x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Madrigal Concerte magice

Concerte magice

de Luminita Ciobanu    |    Carmen Anghel-Dobre    |    01 Dec 2008   •   00:00

O frumoasă zi de primăvară. 11 aprilie 1963. Este momentul în care Corul Madrigal pornea la drum, alături de tânărul dirijor Marin Constantin. De atunci s-au scurs 45 de ani de muzică...



Dintre cei care i se alăturau maestrului Marin Constantin, doar doi: Lucian Bonifaciu, "cu o voce foarte bună, de tenor" – adaugă maestrul Marin, şi Eliza Negoescu,  sosită de la corul de copii Radio la Ansamblul Tineretului mai sunt şi astăzi membri ai marii familii a Madrigalului. Lor li s-a alăturat la scurt timp şi Veronica Bojescu, dirijor secund al corului condus de maestrul Marin.
Repertoriul Corului Naţional de Cameră Madrigal cuprinde patru linii directoare. "Renaşterea europeană care include muzica laică, religioasă, urmează muzica bizantină", accentuează maestrul Marin Constantin. "Muzica folclorică a pus bazele muzicii tradiţionale corale româneşti. Nu puteam omite frumuseţea cântecelor pe care şi mama ni le cânta. Partea tradiţională noi am adăugat-o în muzica contemporană românească", subliniază maestrul cea de-a treia etapă repertorială, la care se adaugă şi repertoriul internaţional reprezentat de muzica clasică.

AMINTIRI. Costumele impresionante purtate de madrigalişti i-au pus în evidenţă de fiecare dată iar corul mixt creat de Marin Constantin a ştiut să creeze o comunicare certă, psihologică sau dincolo de sfera realităţii, încât vocile să fuzioneze pentru a fi un tot unitar, omogen, echilibrat, cu egalitate de emisie care să aducă un strop de magie sonoră şi vizuală.
După 1989, Corul Madrigal a pus în scenă spectacole memeorabile alături de muzicieni de marcă: renumita soprană Angela Gheorghiu şi desăvârşitul muzician Gheorghe Zamfir.
Rememorând turneele, spectacolele, zecile de amintiri frumoase din cei 45 de ani de Madrigal, în sufletul maestrului Marin cel mai drag turneu rămâne cel din America, din 1969. "Am dat un concert într-o sală mai mare decât cea a Palatului, fără nici un fel de amplificare. Pianissimo era pianissimo. Mi-au mai plăcut Italia, în toată complexitatea sa, şi Vaticanul", ne destăinuie maestrul Marin Constantin, la care adaugă o amintire dragă de la 1 decembrie 1996. "Ecranul televizorului era împărţit în două: Madrigalul la Roma în Pantheon şi preşedintele Constantinescu la Alba Iulia".

×
Subiecte în articol: marin madrigal