x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Prietenele

de Mihai Stirbu    |    19 Mai 2008   •   00:00

Petrecînd mult timp în compania familiei Ma­riei Drago­mi­­roiu, Mădălina Ma­nole se sim­te ca un membru al acesteia.

Petrecînd mult timp în compania familiei Ma­riei Drago­mi­­roiu, Mădălina Ma­nole se sim­te ca un membru al acesteia.

 
Au avut mo­mente în vie­ţile lor în care stă­teau mai mult îm­pre­ună decît pe acasă. “Ma­ria Dragomiroiu este una din cele mai dragi prietene, un artist desăvîrşit în genul de muzică pe care îl practică. Consider că face parte din familia mea, pentru că de 15 ani ne cu­noaştem şi am avut atîtea turnee împreună”, spune solista Mădălina Manole.

S-au cunoscut în turnee. “Soţul Mariei este impresar şi imediat după debutul meu şi după ce am avut primele mele succese, domnul Bebe Mihu m-a căutat pentru a mă invita într-un spectacol.” De aici totul a mers de la sine.


INTERSECTARE.
Pentru Mădălina, Maria a fost una din persoanele care au în­curajat-o în proiectul concre­tizat printr-un album de folclor autentic, “Lină, lină, Mă­dălină”. “M-a ajutat din dublă postură, prietenă şi reprezentantă a acestui gen. Mi-a dat sfaturi, mi-a îm­prumutat costume cînd am avut lansarea.” Cînd se în­tîmplă să fie la ace­laşi concert sau la aceeaşi pe­tre­cere, după ce fiecare are re­citalul său, nu scapă pînă nu cîntă împreună. “Avem un mo­ment de mare succes. Ea cîntă din refrenele mele, iar eu cînt folclor.”


ANIVERS
ĂRI. Amîn­­­­două sînt… raci. Maria este născută la 11 iulie, iar Mă­dă­li­na la 14 iulie. “Se­mă­năm foar­te tare. La fel ca şi mine, ea este o femeie extrem de sen­sibilă. Pentru noi este foar­te importantă familia, să fie bine în familie. De acolo ne luăm energia pozitivă. Ma­ria e o mamă  extraordinară pentru copiii ei şi îşi iubeşte foarte mult soţul. Zilele noastre de naş­tere ne prindeau pe Li­to­ral. Fiind în spectacole pe Li­to­ral, seară de seară, şi în toate grădinile de vară, de multe ori prefe­ram să ne serbăm amîndouă ziua cu toţi ceilalţi colegi.”

Fata cu părul de foc are un mare respect pentru tot ce face Maria Dragomiroiu, pentru felul în care şi-a construit pas cu pas cariera. “Am fost alături de ea în multe mo­men­te cînd îşi pregătea albumele. Mai cerea cîte un sfat legat de texte, pentru că ea la multe din cîntece îşi face versurile. Ştiu ce frămîntări are şi ştiu cît e de exigentă şi de perfecţionistă.”
 

Are personalitate în glas

“Maria este o cîntăreaţă serioasă, care a ştiut ce vrea. Are personalitate în glas, ceea ce e foarte important pentru un artist. Chiar dacă a atacat repertoriul Mariei Tănase, cîntă în propriul stil. Este o reprezentantă de frunte a folclorului oltenesc. Este o colegă extraordinară. Ştie să-şi poarte frumos costumul popular şi aş clasa-o pe primul loc în privinţa costu­melor naţionale superbe pe care le are şi le poartă, le îmbină aşa cum ţăranul român a ştiut dintotdeauna să armonizeze culorile, mai bine decît orice casă de modă din lume”, apreciază Benone Sinulescu.

  • Luminiţa Ciobanu

 

Frumuseţea unui glas cu pecete domnească

Scriitorul Dinu Săraru ne-a împărtăşit cîteva rîn­duri: “Maria Dragomiroiu a debutat strălucit, la vîrsta adolescenţei, întărind statornic, cu fieca­re apariţie nouă în public, cu speranţa că prin ea cîntecul oltenesc, îndeosebi, dominat încă atunci de mari voci, inegalabile, va con­tinua să cucerească sufletul românesc şi nu se va pier­de curînd «ruda» lui. Aşa a fost, şi azi, superba adolescentă al cărui chip şi a cărei ţinută şi a cărei vestimentaţie princiară păreau des­prin­se de pe zugrăvelile ctitoriilor voievodale vîl­cene, încît parcă o vedeam pe Domniţa lui Radu cel Mare din pridvorul Mănăstirii Govora, e una­nim recunoscută, după o viaţă într-adevăr dem­nă de slujire, plină de har, a poeziei muzicale a chi­li­murilor, drept Doamna unui univers tulbu­rător. Rar un cîn­tăreţ care să-şi fi petrecut viaţa cu atî­ta dăruire şi cu atîta supunere şi care să-şi fi apă­rat astfel şi frumuseţea chipului, şi frumu­seţea unui glas cu pecete domnească”.

  • Mihai Ştirbu

 

Spectacol-surpriză, în Israel

“Am fost împreună în mai mul­te turnee. În Israel am mers cu Maria, cu Dan Spătaru şi Mioara Velicu. Într-o seară am făcut o vizită unor prieteni care locuiau lîngă Tel Aviv. Am organizat un bal mascat, ne-am costumat – surpriză pentru ceilalţi – pentru că prietenul nostru avea diferite cos­tu­ma­ţii, din toată lumea. Dan Spă­taru s-a deghizat în cow­boy, Maria a fost gheişă, iar eu, de asemenea, japonez, im­pro­vi­zînd o melodie specifi­că. Totodată, am cîntat pe aceeaşi scenă de mai multe ori, cu Orchestra Filarmonicii din Braşov”, mai spune Be­no­ne Sinulescu.

  • Luminiţa Ciobanu
×
Subiecte în articol: maria