x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Michael Jackson Jackson, interzis

Jackson, interzis

de Adriana Paduraru Vaduva    |    28 Iun 2009   •   00:00
Jackson, interzis
Sursa foto: Rick Wilking/REUTERS

Nu toată lumea l-a primit cu braţele deschise pe Michael. Scandalurile în care a fost implicat şi excentricitatea sa n-au fost văzute cu ochi buni întotdeauna.

Brazilienii s-au aflat printre primii care i-au interzis lui Michael să filmeze un videoclip în Rio de Janeiro. Ronaldo Cezar Coelho, un important membru al administraţiei oraşului brazilian, a criticat aspru intenţia lui Michael Jackson de a turna videoclipul pentru piesa „They Don't Care About Us" într-un cartier periferic, informează Reuters, citat de Mediafax.

„Aceasta nu este cenzură artistică. Aceasta reprezintă un protest legitim în numele oraşului. Dacă vrea sărăcie, de ce nu se duce în Harlem?, a declarat Coelho. În cele din urmă, guvernatorul statului Rio de Janeiro i-a permis megastarului să filmeze, însă i-a sfătuit pe locuitorii suburbiei Dona Marta să-şi vândă scump pielea.

Controversele din Rio de Janeiro nu se opresc aici. Ziarele braziliene au relatat că superstarul a avut nevoie de permisiunea traficanţilor de droguri din mahalaua Dona Marta pentru a-şi realiza clipul. Regizorul videoclipului, Spike Lee, a afirmat că echipa de filmare a avut nevoie de acceptul cuiva, dar nu ştie dacă a fost vorba despre traficanţi de droguri sau nu.

Pentru a asigura protecţia megastarului în mahalaua celebră pentru violenţa sa, 1.500 de poliţişti au închis locul filmării, pentru a nu permite nici unui străin să se apropie. Mai mult, din rândurile celor mai solizi dintre locuitorii Donei Martei au fost recrutate 50 de gărzi.

MAROC. Câteva luni mai târziu, în august 1996, autorităţile marocane au anulat concertul pe care Michael Jackson urma să-l susţină în Casablanca în luna septembrie. „Autorităţile marocane nu au acordat permisiunea de desfăşurare a spectacolului lui Michael Jackson, dar nici nu au dat vreo explicaţie în legătură cu acest refuz", a transmis postul privat de televiziune marocan 2M.

Jackson vizitase oraşul Casablanca cu o lună în urmă şi îşi anunţase intenţia de a concerta în locurile care-i aminteau de filmul american „Casablanca". „Teama de a aduna mai mult de 100.000 de persoane ar putea fi unul din motivele anulării concertului", a declarat unul dintre organizatori. Concertul de la Casablanca urma să fie transmis în direct în SUA.

Ministerul marocan de Interne a anulat în acea perioadă mai multe concerte mari, inclusiv unul al popularului artist comic marocan Ahmed Sanoussi. Decizia venea ca urmare a faptului că în perioada respectivă la Casablanca avuseseră loc mai multe demonstraţii studenţeşti, muncitoreşti sau ale fundamentaliştilor.

MALAIEZIA. Altă ţară, alte pro­bleme. Autorităţile malaieziene au refuzat să-i permită lui Michael Jackson să susţină în luna octombrie 1996 un concert în această ţară de religie isla­mică, din cauza efectului negativ pe care l-ar avea asupra tineretului, informează Mediafax.

Sponsorii lui Jackson făcuseră cerere la municipalitatea din Shah Alam pentru a putea organiza la 27 octombrie un spectacol pe stadionul oraşului situat lângă capitala Kuala Lumpur. Cererea a fost respinsă de Mohamed Aini Taib, preşedintele Consiliului municipal. Taib a spus că artiştii trebuie să respecte un anumit cod vestimentar şi e puţin pro­babil că Jackson va putea face acest lucru.

Apoi, în urma insistenţelor reprezentanţilor starului, Guvernul federal a decis să permită organizarea unui concert în Kuala Lumpur. La auzul acestei veşti, Consiliul Naţional al Tineretului Malaie­zian a cerut unui tribunal local să interzică organizarea evenimentului, sub pretextul că Michael este un model negativ pentru tinerii musulmani. „Concertul nu este în acord cu forma noastră de cultură", spunea atunci preşedintele Consiliului, Suhaimi Ibrahim.

MAREA BRITANIE. În decembrie 2003, mai multe ziare britanice, asociaţii pentru protecţia copilului şi un deputat s-au mobilizat pentru a protesta faţă de vizita în Marea Britanie a cântăreţului american Michael Jackson, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui minor, transmite AFP. „Beat it" titra la acel moment cotidianul Daily Mirror, citând unul dintre titlurile melodiilor celebrului cântăreţ.

„Nu-l lăsaţi pe Jacko să pună piciorul aici", scria şi publicaţia The Sun, cel mai citit tabloid britanic, care cerea Guvernului să interzică intrarea lui Michael Jackson pe teritoriul Regatului Unit. Mark Tami, deputat din partea Partidului Laburist, i-a scris ministrului de Interne, David Blunkett, pentru a-i cere să inter­zică sejurul cântăreţului american pe teritoriul Marii Britanii în timpul Cră­ciunului. Protestele veneau ca urmare a faptului că Michael tocmai fusese acuzat, în mod oficial, de agresiune sexuală comisă asupra unui minor.

 

Adevărul gol-goluţ
„You Are Not Alone", videoclipul în care Michael Jackson apărea alături de soţia sa, Lisa Marie Presley, a fost cenzurat, deoarece într-una dintre secvenţe starul îşi dezvăluia prea mult din anatomie, informează Me­diafax. Totul a fost în regulă până când producătorii clipului au descoperit că în secvenţa care îl prezenta pe Jackson plutind gol în apă se vedeau cu claritate şi părţi din corpul starului care nu trebuie expuse în public. „Obscenitatea" a fost remediată cu ajutorul calculatorului.

×
Subiecte în articol: michael jackson michael jackson