x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Marius Mihalache Actor fotogenic

Actor fotogenic

29 Oct 2007   •   00:00

Marius a lucrat cu Dominic Dembinski la filmul muzical pentru televiziune "Ges Romano", in care a apărut şi ca actor.

Marius a lucrat cu Dominic Dembinski la filmul muzical pentru televiziune "Ges Romano", in care a apărut şi ca actor.

Omul de televiziune Dominic Dembinski l-a văzut şi l-a ascultat pentru prima oară pe Marius Mihalache la o cărciumă celebră, unde oamenii se intălneau să discute, dar şi să asculte muzică. "Pe Marius il cunosc incă din anii tulburi de după Revoluţie, cănd, pe Strada Mihail Eminescu, apăruse o tavernă foarte mondenă, unde se refugiaseră mulţi artişti, actori, scriitori. Numele cărciumii era pe măsură: "Şarpele roşu". Măncare ieftină - pe atunci!, băutură multă, fum de ţigară şi ardente polemici, mai toate politice. Acolo, noaptea tărziu apărea din cănd in cănd un tănăr oacheş, care ne incănta cu vituozitatea sa... Părea stănjenit de faptul că trebuia să cănte intr-o cărciumă, dar cănd se dezlănţuia la ţambal, lumea amuţea şi el uita de toate, se lăsa prins intr-o văltoare parcă demonică, ce te trimitea cu găndul la Paganini. Era Marius Mihalache."

După ce termina de căntat, interpretul se oprea la căte o masă şi accepta să schimbe căteva vorbe cu cei prezenţi despre muzică. Dominic Dembinski işi aminteşte că Marius aborda la ţambal cu dezinvoltură orice gen de muzică: căntece populare, lăutăreşti, muzică simfonică, jazz, improvizaţii personale. "Spunea că vrea să plece la Budapesta să studieze la Conservator, la clasa de ţambal care exista numai acolo...", ne dezvăluie omul de televiziune. După mai multă vreme, regizorul a ajuns să lucreze cu Marius Mihalache. "Am avut norocul ca, impreună cu colegele mele de la TVR Liana Săndulescu şi Luminiţa Dumitrescu, să lucrez la un film, o etno-feerie inspirată de un buchet de muzică romă, compusă de Marius. Am scris scenariul filmului cu mare bucurie, am colaborat minunat." In acest film muzical, pentru care Marius a compus muzica şi a interpretat melodii la ţambal, au căntat actori importanţi ai scenei romăneş: Claudiu Bleonţ, Ilinca Goia, Marius Bodochi, Adriana Trandafir, Maria Teslaru... "Filmul de o oră a ieşit foarte bine şi am luat cu el Premiul APTR pe 2006 pentru cea mai bună emisiune de divertisment. «Viaţa de ţigan» - «Ges Romano» - rămăne un punct luminos in biografia mea de om de televiziune datorită bucuriei şi onoarei de a colabora cu acest mare artist... Oricănd aş face partea a doua..."

PERSONAJ IN FILM. Pe lăngă un artist desăvărşit, Dominic Dembinski spune despre Marius că este şi "un om de o valoare specială, profesionist, modest şi sensibil". Confirmănd intuiţia tatălui lui Marius, care ne spunea că dacă fiul său nu ar fi avut succes cu muzica sa, atunci sigur ar fi reuşit să-şi facă un nume ca actor, regizorul ne-a povestit căteva momente de la filmările la "Ges Romano".

"Marius juca un personaj misterios, care face o pasiune pentru o fată din şatră. A jucat rolul cu plăcere, era dispus, intr-un frig teribil, in timpul unei lungi nopţi ingheţate, să tragă oricăte duble. Atunci am remarcat şi talentul lui de actor. Era firesc, foarte fotogenic, camera il iubea ca şi noi toţi..." Dominic Dembinski a avut ocazia să il admire pe Marius vara aceasta la Sibiu, intr-un recital, in cadrul Festivalului Internaţional de Teatru. "L-am filmat din nou şi l-am inclus in filmul Festivalului." Regizorul prezice că Marius va avea succes la fel de mare ca autor de muzică de scenă sau de film. "Imi doresc mult să mai colaborez cu el!"

