x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Maria Dragomiroiu Pe Maria nu te poţi supăra

Pe Maria nu te poţi supăra

de Roxana Vintila    |    19 Mai 2008   •   00:00

Un artist care iubeşte muzica tradiţională, un “slujitor” al ­folclorului de valoare...

Un artist care iubeşte muzica tradiţională, un “slujitor” al ­folclorului de valoare...

 

Îndrăgita interpretă de folclor Ştefania Rareş a cunoscut-o pe Ma­ria Dra­go­mi­ro­iu cu foarte mulţi ani în urmă, chiar din perioada în care aceasta se afla la în­ceputurile carierei sale: “Încă de la început, Maria a fost sprijinită de Ileana Sărăroiu. A fost prima care a avut în­credere în vocea şi talentul ei. Îmi amintesc că am cu­noscut într-un studio de televiziune o fată cu părul ex­trem de lung, foarte frumoasă la chip şi la suflet. Aşa m-am îndrăgostit de Maria – pentru glasul ei, pentru puritatea ei. Este o adevărată plă­cere să ne întîlnim la spec­tacole ori la televiziune, unde de fiecare dată am în­cercat să aducem bucurie publicului nostru.”


CÎNT AUTENTIC.
Adesea vocea Mariei Dra­gomiroiu a fost comparată cu cea a Mariei Tănase, interpretă iubită enorm de aceasta, dar pe care niciodată nu a încercat să o imite.

“Această româncă frumoasă a dat dovadă că îi place această meserie, spune Ştefania Rareş, şi a luat în serios tot ce înseamnă cîntec şi obicei românesc. O apreciez pentru tenacitatea şi pentru felul în care a ştiut să-şi facă repertoriul, să-l îmbogăţească. Este o ro­mân­că frumoasă, talentată şi nu am decît vorbe de bine pentru tot ceea ce a făcut Maria şi face în continuare pentru muzica românească”.

O voce aparte, sensibilă, care întotdeauna transmite ceva atunci cînd urcă pe scenă sau cînd îi asculţi melodiile. “Maria a păstrat cu sfinţenie tot ceea ce în­seamnă folclor curat, tot ceea ce este mai fru­mos şi mai pur din cîntul autentic. Maria? O părticică din Ţara Ro­mâ­nească”, a spus în încheiere Ştefania Rareş.


PRIETENIE.
Două artiste iubite şi îndrăgite de publicul iubitor de folclor: Maria Dragomiroiu şi Mi­oara Velicu. S-au cunoscut prin intermediul soţului Ma­riei Dragomiroiu, impresarul Alexandru Mihu.

“Ne-am împrietenit foarte repede. De la început Maria s-a comportat extraordinar atît cu mine, cît şi cu ceilalţi colegi. A căutat de fiecare dată să ne aducă din casa ei fericirea şi înţelegerea.”

De-a lungul timpului, Ma­ria Dragomiroiu şi-a pre­zentat colegii de breaslă multor impresari străini. Şi-a dorit să-i ajute pe cei din jurul ei.

“Maria are un suflet bun. Este dornică să facă bine, să-şi sprijine colegii, lucru destul de rar în lumea ar­tiştilor. Datorită ei am mers în Israel, în Germania, în Canada”, mărturiseşte Mioa­ra Velicu.


LA MORMÎNTUL SFÎNT.
Cea mai dragă amintire rămîne pentru Mioara Velicu turneul în care a fost cu Maria Dragomiroiu în Israel.
Împreună au ajuns la Mormîntul Sfînt, locul în care fiecare creştin îşi doreşte să ajungă măcar o dată în viaţă: “Acolo am descoperit cît de credincioasă este Ma­ria, am văzut cu cîtă evlavie se ruga pentru cei dragi. Au fost nişte momente în care ne-a insuflat şi nouă, cole­gilor, o părticică din credinţa ei. A fost un turneu extraordinar.”

Maria Dragomiroiu este un exemplu de urmat din toate punctele de vedere, spune Mioara Velicu.

