x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Maria Tanase Vocea ei bate aparatele

Vocea ei bate aparatele

02 Iul 2007   •   00:00

In 1939, sub dictatură fascistă, Maria il considera pe Harry Brauner "bun prieten".

Etnograf, folclorist şi muzicolog de mare clasă. Dar şi un păstrător al experienţelor trăite in viaţa sa de cercetător. Aşa au ajuns la noi amintirile lui Harry Brauner despre Maria Tănase: intr-un capitol ce poartă numele artistei, din cartea "Să auzi iarba cum creşte".
"Un emerit inginer de sunet, cel care ani de-a răndul a inregistrat vocea Mariei Tănase, şi-a propus să redea viaţă acestei voci. Graţie noii instalaţii cu care s-a imbogăţit fabrica noastră de discuri prin aparatura modernă, ultima cucerire a ştiinţei, cu posibilităţi necunoscute de a reproduce cu o fidelitate incă neatinsă vocea omenească in toată plasticitatea. S-a ostenit inginerul să ducă la bun sfărşit o muncă foarte grea: luănd inregistrările vechi ale Mariei, le-a supus unui tratament special, trecăndu-le prin diferite filtre cu ajutorul cărora glasul marii noastre căntăreţe să apară precum fusese in realitate."

REMEMORARE. "Cunoscănd contribuţia mea in formarea Mariei Tănase de la bun inceput, inginerul de sunet, după ce a dobăndit, cu multă trudă, toate inregistrările ei făcute de-a lungul vremii, mi-a cerut să procedăm la alegerea pieselor mai reprezentative, atăt din punct de vedere al repertoriului, căt şi al reuşitei tehnice. I-am ascultat inregistrările. Noile inregistrări. Am rămas inmărmurit. Oare nu-mi şoptea insăşi Maria la ureche căntecele pe care le deprinsese cu patru decenii in urmă prin mine de la atăţia anonimi căntăreţi ai satelor noastre? Ii simţeam respiraţia alături de căldura neintălnită a fermecatului ei glas. Din vechile inregistrări, săpate odinioară pe ceară de inginerii Casei «Columbia», ca de pildă vienezul Stackmann, cel care era fericit ori de căte ori venea in ţară spre a-i imortaliza vocea, am avut prilejul să ascult primele căntece…"

UNICĂ. "Studiind vocea măiastră a Mariei Tănase cu ajutorul noilor aparate de măsurătoare, inginerul mi-a mărturisit că a descoperit calităţi nicicănd cunoscute pănă la ea şi după ea. Este vorba de ceea ce in termeni tehnici se numeşte dinamică. Adică de diferenţele de intensitate ale vocii. Inginerul Electrecordului susţine că nici un căntăreţ, dintre cei mai celebri, nu cunosc diferenţe de nuanţe atăt de subtile de la incet la puternic, ca vocea Mariei Tănase."

×
Subiecte în articol: vocea