x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Maria Tanase Intreţinutul unei doamne

Intreţinutul unei doamne

25 Iun 2007   •   00:00

Din moşier a devenit bărbatul Mariei. Şi-a dus viaţa pe lăngă ea fără să facă aproape nimic. Era cu 13 ani mai in vărstă, dar ea l-a vrut şi l-a avut, cu acte, pe viaţă.

Din moşier a devenit bărbatul Mariei. Şi-a dus viaţa pe lăngă ea fără să facă aproape nimic. Era cu 13 ani mai in vărstă, dar ea l-a vrut şi l-a avut, cu acte, pe viaţă.Â

Clearch Raul-Victor Sachelarie Pappadopulo (pe scurt Clery Sachelarie) s-a născut bogat, moştenind munţi cu păduri in Codrii Buzăului.

"Cănd a pus ochii pe Maria scăpătase, era complet lefter. Abil, fost magistrat, a ştiut că prezenţa Mariei lăngă el ii asigură o stare civilă: a devenit din moşier bărbatul marii Maria Tănase. Şi, fără să se sinchisească, şi-a dus viaţa pe lăngă ea fără să facă nimic. Intocmind de regulă austriace şi martingale la curse, ospătăndu-se fără reţinere la Capşa, unde Maria rămănea nu o dată datoare garsonului Luca cu costul prănzului pe care i-l achita cu largheţea ei peste o zi-două, dublănd, triplăndu-i suma! Că n-a muncit, calea-valea, dar nu i s-a făcut nici util. Căci, chiar dacă n-ai serviciu şi nu căştigi nici un ban, te faci util, o ajuţi in vreun fel. Speli vase, spargi lemne, faci focul, scoţi cenuşa… Ii mai speli un chilot, un furou, prevalăndu-te că-ţi simţi nările umflate de balsamul Dulcineei care-ţi este atăt de dragă! Intreţinutul Mariei, nimic, neam, tămăie!" Astfel l-a "dojenit" in scris (in cartea "Maria cea fără de moarte") fostul impresar Gaby Michailescu pe Clery.Â

VIZITE LA INCHISOARE. La 27 decembrie 1950, Maria l-a luat (cu acte) de bărbat pe grecul Sachelarie. Ea şi l-a dorit alături intreaga viaţă, deşi era mai in vărstă cu 13 ani. "Căsătoria dintre un tănăr şi o tănără se face in ceruri; a unui tănăr cu o femeie bătrănă in infern; a omului bătrăn cu o fată tănără pe pămănt", spune un proverb englez. Ei bine, Clery şi Maria s-au căsătorit pe pămănt, pe ascuns.

"El era in pericol de a fi trimis afară din ţară dacă nu se căsătorea. Prima dragoste a Mariei a fost un ziarist francez. Era comunist. A fost inchis la Văcăreşti. Căt a stat la inchisoare, toate hainele lui tata s-au dus la Văcăreşti. Astfel, ea a fost implicată intr-un proces de natură politică, iar Clery a apărat-o! S-a indrăgostit, şi-a părăsit nevasta şi copilul şi s-a insurat cu Maria", mărturiseşte nepoata Ştefania. Â

DRAGOSTE BOGATĂ. Pentru ca soţul să nu uite nici o clipă cine este doamna inimii sale, Maria avea grijă ca toate cămăşile, batistele, şervetele sau chiar cearşafurile să poarte monograma ei: M.T. Cei doi se inţelegeau de minune. In limba franceză.

"Cu Clery in casă vorbea doar franţuzeşte", spune Ştefania. "Era un domn. Nici cu soră-sa, nici cu băiatul lui, cu nimeni n-a venit la noi in curte. Era tot timpul calm, Maria ii dădea 100 de lei pentru micul dejun şi altă sută pentru prănzul de la Capşa. Noi aveam 1.000 de lei leafă, iar ea căştiga un salariu de 10.000 de lei. Avea bani. Mulţi!", işi aminteşte nepotul Ioan Tănase. Avere mare, dragoste mare, din care soţul simţea nevoia să cheltuiască după pofta inimii.

×
Subiecte în articol: maria