x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Michael Jackson „Niciodată nu am încetat să fac muzică”

„Niciodată nu am încetat să fac muzică”

de Alexandru Nastase    |    28 Iun 2009   •   00:00
 „Niciodată nu am încetat să fac muzică”
Sursa foto: Allen Fredrickso/REUTERS

Michael Jackson a avut o carieră strălucitoare, începută în chiar primii ani de viaţă şi conti­nuată până în ultima zi de viaţă. „Nu am încetat niciodată să compun, să inovez, să creez muzică", obişnuia să spună artistul.

Regele pop s-a născut la 29 august 1958 în orăşelul industrial Gary, din Statele Unite, fiind al şaptelea copil al cuplului Joe şi Kathe­rine Jackson. Biografiile, oficiale sau neautorizate, spun că mama sa a fost cea care i-a descoperit talen­tul muzical la mijlocul anilor '60, la scurt timp după ce Papa Joe hotărâse ca patru dintre copii (Jackie, Jermaine, Tito şi Marlon) să formeze o formaţie muzicală de rhythm and blues.

Michael a fost inclus în trupă ca solist vocal deşi avea doar 5 ani şi formaţia a început să colinde statul Indiana susţinând concerte cu piese ale artiştilor negri celebri în epocă.

Michael a povestit în dese rânduri cum, după ce prinseseră un contract la un bar din Chicago, după ce terminau ei reprezentaţia urmau spectacole de striptease. Acea perioadă a trecut însă repede, micuţii Jackson dând audiţie după audiţie şi concert după concert. Au dat lovitura în 1969, când celebra casa de discuri Motown, o adevărată Mecca a muzicii negre le-a propus semnarea unui contract. Atunci au devenit The Jackson Five, iar legenda putea începe.

PRIMELE SUCCESE ÎN CLASAMENTE
Primele trei cântece lansate în 1970 de formaţie - „I Want You Back", „ABC" şi „I'll Be There" - au ajuns numărul 1 în Billboard Hot 100, topul celor mai bune cântece, ascultate şi difuzate (iar în ultimii ani şi downloadate) de publicul american. Urmează în acelaşi an intonarea imnului naţional american la Superbowl, iar America deja îi iubeşte pe puştii de ciocolată.

În 1971, trupa ajunge din nou pe primul loc în Billboard cu piesa „Got to Be There", iar Michael lansează un prim album solo, care produce şi el un număr 1: celebra baladă despre un hamster „Ben". Toată lumea râde când aude despre ce este cântecul, dar toţi sfârşesc prin a-l adora, mai ales că interpretarea micul Michael este cu adevărat emoţionantă.

Urmează ani de concerte, înregistrări, şedinţe foto, apariţii speciale în emisiuni. Sunt anii în care autorul Papa Joe le dă o lecţie de viaţă puştilor săi, bătându-i cu violenţă dacă greşesc paşii de dans sau vreo notă în timpul repetiţiilor. Aproape două decenii de lovituri primite îl transformă pe dinami­cul şi veselul copil într-un adolescent nesigur timid, trăsături care îl vor caracteriza până la moarte.

PLECAREA DE LA MOTOWN
În 1976, The Jackson Five îşi termină contractul cu Motown şi semnează unul nou cu Epic Records. Michael a recunoscut întotdeauna că a fost o mutare de geniu a tatălui său întrucât la mijlocul anilor '70, casa Motown rămăsese mult în urmă în industria muzicală americană. La Epic, băieţii se vor numi The Jackson şi vor scoate câteva albume cu succes mediu la public.

Dar câte un hit precum „Blame It on the Boogie" sau „Can You Feel It" le reamintea mereu americanilor că Jackson-ii, acum adolescenţi sau având chiar peste 20 de ani, reprezintă o forţă muzicală. În 1977, Michael Jackson joacă alături de Diana Ross în fimul „The Wiz", produs de Quincy Jones, cel care îi va marca ulterior cariera.

În '78, Michael încheie un contract cu Epic Records, se­pa­rat de fraţii săi. A fost ideea avocatului John Braca, pe care Michael îl va preţui mereu. În acelaşi an, după o relaţie cu Tatum O'Neal, fiica lui Ryan O'neal, Michael începe înregistrările la primul său album, „Off the Wall", o capodoperă aplaudată şi astăzi, la 30 de ani de la lansare.

Sunt anii în care nasul său începe să devină mai mic, devine vegetarian şi pierde din greutate, îşi modifică alura părului din afro în ceva mo­dern. Au urmat „Thriller" şi „Bad", două opere de geniu despre care puteţi citi pe larg în paginile următoare. La sfârşitul anilor '80, Michael Jackson cumpără un domeniu la Los Olivos, lângă Los Angeles şi părăseşte astfel casa din Encino a familiei sale.

La Los Olivos, se construieşte după indicaţiile lui Michael ferma Neverland, domeniul împrumutând numele locului unde trăieşte Peter Pan, băiatul care nu a vrut să crească mare. Proprietatea este amenajată ca un parc de distracţii, iar de-a lungul anilor mii de copii abandonaţi sau bolnavi în fază terminală au venit acolo să se distreze pentru câteva ore, pe cheltuiala starului şi să mai uite de suferinţă. Acest tip de acţiuni îi vor atrage, la începutul anilor '90 o serie de acuzaţii grave de pedofilie, zdruncinându-i cariera şi reputaţia.

Sunt anii în care, se dedică şi activităţilor umanitare. Ideea i-a venit după lansarea hitului „We Are the World", în 1985. La începutul anilor '90 va înfiinţa o fundaţie, „Heal the World", care va ajuta mii de copii şi familii în suferinţă din toată lumea. Aceste fapte au fost treptat uitate o dată cu ştirile tot mai numeroase despre comportamentul excentric până peste limite.

