x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mădălina Manole Răscolire de suflet

Răscolire de suflet

de Daniela Cârlea Şontică    |    14 Iul 2008   •   00:00

“Ştiu că am răscolit multe suflete cîntînd melodii pe ­versurile ­Roxanei Popescu şi încă vom mai răscoli”, spune Mădălina.

“Ştiu că am răscolit multe suflete cîntînd melodii pe ­versurile ­Roxanei Popescu şi încă vom mai răscoli”, spune Mădălina.

 
Cîntecele adu­se publicului de Mădălina au versuri scrise de nu­me mari precum poeţii George Ţărnea şi Dan Verona sau maestrul Aurel Felea.

Dar cele mai multe sînt scrise de Roxana Popescu, un nume pe atît de sonor şi cunoscut, pe cît de sensibile sînt mesajele transmise prin vers.

Roxana Popescu este foar­te directă în exprimare, nu ocoleşte, nu menajează, spune exact ce are de spus. Poate de aceea îi şi ies versurile cîntecelor atît de bine, iar un cîntec scris de ea cu­ce­reşte publicul de prima dată. Pare a avea sertare şi ser­tă­ra­şe cu poveşti: el şi ea care s-au întîlnit la un dans, ei doi care se despart, ea care are nevoie de dragostea lui mai mult ca orice, el care o caută, dar e prea tîrziu. Şi cîte altele!

Pe Mădălina Manole a cu­noscut-o în urmă cu vreo 20 de ani, în perioada în care artista a început să cînte melodii compuse de Şerban Georgescu. Au rămas prie­tene, deşi uneori s-au şi certat. Mădălina spune că au­toa­rea textelor ei de melodii îi cunoaşte foarte bine starea sufletească. “Ea şi acum este omul cu care colaborez cel mai bine în materie de versuri. Acest nou album, ca şi cel de dinainte, are majorita­tea versurilor scrise de Roxa­na Popescu. Este omul care mă ştie cel mai bine. Îmi ştie sufletul şi viaţa foarte bine, mă înţelege foarte bine şi, profesional, a ştiut întotdea­u­na ce doresc eu să spun lumii. E suficient să ne uităm una în ochii celeilalte”, ne-a spus Mădălina Manole.


BIOCENOZĂ.
Ce spu­ne Roxana Popescu despre omul Mădălina?  “Ca om – că şi femeile sînt oa­meni! – Mădălina este în pri­mul rînd un om foarte muncitor. Mi-a şi zis: «Domnule, dacă trebuie să mă duc la ul­ti­ma televiziune, nişa-niş­e­lor, mă pregătesc şi mă duc ca lumea». Munceşte foarte mult şi în studio, şi cînd îşi caută piesele. Cînd le înva­ţă îţi cere: «Cuvîntul ăsta mie nu îmi place sau sunetul ăsta nu îl simt». Nu dă rasoale. Ce am constatat eu de-a lungul şi de-a latul «secolului» de cînd ne cunoaştem este că e consecventă, iar atunci cînd lucrează cu cineva se ţine de omul ăla orice i-ar face. Este singura persoană din viaţa mea cu care m-am certat foarte rău, şi eu de obicei nu revin, şi ne-am împăcat. Mini­mum 65% din ce cînta ea a fost scris de mine.

După 20 de ani de lucrat împreună se creează un fel de biocenoză, ca muşchiul cu copacul, nu mai ştie copacul dacă este hotărît să aibă un muşchi sau dacă ăla arată nordul, sudul, pe muşchi nu-l mai interesează, nici pe co­pac. Este o tipă care s-a luptat toată viaţa. Uitaţi-vă la ea cum arată la vîrsta pe care o are! Dacă vrea şi-o spune, dacă nu, nu, dar, în orice caz, faptul că arată atît de bine – şi asta e o muncă. Este o mun­că extraordinară şi ui­taţi-vă la oamenii activi că ara­tă altfel, mult mai proas­peţi. A nu se crede că a venit Mama Na­tu­ră şi a zis: «Ia, Manole, şi tu de aici tinereţe fără bătrî­ne­ţe!». Chiar zicea Şerban: «Ui­tă-te, domne, la femeia as­ta, se hrăneşte cu trei frunze. Nu ai vrea să îi fii duşman cîtă voinţă are!». Nu este un cadou că arată atît de bine acum. Chiar aş vrea să scrieţi asta împreună cu feli­citările mele! Aş mai zice că a trebuit să îşi sacrifice mult din viaţa personală ca să fie ceea ce este. Bravo ei!”.


