x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mădălina Manole O voce, mai multe stiluri

O voce, mai multe stiluri

de Daniela Cârlea Şontică    |    14 Iul 2008   •   00:00

Cîntă a­p­roa­­pe orice şi a cîntat de toa­te: folk la chita­ră şi cu ­vocea, mu­­zi­că uşoa­ră, pop- rock, ba­la­de rock, folclor au­tentic, colin­de.

Cîntă a­p­roa­­pe orice şi a cîntat de toa­te: folk la chita­ră şi cu ­vocea, mu­­zi­că uşoa­ră, pop- rock, ba­la­de rock, folclor au­tentic, colin­de. 

 
Familia Ma­nole din Plo­ieşti ie­şi­se la plimbare în oraş, era o zi de săr­bă­­toa­re, ceva fes­tiv, nimeni nu-şi mai amin­teşte precis ce. Cert este că fe­tiţa Mădălina atunci a fost vră­jită de chitara şi glasul fe­tei de pe scenă, Ana Tetelea. Le-a spus părinţilor că vrea şi ea să ajungă într-o zi ca acea fată şi i-a înnebunit de cap să-i cumpere o chi­tară. Gîn­dindu-se azi la ce a fost atunci, Mădălina ştie că n-a fost o simplă în­tîmplare faptul că mama ei, la nici o săp­tă­mînă de la spec­tacolul acela, a văzut-o pe stradă chiar pe Ana Te­telea. A urmărit-o să vadă unde stă şi cînd a venit acasă i-a spus fetiţei ei marea veste. Cîn­tăreaţa aceea era vecina lor, stătea la cîteva blocuri mai încolo. Doamna Lili şi-a făcut curaj într-o zi şi a sunat la uşa folkistei. De acum, destinul spre muzică al Mădălinei este scris. Solista folk a pri­mit-o ca elevă, i-a îndrumat vo­cea şi degetele pe corzile chitarei. De dragul ei, nu-i mai punea la socoteală toate orele. La sfîrşit i-a dăruit şi chitara. La 15 ani cînta deja în cenacluri şi compunea muzica pentru “Iertările” lui Pău­nescu. La radio am auzit-o prima dată cîntînd folk.


ŞLAGĂRELE.
Întîlni­rea cu Şerban Georgescu a adus-o în faţa unui vis. Era ca în copilărie, cînd stătea în fa­ţa oglinzii şi o imita pe An­gela Similea, care era pentru ea un idol. Desigur, vocea ei es­te altfel, e mai gravă, e alt gen, dar n-are importanţă, a vră­jit publicul cu poveşti de dra­goste cîntate sfîşietor, a tul­burat suflete, a încîntat oa­meni de toate vîrstele. O voce care s-a pliat pe conceptul de şlagăr românesc. A umplut de bucurie casele în care radioul mergea continuu, a adus zîmbete pe buzele celor care o cereau la emisiunile cu dedicaţii. Se pare că însăşi doamna cîntecului românesc, Angela Similea, a vrut să se convingă personal de ceea ce re­prezenta “fenomenul Mă­dă­lina” la începutul anilor ’90.


LINĂ, LINĂ.
Cine poa­te cînta neuitatele, dar şi foarte greu interpretabilele cîntece ale Mariei Tănase este cu siguranţă un om dăruit de Dum­nezeu cu o voce extraor­di­nară. Puţine au fost cele care au reuşit. Mădălinei i-au venit ca o mănuşă melodiile Mariei. Aproape că ţi-e ciudă că n-a ales drumul muzicii po­pu­lare. A demonstrat că poate să facă şi asta şi a făcut to­tul ca la carte, înregistrînd cu or­ches­tră adevărată, de 20 de in­strumentişti. Nimic sti­lizat, ni­mic etno, totul cîntec pur popular.


“Ceea ce a declanşat ho­tă­rî­rea mea de a scoate un astfel de album a fost invitaţia pe care am primit-o de la doamna Angela Moldovan cînd Ra­di­oul îi organiza un spectacol oma­gial. M-a invitat să cînt ceva acolo. M-am gîndit să-i fac o surpriză, să-mi iau inima în dinţi şi să cînt ceva folclor. Am repetat în secret cu ma­es­trul Pa­raschiv Oprea două me­lodii ale Mariei Tănase şi după ce am interpretat cele două melodii ale mele, am ră­mas pe scenă şi am cîntat ace­le cîntece de muzică po­pulară. Pu­blicul din Sala Radio nu se mai oprea din aplauze. Reac­­ţia aceea m-a de­ter­minat să scot un album şi m-a făcut să înţeleg că pot să emo­ţionez foarte tare şi aşa, cîn­tînd folclor autentic ro­mâ­nesc.” Era în 1997, iar al­bu­mul s-a numit “Lină, lină, Mă­dălină”. Era primul album al unei interprete de muzică pop care cînta folclor. S-a dus vestea şi la românii de afară. O familie din Austria a organizat o seară românească şi a invitat mai mulţi ­conaţio­nali. Le-a pus CD-ul cu Mă­dălina şi toţi au fost siguri că e Maria Tănase. Era cel mai fru­­mos compliment pentru artistă. 


