat pe prima bancă liberă. Aduseserăm cu noi fructe, brănză şi apă minerală. E tare plăcut să stai in aer liber şi să mănănci." Mărturiseşte totodată că atunci cănd nu mai ţine seama de dietă mănăncă doi hot-dog, pe care-i adoră. In majoritatea călătoriilor sale prin toată lumea, măncarea işi are locul ei bine meritat: "La Viena, inainte ca televiziunea să mă facă celebru..., pe drumul de la operă spre hotel am văzut o pizzerie. Nu mă aşteptam să văd aşa ceva in Viena. Ospătarul a fost foarte prietenos, dar nu a părut impresionat de prezenţa mea", mărturiseşte şi apreciază totodată tenorul, pentru că, nu-i aşa?, celebritatea nu are doar avantaje! Mare amator de bucătărie fină, cel a cărui greutate a atins şi 127 de kilograme le răspundea intotdeauna cu umor autorilor de cronici mondene: "Pot să scrie ce vor, numai să nu spună că sunt grăsuţ".

De la fotbal la operă

Cănd era mic, lui Pavarotti ii plăcea fotbalul, insă gustul tatălui său pentru spectacolele de operă, la care il lua cu el, i s-a transmis repede. A inceput să-i urmărească pe artişti şi incerca să reproducă rolurile personajelor acasă, in faţa oglinzii. La inceput voia să se facă profesor de muzică dar in 1961 a ales definitiv să cănte. A ştiut să-şi popularizeze arta, dobăndind repede carisma şi fascinănd publicul mai bine decăt ceilalţi "egali" ai lui, tenorii Placido Domingo şi José Carreras, cu care a dat concerte peste concerte.

Pofticios, plimbăreţ, amator de tenis…

Cănd ajunge la Pesaro in vacanţă adoră să lenevească, pentru că spre deosebire de celelalte zile ale anului, cele petrecute la malul marii sunt minunate şi relaxante: se poate trezi după bunul plac şi-şi

permite să nu iasă din casă o intreagă zi. Vara obişnuieşte să stea la masă cu vedere spre mare, cu un pahar cu apă minerală in faţă. Deşi are de obicei un regim strict, la Napoli se bucură intotdeauna de pizza napolitana şi se abţine cu greu de la delicioasele scoici asortate cu roşii, pătrunjel şi usturoi. Ii plac tenisul, chiar dacă se mai intămplă să mai rateze o lovitură, şi mersul pe bicicletă: "Vara la Pesaro dau ocolul casei". Dacă nu este pe vas şi nici nu vorbeşte la telefon cu prietenii din toată lumea, este cu siguranţă in hamac citind presa şi rareori articolele despre el. Călătoriile sunt cele mai importante evenimente in viaţa lui Pavarotti, aşa că tinerele talente din această lume găsesc un prieten in marele tenor, deoarece ii face o deosebită plăcere să-i asculte pe copiii talentaţi.

Măncare de prinţesă

In New York, Pavarotti şi Prinţesa Diana au fost invitaţi la o cină de familia Nelson Shanks. La masă, prinţesa a comandat o porţie de crevete la grătar. Big Luciano, pofticios din fire, indirect ii spune acesteia căt de buni, minunaţi, delicioşi trebuie să fie creveţii. Zămbitoare şi amabilă răspunde că sunt excelenţi. Tentaţia era prea mare, aşa că tenorul pănă la urmă intrebă: pot să iau şi eu un crevete de la tine? Diana spune că nu şi-a dat seama şi că nu e obişnuită să-şi impartă măncarea. Cu siguranţă, dacă lua cina in familia Pavarotti, prinţesa ar fi trăit o scenă de coşmar.

"Sunt bine, chiar dacă stau intr-un scaun cu rotile. Ce aţi vrea să spun? Că sunt mort? Ei bine, nu sunt. Puteţi să mă fotografiaţi! Şi in acest moment mă găndesc la o delicioasă supă de peşte pe care o voi mănca diseară"

Luciano Pavarotti,tenor

×
Subiecte în articol: pavarotti