INSPIRAŢIE.
De un­de îi vin ideile să scrie texte pentru melodii? Din viaţă, de oriunde. Nu s-a inspirat niciodată din propria viaţă, nici din cea a artistului pentru care a scris textele. I se pare o vulgaritate. “Nu in­te­re­sează pe nimeni viaţa mea pri­vată. Poate că eu sînt ni­meni ca viaţă privată, totul este să scrii ceva în care o categorie de femei, cu tipul meu de sensibilitate şi ţinînd cont şi de tipul interpretului de sensibilitate, să se re­gă­sească. Pentru că într-un fel spun eu «Îmi plîng iubirea pier­dută» şi Mădălina Mano­le simte altfel, deci eu trebuia să adaptez la interpret şi la femeie în general. Pentru că altfel nu interesează pe nimeni. De exemplu, a fost iar o situaţie cînd în­tr-o baladă rock era vorba despre ceva de genul «Tu mi-ai pro­mis că o laşi pe cea­laltă»... Ei bine, toa­tă lumea a în­trebat-o: «Oare nu a scris din viaţa ta, Mădălina?», iar ea le-a spus: «Nu, do­mne, aşa am primit tex­tul»“, ne-a mărtu­risit Ro­xana Popescu.


CE A FOST ÎNTÎI.
“Am co­laborat bine cu Mă­dă­lina, dar nu mi-a fur­nizat amă­nunte din viaţa per­sonală. Ideea că arta o faci aşa şi stai că vine mu­za... astea-s false mi­turi. Trebuie să fii foar­te organizat şi să ştii exact ce vrei. Să creezi în cele trei mi­nute o atmosferă care să se lege cu mu­zica şi o po­veste sau o stare care să intereseze pe foarte multă lu­me.”

Cum se scrie un text pentru un cîntec? Roxana Po­pescu ne răspunde: “Dacă ai şcoală de muzică, cum e cazul meu, care am Conservatorul, ţi se dă partitura. Şi tu va trebui nu să scrii ce-ţi dă prin cap şi ce ai visat tu cînd erai mai mic că ai vrea să scrii, trebuie să te integrezi... Să scrii ceea ce vrea melodia. Ca o femeie care trebuie să ţină cont atunci cînd se îmbracă şi de propria personalitate, şi de locul unde se duce. Ideal este să nu se ştie ce a fost făcut înainte, textul sau muzica”.

 
“A fost o situaţie cînd într-o  baladă rock era vorba despre ceva de genul «Tu mi-ai promis că o laşi pe cealaltă»... Ei bine, toată lumea a întrebat-o: «Oare nu a scris din viaţa ta, Mădălina?», iar ea le-a spus: «Nu, domne, aşa am primit textul»“
 Roxana Popescu,  textieră


“Mădălina este în primul rînd un om foarte muncitor. Ce am constatat eu de-a lungul şi de-a latul «secolului» de cînd ne cunoaştem este că e consecventă, iar atunci cînd lucrează cu ­cineva se ţine de omul ăla orice i-ar face. Este singura persoană din viaţa mea cu care m-am certat foarte rău, şi eu de obicei nu revin, şi ne-am împăcat”

Roxana Popescu,  textieră

 
“Ea şi acum este omul cu care colaborez cel mai bine în materie de versuri. Acest nou album, ca şi cel de dinainte, are ­majoritatea versurilor scrise de Roxana Popescu. Este omul care mă ştie cel mai bine. Îmi ştie sufletul şi viaţa foarte bine, mă înţelege foarte bine şi, profesional, a ştiut întotdeauna ce doresc eu să spun lumii. E suficient să ne uităm una în ochii celeilalte”
Mădălina Manole

×