COLINDE.
O voce atît de caldă ca a Mădălinei nu putea să nu cînte şi colinde. În 2006, a imprimat un astfel de CD, pe care Fundaţia Pri­goană l-a editat în 10.000 de exemplare. A sunat-o Angela Similea şi i-a spus că îi place enorm, dar nu are de unde să-l cumpere pentru rudele din America, nemai­găsindu-se pe piaţă. Felicitările Angelei i-au făcut o bucurie imensă.

 
ROCK. Cu albumul “A fost, va fi iubire” din 2003 s-a petrecut o altă schimbare de stil a Mădălinei. De data aceas­ta, a devenit compozitoa­rea tuturor melodiilor, pe ver­su­rile Roxanei Popescu, iar sound-ul a fost unul pop-rock. Asculţi melodiile, vezi videocli­purile, priveşti îmbră­că­min­tea şi coafura Mădălinei Ma­nole şi eşti uluit. Metamorfo­zare fericită! Este atît de firesc să o vezi astfel şi îţi trece prin minte că de fapt aşa e normal, un artist care se respectă nu rămîne cantonat în acelaşi stil toată viaţa. Aduce mereu ceva nou. Aşteptăm noul album pe care îl pregăteşte de doi ani. Sîntem convinşi că nu va dezamăgi pe nimeni.
 

În 1993, cea mai bună voce pop

Primul premiu a fost ­Menţiunea de la Festivalul de muzică uşoară românească Mamaia 1988. În 1993, postul Ra­dio CONTACT iniţiază un top mu­zical naţional pe care ­Mădălina îl cîştigă, fiind ­considerată cea mai bună voce pop a mo­mentului.

 

Albume şi compilaţii Mădălina Manole

Albumele editate de Mădălina Manole de-a lungul vremii sînt: 1991, “Fată dragă”, Electre­cord; 1993, “Ei, şi ce?”, Electrecord; 1994, “Hap­py New Year”, Electrecord; 1995, “The best of Mădălina Manole”, Electrecord; 1996, “Trăiesc pentru tine”, Roton Music; 1997, “Li­nă, lină Mă­dălină”, Zone Records Polygram; 1998, “Cîn­tă cu mine”, Zone Records Polygram; 2000, “Dulce de tot”, Nova Music Entertainment BMG; 2003, “A fost (va fi) iubire”; 2006, “Album de colinde”, Fundaţia Prigoană. Compila­ţii­le sînt: 1988, “Pu­te­rea dragostei”, Elec­trecord (LP); 1988, “Ma­maia ’88”, Electre­cord (LP), “Un om sentimental”, 1990, Electrecord (LP); “Mamaia ’90”, Electre­cord (LP); 1990, “Vino, dragostea mea”; 1992, “10 TOP ’91”, Electrecord (LP) “Vreau inima ta”, Electrecord (LP); 1994, “Doar pentru voi”, Roton Music MC; “Cînd dansez cu tine”, “Vino, dragos­tea mea”; 1996 – “Romani­an stars”, East & Art – Jungla viselor (MC); 1998, “Pop Top Romania”, (vol. 2), Roton Mu­sic (MC); “Nici nu mai cred că te-am iubit”; 1998, “Vai ce bună-i fata asta!” (MC), Dragoş Docan, Electrecord (MC); “Nu-ţi pierde curajul”; 1998, “Co­lindul colindelor”, Electrecord (MC). După apariţia acestei Ediţii de Colecţie care conţine şi un CD cu cele mai îndrăgite melodii cîntate de Mădălina Manole, artista va lansa un album.

 

Trei discuri de aur

Primele trei albume, din anii ’91-’94, au înregistrat cele mai bune vînzări din România, peste două milioane de exemplare, aşa încît Casa de Discuri Electrecord i-a acordat Mădălinei Manole trei discuri de aur. În 2001 a primit două premii de la Radio România Actualităţi pentru “Cea mai bună voce feminină a anului 2000” şi “Cel mai bun album pop”, “Dulce de tot”. A fost nominalizată la Premiile Industriei Muzicale româneşti, “Cea mai bună voce feminină”.

×
Subiecte în articol: voce mădălina electrecord albu