NUNTA LUI LIZ TAYLOR
La sfârşitul anilor '80, Michael Jackson a pus Neverland-ul la dispoziţia prietenei sale Liz Taylor, care s-a căsătorit cu Larry Fortensky, acesta fiind al şaptelea mariaj al celebrei actriţe. Pentru că nu au avut acces, paparazzi au realizat atunci o premieră închiriind elicopetere şi survolând proprietatea în căutare de imagini cu cei doi însurăţei, cu Michael şi cu ceilalţi invitaţi.




După nuntă, la Neverland s-a amenajat şi o mini-grădină zoologică, elefanţi, lame, girafe şi alte animale exotice populând „Tărâmul de nicăieri". Numai întreţinerea parcului zoo costa anual un milion de dolari.

 

Acuzaţii demontate, reputaţie ştirbită
Anii '90 au început pentru Michael Jackson cu un nou succes. După câteva întâlniri cu Madonna, căreia i-a propus să lucreze împreună, Michael se retrage în studio pentru definitivarea lui „Dangerous", apărut pe piaţă în 1991. A fost cel mai bun album al anului, iar hitul „Black of White" (cu Macaulay Culkin, George Wendt şi familia Simpson în „distribuţia" clipului) a bătut noi recorduri de popularitate.

A fost urmat de „Remember the Time", un alt film abundând de vedete de primă mână şi de „In the Closet", în care Michael dansează provocator alături de Naomi Campbell. Un interviu la Oprah devine al patrulea cel mai urmărit program din istoria televiziunii.

Primeşte noi premii Grammy, inclusiv un premiu creat special pentru el „Grammy Legend Award" şi pleacă din nou în turneu în toată lumea, ajungâd şi în România. Din nou recorduri de încasări, din nou un val de simpatie din partea fanilor de pe toate continentele, în ciuda articolelor din presa de scandal. În toamna lui 1993 apar primele acuzaţii de pedofilie.

Un puşti dintr-o familie care vizita des Neverland-ul în acuză pe star de comportament indecent. Poliţia din Santa Barbara începe o amplă investigaţie. Michael Jackson apare la televizor, pentru prima dată neîngrijit şi transfigurat şi anunţă că este victima unui complot pus la cale de căutători de averi. Pentru că legea îi permitea, Michael recurge, la sfatul unor apropiaţi, la o înţelegere cu familia acuzatoare.

Bani contra retragerii acuzaţiilor. Suma nu a fost dezvăluită niciodată oficial, dar presa de scandal a scris că a fost vorba de 20 de milioane de dolari.

ADMITE CĂ IA CALMANTE
Înainte ca scandalul să se încheie, Michael admite consumul de medicamente calmante şi face o cură de dezintoxicare. Susţine că încă are dureri de la accidentul din 1984 când, în timpul filmării unei reclame la Pepsi, părul îi ia foc şi se alege cu arsuri severe ale scalpului.

Continuă să nu admită operaţiile estetice, afirmând că şi-a modificat nasul doar de două ori, şi-a făcut o gropiţă în bărbie şi a suferit intervenţii reparatorii necesare după arsuri. Revine pe scenă în 1995, cu un nou succes incredibil: „HIStory, Past, Present and Future, Book 1", un dublu album conţinând 15 hituri clasice şi 15 piese noi.

Doboară două recorduri foarte importante. „Scream" primul extras pe single (un duet cu sora sa Janet) intră direct pe 5 în Billboard Hot 100 (precedenta performanţă aparţinuse Beatles-ilor, locul 7).

În toamnă, „You Are Not Alone" intră direct pe locul 1 în clasament, fiind primul care reuşeşte acest lucru. „Scream" este şi cel mai scump videoclip al tuturor timpurilor. Urmează alte hituri, între care „Earth Song", un nou turneu mondial plin de glorie şi un album de remixuri ale lui „HIStory", denumit „Blood on the Dance Floor" (1997).

Este prezentat în Rock'n'Roll Hall of Fame de două ori, iar începutul anilor 2000 îl găseşte din nou în studio, după cele două căsnicii ratate, dar şi cu doi copii.

ULTIMELE DOUĂ CONCERTE
Organizează două concerte cu casa închisă la Madisson Square Garden în New York, cântând prima dată după 14 ani alături de fraţii săi. „Invincible" apare în octombrie 2001 şi este bine primit de critici şi de fani, vânzându-se în două milioane de exemplare până la Crăciun.

Lansat în octombrie, a adus noi premiere: cel mai scump album produs vreodată (30 de milioane de dolari) şi prima ieşire în grup a new yorkezilor după 11 septembrie. S-a întâmplat la lansarea şi sesiunea de autografe organizată de Michael în Time Square.

Pentru că anunţase că este ultimul album pentru Epic-Sony Music, compania a decis să promoveze albumul doar prin două videoclipuri, dintre care în „Cry" Michael nici nu apare. „Invincible" s-a vândut în 11 milioane de exemplare în toată lumea, sub nivelul precedentelor discuri. Asta i-a determinat pe mulţi să spună că Michael este terminat.

A urmat, între 2003 şi 2005, acuzaţii şi procesul de pedofilie, patru albume-colecţii de hituri şi anunţul mult-aşteptatei reîn­toarceri în 2009.

După un documentar defavorabil rea­lizat de Martin Bashir în 2002, în care admite că în patul său au dormit peste noapte copii, iar el a dormit pe covor, este arestat şi acuzat de pedofilie. În 2005 pledează nevinovat în faţa unui juriu, care îl achită la toate cele 10 capete de acuzare. Reabilitat, dar nu şi în faţa presei, se retrage din nou în tăcere pregătind o întoarcere pe care nu a mai avut şansa de a o face.

×