"Marius părea stănjenit că trebuia să cănte intr-o cărciumă, dar cănd se dezlănţuia la ţambal, se lăsa prins intr-o văltoare ce te trimitea cu găndul la Paganini"

Dominic Dembinski regizor

"A jucat rolul cu plăcere, era dispus, intr-un frig teribil, să tragă oricăte duble. Atunci am remarcat talentul lui de actor. Era foarte fotogenic, iar camera il iubea"

Dominic Dembinski regizor

Mitologia il precede

Actriţa Ilinca Goia a avut ocazia să cănte in filmul "Ges Romano" pe muzica lui Marius Mihalache şi a făcut-o cu plăcere. Ea aflase cu multă vreme inainte despre muzician şi spune că "mitologia artistică personală il precede". "Auzisem despre el incă demult, cu peste zece ani in urmă probabil, ca despre un «ţambalagiu genial», apoi l-am urmărit in concertele sau recitalurile sale din Romănia." Au ajuns să se intălnească şi să stea de vorbă in decembrie 2004, cu ocazia repetiţiilor pentru un film muzical de televiziune la care au colaborat, realizat de Televiziunea Romănă in regia şi după scenariul lui Dominic Dembinski: "Ges Romano".

Toate lucrurile bune pe care le auzise despre Marius Mihalache s-au confirmat pe deplin. Experienţa muncii cu Marius a făcut-o pe actriţă să il descrie drept "excepţional de talentat, pasionat şi perfecţionist, foarte aspru cu sine insuşi, dar ingăduitor şi răbdător cu ceilalţi, un partener de muncă receptiv, cinstit, agreabil, generos, un exemplu de bun-simţ şi omenie".

Ceea ce i-a stărnit respectul Ilincăi Goia chiar inainte de a da măna cu Marius a fost dorinţa lui de a invita in rolurile căntăreţilor din film actori care ştiau şi să cănte. "Intuiţia sa potrivit căreia «actorii se pricep mai bine la interpretare» s-a dovedit adevărată şi pentru noi, puşi in situaţia să facem faţă unei orchestre intregi, dar şi pentru Marius-actorul, fiindcă o dată cu acest film a demonstrat un talent actoricesc nebănuit, o expresivitate incandescentă. I-aş dori să mai facă film!" (Irina Munteanu)

"Sangre ardiente" la Odeon

Beatrice Rancea a lucrat cu Marius Mihalache şi il apreciază foarte mult. "Magia pe care o induce atunci cănd incepe să-şi trăiască muzica nu poate fi egalată şi uitată. Este un privilegiu pentru mine faptul că l-am cunoscut, l-am ascultat şi am lucrat cu el. Am făcut impreună spectacolul «Sangre ardiente» la Teatrul Odeon, acum doi ani, şi tot atunci am colaborat la o prezentare de modă a Lizei Panait, la care el a căntat live." Sfatul regizoarei pentru toţi iubitorii de muzică este: "Lăsaţi-vă purtaţi de vraja unei intălniri unice ascultăndu-l". (I.M.)

Muzica este o scară către alte sensuri

Lui Andrei Zincă, regizorul serialului "La urgenţă", nu i-a fost prea greu să se găndească la Marius Mihalache pentru coloana sonoră. "Filantropica", in regia lui Nae Caranfil, a devenit un film de referinţă pentru cinematografia romănească şi datorită coloanei sonore, realizată de Mihalache. Zincă mai ştia şi că Francis Ford Copolla a vrut să colaboreze cu fostul ţimbalist de la "Şarpele roşu" pentru filmul "Tinereţe fără tinereţe". Esenţa romănească a muzicii lui Marius, totuşi mustind de universalitate, l-a convins uşor pe Andrei Zincă. "Nu a fost ceea ce aveam in minte de la inceput. Ce mi-a oferit Marius pornea de la ce vreau eu, dar avea o deschidere mult mai largă. Am fost receptiv la ideile lui şi rezultatul final a fost mult mai bun." Zincă dorea o muzică "mai americană". Mihalache i-a mai adaugat rădăcinile romăneşti. Despre coloana sonoră in general, regizorul mărturiseşte că "... poate face şi desface. Din păcate, este un aspect ignorat de multe ori. Coloana sonoră este o modalitate de inţelegere a imaginii. Muzica este o scară către alte sensuri". (Victor Marin)

Muzica ce descătuşează

Poeta şi jurnalista Clara Mărgineanu işi aminteşte de aplauzele cu care era răsplătit de fiecare dată Marius Mihalache. "L-am auzit căntănd in ocazii repetate şi, pentru că nu stăpănesc rigorile unui limbaj de specialitate, nu am vorbit niciodată despre arta lui Marius. Mi-a fost suficient să inţeleg că ceea ce descătuşează el prin ţambal eu nu pot descătuşa prin lacrimi. Se spune că găndurile insoţite de emoţie lucrează in oameni pănă se imprietenesc cu destinul. Aşa s-a intămplat că pănă la urmă din vorbă in faptă s-a născut un disc." (I.M.

×