x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Margareta Păslaru Cu Chaplin şi Hamlet

Cu Chaplin şi Hamlet

26 Noi 2007   •   00:00

La comanda lui Valeriu Lazarov, Margareta i-a spus vorbe de amor unui... craniu!

La comanda lui Valeriu Lazarov, Margareta i-a spus vorbe de amor unui... craniu!

In epoca de pionierat a Televiziunii Romăne, Valeriu Lazarov a indrăznit să o aducă pe Margareta Păslaru la o sală de repetiţii. Avea de gănd să o bage in emisie chiar in acea seară. "Căntase o piesă italienească, care se numea «Questa picolissima serenata». M-am dus la băieţii care făceau parte din Trio Grigoriu şi le-am spus că am auzit o fată care căntă extraordinar. Cănd a intrat Margareta pe uşă, ei au inceput să rădă. Abia după ce au ascultat-o mi-au dat dreptate", işi aminteşte Lazarov.

In 1958, emisiile nu se inregistrau. Aproape toate erau in direct, intrucăt casetoscoapele erau fabricate de americani. "Ei considerau că era material strategic şi nu le vindeau in ţările comuniste. In direct, Margareta nu a avut emoţii. Inceputul a insemnat şi pentru ea, şi pentru mine un mic război cu soliştii deja consacraţi. Pe ea o invidiau foarte tare, iar pe noi, cei care o chemam in emisii, incepuseră să ne urască", povesteşte realizatorul.

RUGĂCIUNI. Margareta n-a fost uşor de modelat, pentru că avea multă personalitate. "A fost totuşi un copil disciplinat şi un pic şmecher. Spunea «Da, da» şi făcea cum voia ea", mărturiseşte omul de televiziune. In vara lui 1969, Valeriu Lazarov a chemat-o pe Margareta Păslaru la Madrid, să participe intr-o emisie de-a sa. Televiziunea era incă in alb-negru. "Margareta a ales o melodie de dragoste de-a lui Charlie Chaplin. Eu i-am dat un craniu in mănă şi i-am spus să-i facă acestuia declaraţia de dragoste precum Hamlet. A rămas foarte şocată, dar a fost ascultătoare şi a făcut ce i-am spus. Eu nu ştiam, pentru că eram de puţin timp in Spania, că localnicii din sudul ţării sunt superstiţioşi in legătură cu craniile. A doua zi, după ce s-a dat emisia pe post, au venit colegii mei şi mi-au spus: «Băi, ce-ai făcut, au sunat aici telefoanele, toată lumea din Andaluzia, că au văzut craniul. S-au aruncat pe jos, au inceput să facă rugăciuni, te-au injurat...». Atunci i-am făcut oferta să rămănă in Spania. Cunoşteam deja oameni importanţi de la case internaţionale de discuri. Mi-a zis: «Nu, mă intorc acasă»", spune Lazarov.


"Valeriu Lazarov mi-a zis: «Dacă mi-o laşi pe Margareta să debuteze in programul meu de varietăţi, iţi dau in schimb pe...». La răndu-mi insă, foarte măndră de «comoara» mea descoperită doar cu căteva zile in urmă la «Griviţa Roşie», am răspuns: «Nu, mai intăi vreau să cănte in emisiunea pe care o realizez eu». Exista puţină concurenţă intre noi, dar niciodată invidie. Ne bucuram de succesele colegilor noştri Valeriu Lazarov, Alexandru Bocăneţ etc."

Ileana Pop

×