x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Magicianul

29 Oct 2007   •   00:00

Prietenii lui Marius Mihalache parcă intră in transă atunci cănd povestesc despre el. Este exact efectul pe care-l produce şi muzica lui. Un efect magic.

Ceatoarea de modă Liza Panait şi soţul acesteia, Viorel, sunt unele dintre persoanele foarte apropiate sufletului lui Marius Mihalache. Se cunosc de şapte ani, din momentul in care Liza Panait i-a propus artistului o colaborare pentru una dintre prezentările ei de modă, un proiect dedicat Mariei Tănase şi numit "Pasărea măiastră". Datorită unor imprejurări, Liza ajunsese să cunoască muzica lui Marius dinainte de a-l intălni personal. "O muzică dumnezeiască. O muzică care te trimitea in altă lume, te făcea să te simţi foarte bine", spune creatoarea. De atunci, acordurile "altfel" ale lui Marius Mihalache, acorduri ce zboară vrăjite in momentul in care acesta măngăie ţambalul, şi-au ocupat locul lor definitiv in sufletul Lizei. Este muzica aceea care-i aduce aminte că trăieşte, "căt de bine e să trăieşti, o muzică care te trimite in trecut, te ţine foarte bine in prezent şi la fel de bine te trimite şi in viitor. Este, după părerea mea, unul dintre cei mai mari muzicieni pe care-i avem acum. Şi-mi pare foarte rău că nu este atăt de cunoscut pe căt ar merita. Nici nu face parte dintre aceia care ar da orice să-şi facă reclamă, insă asta se potriveşte oricărui mare artist. Orice artist de acest nivel este foarte modest. Marius face parte dintre ei. Nu ştiu dacă-i bine sau dacă-i rău, dar ăsta este Marius Mihalache. Modest, un artist mare, un muzician adevărat, un om care, atunci cănd căntă, numai picioarele-i mai sunt pe pămănt. El pleacă. Şi simţi asta. Te uiţi la el, şi el nu mai este acolo. Este pe undeva, in lumea lui, şi ceea ce este foarte important in muzica lui este că-ţi transmite ceea ce căntă…".

STĂRI. Ce reuşeşte să facă muzica lui Mihalache? Să-ţi gădile timpanele, să-ţi vrăjească sufletul, să te plimbe cu găndul prin alte lumi, lumi miraculoase. Muzica lui te aşază frumos in scaun, te incătuşează, astfel incăt uiţi să te mai ridici la finalul spectacolului. "Am fost la un moment dat la un recital al lui pe care l-a ţinut intr-un club. După terminarea concertului, mi-a fost greu să mă despart de acea stare. Mult timp am stat pe scaun să-mi revin. Imi părea rău că s-a terminat. Il auzeam tot timpul căntănd, deşi nu mai cănta. Muzica lui rămăne, o simţi mult timp, ceea ce este extraordinar."

"Este o muzică magică, care ne duce intr-o lume magică, o lume in care ne-am dori să stăm tot timpul. E stranie, ciudată, o muzică frumoasă, adevărată, care este bine simţită de noi şi care ne dă puterea să inţelegem tot ce-i rău şi ce-i bine pe lumea asta"

Liza Panait creatoare de modă

"Este ca in chemarea muzicii. Te face să iţi dai seama căt este de important să trăieşti, să iubeşti, să fii fericit, sănătos… Iţi transmite, iţi dă sentimentul acela de bine, te face să crezi că orice este posibil pe lume"

Liza Panait creatoare de modă

Muzica lui aduce linişte

Se prea poate ca Marius Mihalache nici măcar să nu realizeze ce transmite prin muzica lui. Ce efect are muzica pe care o face, cătă bucurie creează. "In momentul in care Marius căntă se face linişte. De ce? Pentru că puţini artişti reuşesc să fie ascultaţi. Liniştea, pentru mine, inseamnă mult respect. Inseamnă că ai reuşit să-ţi atingi ţelul. Asta i se intămplă lui. Se face linişte şi-ţi este jenă şi să respiri. Cred că respirăm la muzica lui Marius, dar cred că respirăm altfel. Inhalăm sunetele lui. Pe Marius il apreciază şi cei care nu vor să arate."

Un mare artist, un om curat sufleteşte

In toţi cei şapte ani de cănd se cunosc, familia Panait şi Marius Mihalache au devenit foarte buni prieteni. "Dacă ar fi să-l caracterizez in două vorbe, aş spune că este un mare artist. Este un om curat sufleteşte, care primeşte puţin şi dă mult. Şi profesional, şi in viaţa particulară. Iar muzica lui transmite stări inimaginabile. Nu ştiu cum o creează. Nu ştiu cum reuşeşte să scoată asemenea sunete din ţambal.

Pentru că aici este mare lui artă. Sigur, Dumnezeu a fost darnic cu el, insă, in acelaşi timp, a făcut-o pentru ca noi, oamenii, să ne bucurăm de el. De fapt, Marius este născut pentru noi. O spun cu măna pe inimă, este născut ca noi să-i ascultăm muzica, să ne simţim bine, ca noi să ştim ce inseamnă muzica bună, ce inseamnă muzica proastă. In momentul in care-l asculţi, «multă muzică» pleacă din jur. Pentru mult timp. Ce face el este o muzică durabilă, trainică."

Fericirile lui Marius

De-a lungul timpului, Liza Panait a descoperit in "stăpănul ţambalului" un om cu principii, un caracter cu personalitate puternică, foarte sentimental, foarte sensibil… "Nu cred că ar fi vreodată un om de afaceri prea bun, pentru că nu are cum. Pe el muzica l-a invăţat altceva. L-a invăţat să fie uman. Să ia partea frumoasă a vieţii. Confortul vieţii pentru el inseamnă altceva, ceva ce n-are legătură nici cu banii, nici cu bogăţia. Are ce mulţi dintre noi nu avem, are bogăţia spirituală şi un suflet foarte mare. Şi dacă-l intrebi ce inseamnă pentru el fericirea, sunt sigură că va spune: muzica şi băieţelul lui."

×
Subiecte în articol: muzica marius mihalache liza panait