x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mădălina Manole Un bine meritat recital

Un bine meritat recital

de Loreta Popa    |    14 Iul 2008   •   00:00

Mădălina a avut norocul unor melodii potrivite de acela care a crezut în ea cu toată fiinţa lui, compozitorul Şerban Georgescu, afirmă doi oameni de radio binecunoscuţi, Octavian Ursulescu şi Titus Andrei.

Mădălina a avut norocul unor melodii potrivite de acela care a crezut în ea cu toată fiinţa lui, compozitorul Şerban Georgescu, afirmă doi oameni de radio binecunoscuţi, Octavian Ursulescu şi Titus Andrei.

Despre Mă­dălina Ma­nole, “co­le­gii de la co­ti­dianul «Scîn­teia Ti­neretului», unde am debutat ca jurnalist, îmi vorbiseră ca despre fata dintr-un promiţător duet feminin folk din Ploieşti, angrenat în celebrele «Ser­bări ale Scînteii tineretului», prezentate de poetul Lucian Avramescu”, spune Octavian Ursulescu.


NUME NOU.
“Odată le şi văzusem într-un birou, venite pentru un interviu, dar asta a fost tot. Iată însă că peste cîţiva ani aveam să-mi leg numele de debutul uneia dintre ele. Compozitorul Şerban Georgescu, regretatul creator de şlagăre, coleg cu mine la radio (el – redactor, eu – colaborator la zeci de emisiuni, mai că dormeam în cabine!), îmi spune într-o zi: «Tavi, cînd mai organizezi un spectacol, te rog mult, bagă în program o fată în care eu cred foarte tare, i-am compus două cîn­tece şi vreau să testez reacţia pu­blicului». Întîm­pla­rea făcea că peste cîteva zil­e or­ganizam împreună cu direc­toa­rea casei de cultură a Sectorului 5, doamna Rusu, un mare spectacol la Sala Polivalentă, dar afişul era deja făcut, cu o groază de nume cu­noscute în epocă, dar Şer­ban a insistat s-o introduc ca surpriză. I-am făcut eu o pre­zentare «nume nou, ascultaţi-o cu atenţie, piesă în pri­mă audiţie de Şerban Geor­gescu» – şi am constatat cu bucurie, şi eu, dar mai ales com­pozitorul şi interpreta, că publicul a gustat evoluţia, melodiile, a aplaudat intens, nu din complezenţă, asta se simte imediat. În acea sea­ră se năştea mitul «fetei cu pă­rul de foc», vedeta au­ten­tică Mădălina Manole. În anii ce au urmat am prezentat-o în sute de spectacole – Festiva­lul de la Mamaia cu premii me­­reu, turnee lungi pe li­toral organizate de co­rifeii genului, Anghel Stoian şi Alexandru Mihu, concerte în toată ţara. Ra­pid, deve­nise «cap de afiş», iar fără «Fată dragă» nu putea avea loc nici un spec­tacol. Am colin­dat îm­preună ţara în cele mai di­verse vehicule, de la «TV»-ul condus de tatăl lui Bebe Mihu la Dacia mea, limuzine con­fortabile, tre­nuri şi avioane, şi am ajuns să-i apreciez punctualitatea, se­rio­zitatea cu care-şi gîn­dea recitalul, şar­mul şi fe­minitatea. Aşa cum am ad­mirat apoi tenacitatea de a se perfecţiona în mî­nuirea chi­tarei,  primele sale com­po­ziţii, aplecarea către rock, abordarea unor titluri internaţionale, toate acestea dînd o nouă di­mensiune perso­nalităţii sale”. 


VEDETĂ.
“In­dis­cu­ta­bil, as­tăzi Mă­dă­lina nu mai este doar «Fata cu părul de foc» care înlănţuia şlagăre pe scenă, ci o artistă matură, completă, alături de care m-am bucurat să pot prezenta «Clubul sentimental» la Cerbul de Aur în urmă cu vreo 10 ani. Cred că pentru amîn­­doi a fost singurul contact cu festivalul interna­ţio­nal la care TVR-ul ocoleşte, de ne­înţeles, marile vedete ale mu­zicii uşoare româ­neşti.  Mă­dă­lina, tînără fiind, mai poate spera la un bine meritat recital!”, a încheiat Octavian Ursulescu.