“Este o femeie frumoasă, cu o familie minunată şi mai nou o tînără bunică. Este o femeie fericită, cu un soţ mi­nunat. Este de admirat pentru grija şi dragostea cu care şi-a crescut cei doi copii. Are o putere de muncă ieşită din comun. Are cîntece frumoa­se, este o prezenţă scenică deosebită, de invidiat. Are repertoriul ei şi de fiecare dată vine în faţa publicului cu cîntece frumoase. Îi place foarte mult muzica de calitate. Mai nou cochetează cu muzica uşoară şi o prinde foarte bine. Este o bună prietenă, nu vorbeşte pe nimeni de rău şi dacă vrei să-i spui un secret eşti sigur că îl va păstra cu sfinţenie. De Ma­ria Dragomiroiu, numai de bine! Pe Maria nu poţi să te superi niciodată. Este foarte sinceră şi deschisă, indife­rent dacă te critică sau te laudă.”

 

Dintr-o mie

Andreea Bănică, artista care a urcat pe scenă încă de la vîrsta de patru ani, a cunoscut-o pe Maria Dragomiroiu în cadrul spectacolelor de pe litoralul Mării Negre, organi­zate de soţul acesteia, Alexandru Mihu. Amintirile legate de Maria Dragomiroiu au parfumul dulce al copilăriei Andreei Bă­nică, dar totodată înseamnă şi prezentul ei: “Nea Bebe, aşa cum îl alint eu pe soţul doam­nei Maria Dragomiroiu, organiza mul­te spectacole în perioada verii pe litoralul Mării Negre. Pe vremea aceea eu eram foarte, foarte mică. Eram încîntată să cînt cu ei pe aceeaşi scenă. Odată cu trecerea tim­pului, am rămas alături de ei şi de fie­care dată este realemente o plăcere să sus­ţin recitaluri alături de ei. Pentru Andreea Bănică, Maria Dragomiroiu rămîne “o doamnă a cîntecului românesc fără de care nu există voie bună.” Prin ce se individuali­zează Maria Dragomiroiu între ceilalţi artişti ai folclorului românesc? “În pri­mul rînd prin faptul că este ea însăşi, spune Andreea Bănică, şi-a creat un repertoriu şi o imagine care o definesc. O re­cu­noşti dintr-o mie, prin voce, prin frumuseţe, prin port... este o adevărată doamnă”.
 

Buchete de flori

Omul de televiziune Octavian Ursulescu a mers în ne­nu­mărate turnee împreună cu Maria Dragomiroiu şi cu repu­ta­tul impresar Alexandru “Bebe” Mihu. Amintirile legate de in­terpretă sînt multe şi toate au un farmec aparte... “Cum aş putea uita primele deplasări «private» prin ţară, după 1989, cu un microbuz românesc (un «TV»!) al impresarului cu toţi marii artişti?! În faşă, lîngă şofer, stătea mereu – «Dom’ profesor», actorul atît de regretat – Dem Rădulescu.”

Frumoasă, elegantă, înzestrată de la Dumnezeu cu da­ruri muzicale. Aşa o descrie Octavian Ursulescu pe Maria Dra­gomiroiu: “în ciuda poziţiei sale privilegiate, Maria e o co­legă admirabilă, punctuală, corectă. Pe litoral primea sea­ră de seară sute de buchete de flori”. “Într-unul din tur­nee, Bebe ne-a spus mîndru cum a cunoscut-o şi a cucerit-o pe Ma­ria...”, îşi aminteşte cu drag Octavian Ursulescu. “Îi ad­mir pe amîndoi şi îi preţuiesc pentru ambiţia şi seriozita­tea cu care s-au adaptat din mers show-biz-ului modern.” În urmă cu doi ani Maria Dragomiroiu a surprins iubitorii de mu­zică românească lansînd un superb album de... muzică uşoa­ră: “Inima”. “Albumul e ilustrat cu sugestive fotografii ale artistului Cornel Lazăr şi toate cele 13 melodii, în pre­mi­eră, spune Octavian Ursulescu, aparţin decanului de vîrs­tă (are 87 de ani!), dar veşnic tînărului compozitor Te­mistocle Popa, o legendă vie a genului. Orchestrate de Ionel Tudor şi Andrei Kerestely, piesele ne-au făcut să descoperim adevărate şlagăre: “Să nu mă uiţi”, “Mai veniţi, copii, pe-acasă” sau “Dragostea mea”, “Inimă”.

×
Subiecte în articol: maria dragomiroiu