 

Un timbru special

Titus Andrei ne-a mărturisit fericit că: “Lumea cere şlagărele vechi, iar noi, la Radio, am demarat un proiect extraordinar «80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio». Avem topuri pe care le facem împreună cu ascultătorii şi descoperim că majoritatea sînt tineri care vor această muzică românească pe care ei au auzit-o ocazional sau deloc. La aceste topuri ale Redacţiei Muzicale sînt cerute mereu melodiile lui Şerban Georgescu, cîntate de Mădălina, o artistă specială în muzica noastră pop. Mi-aduc aminte prin 1994 de o remarcă a compozitorului Alexandru Mandy, cel care a scris celebrele «Masa tăcerii», «Poarta sărutului», şi «Glasul tău», dedicată Mariei Tănase, cum că Mădălina are glasul cu cea mai pronunţată particularitate din mu­zica noastră uşoară, iar un mare artist trebuie să se distingă prin timbrul glasului său”.

 

Cîntec de pace

Titus Andrei a remarcat-o pe Mădălina Manole prin 1988, cînd ea a făcut varianta româ­nească la “Cîntec de pace”, al lui Nicole, reprezentanta Germaniei la Eurovisionul din An­glia, din 1982. “S-a cîntat mult această piesă, aveam şi noi muzică străină la televizor, fiind un cîntec de pace. Mădă­li­na a avut o variantă reuşită a acestui cîntec şi aşa am re­mar­cat-o. A urmat apoi seria de succese «Fată dragă», «As­ta e doar viaţa», «Unde eşti voi fi şi eu», «Locul iu­birii», «Te-am văzut, mi-ai plăcut», «Vreau inima ta», «Trăiască rockul», «Cît te-am iubit», «Mi-e dor de tine». Sînt multe piese minu­nate, pe care pu­blicul încă le cere.”

 

“Un duet fericit, ea interpretă, el compozitor”

“Pe Mădălina Manole am cunoscut-o şi am întîlnit-o pentru prima dată prin intermediul prietenului şi colegului meu – aşa am să-i spun toată viaţa – Şerban Georgescu”, spune Titus Andrei. “Ştiam de ea de la cenaclul lui Lucian Avramescu, avea vreo 15 sau 16 ani, cînta folk, am şi văzut-o într-un spectacol, dar nu am remarcat-o în mod special atunci. Cel care a pus-o în valoare a fost Şerban. A fost şi eleva Mihaelei Runceanu, dar adevăratul ei succes a avut loc la Mamaia 88, unde a luat o menţiune cu piesa lui Şerban, “Un om sentimental”. Cînd au început ei colaborarea mi-am dat seama că se întîlnesc doi artişti cu două vocaţii diferite, dar care formează un duet fericit – ea interpretă, el compozitor. Aproape tot ce a scris el a devenit hit fără discuţie, ea i-a pus în valoare creaţiile, iar el a ştiut ce să-i scrie. Aici este completarea care se întîlneşte mai rar într-un cuplu de artişti. Mădălina a fost fără îndoială muza lui Şerban, a rămas muza lui, indiferent de ce s-a întîmplat. Cred că aşa s-a dus şi dincolo, cu această muză a sufletului lui.”

 

O colaborare perfectă

“În anul 2000, Radiodifuziunea Română demara un proiect extraordinar – Premiile Muzicale Radio România Actualităţi”, spune Titus Andrei. ­”Ei bine, Mădălina a luat atunci premiul pentru «Cea mai bună voce  feminină», iar albumul lor (iarăşi lor) – «Dul­ce de tot» – a fost ales «Albumul anului». Bănuiesc numai în ce măsură s-ar simţi lipsa lui Şerban în muzica pe care ea o cîntă, şi sincer mi-aş dori ca ea să revină la succesul de acum cîţiva ani. Acum ceva vreme Mădălina îmi spunea că lansează un album, aşa că sînt în aşteptare.”

×
Subiecte în articol: serban mădălina titus andrei