x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Michael Jackson „Thriller“, istoria unei capodopere

„Thriller“, istoria unei capodopere

de Alexandru Nastase    |    28 Iun 2009   •   00:00
 „Thriller“, istoria unei capodopere
Sursa foto: /Archives du 7eme Art Photo 12/AFP/mediafax

Michael Jackson a susţinut întotdeauna că a fost visul său cel mai drag ca, după fenomenalul succes înregistrat în 1979 de discul „Off the Wall", albumul următor să devină cel mai bine vândut din toate timpurile.



L-a contrazis, cu jumătate de gură, doar legendarul Quincy Jones, cel care lucra în acea perioadă cu Michael în calitate de producător. Istoria a dovedit că, dintre cei doi, Michael a avut dreptate. Cu forţa tinereţii (în 1981, când a început producerea lui „Thriller", cântăreţul avea 23 de ani) şi înflăcărat de obsesia de a fi numărul 1, care l-a urmărit pe tot parcursul vieţii, Michael a început, cu migală şi atenţie, să scrie piesele de pe „Thriller".

În doar jumătate de an, rând pe rând, „Billie Jean", „Beat It" şi „Wanna be startin' somethin'" au prins viaţă, conturând unul dintre cele mai solide albume din istoria muzicii.

Alţi compozitori au răspuns apelului lui Quincy, scriind pentru proiectul „Thriller" compoziţii „proaspete" precum „The Girl Is Mine" (un savuros duet Michael Jackson - Paul McCartney, prima piesă lansată de pe album), „Human Nature" sau „P.Y.T. (Pretty Young Thing)". Aşa se face că melodii care puteau oricând deveni hituri, precum „Carousel" sau „Someone in the Dark", au rămas în afara albumului, fiind prezentate publicului abia la începutul anilor 2000, când „Thriller" a fost editat în ediţii speciale pe CD.

Compozitorul Rod Temperton, cu care Jackson şi Jones lucraseră pentru „Off the Wall" s-a autodepăşit şi a compus piesa ce dă titlul albumului: „Thriller" - o odă în versuri, extrem de vizuală, închinată filmelor horror, care beneficiază de aportul vedetei Vincent Price, care interpretează un pasaj rap.

Quincy Jones s-a folosit de relaţiile soţiei sale din acea perioadă şi l-a convins pe chitaristul Eddie van Hallen (în mare vogă în acea perioadă, alături de formaţia lui), să interpreteze pasajele de chitară electrică de pe „Beat It". Ideea lui Quincy i-a adus lui Michael fani şi din zona muzicii rock, care până atunci nu cochetau cu genul de muzică promovat de Jackson.

Michael a repetat cu succes experimentul invitându-l pe Slash (chitaristul Guns'n'Roses) pe albumele „Dan­gerous", „HIStory" şi „Invincible", dar şi pe Carlos Santana pentru duetul „Whatever happens" de pe discul „Invincible".

1MILION DE EXEMPLARE ÎN PRIMA LUNĂ
Din prima zi a ieşirii pe piaţă (30 noiembrie 1982), albumul a fost considerat o bijuterie a genului. Până la Crăciun s-au vândut 1 milion de exemplare în toată lumea, arătând lumii întregi că „Off the Wall" nu fusese doar o întâmplare şi că steaua lui Michael Jackson este mult mai strălucitoare în cariera solo decât cea a formaţiei în care cânta de mic împreună cu fraţii săi („The Jackson Five", devenită în 1976 „The Jacksons").

Chiar şi preşedintele Ronald Reagan l-a primit pe Michael Jackson. Ceremonia s-a desfăşurat pe peluza Casei Albe cu ocazia includerii piesei „Beat It" într-o campanie împotriva violenţei. Reagan a rostit un discurs cu multe glume savuroase, elogiind calităţile lui Michael şi bunul exemplu pe care îl dădea tinerilor americani.

Recordurile lui „Thriller" au venit unul câte unul (cele mai multe Premii Grammy, cele mai multe piese în Billboard Hot 100, cel mai bun videoclip al tuturor timpurilor), America, indife­rent de culoare, vibrând la începutul anilor '80 alături de muzica lui Michael Jackson.




„Thriller" a rămas până astăzi cel mai bine vândut albumul tuturor timpurilor, record certificat de Guiness Book of World Records, cu peste 104 milioane de exemplare vândute oficial în toată lumea. „Thriller" a definit o eră, a impus o modă şi a transformat ireversibil piaţa muzicală.

Expe­rimentele inovative ale albumului au conturat restul pieselor lansate în anii '80, piaţa adaptându-se la impactul generat de „Thriller" şi l-au transformat pe Michael Jackson în superstarul pe care lumea îl recunoaşte astăzi. A fost apogeul pe care nu l-a mai atins niciodată, dar care nu a fost nici măcar pe jumătate egalat de ceilalţi.


8 premii Grammy
Unul dintre cele mai impresionante momente legate de „Thriller" s-a consumat în 1984, la premiile Grammy. Îmbrăcat într-o extravagantă jachetă plină de ştrasuri şi purtând ochelarii de soare care au devenit parte din imagi­nea sa ulterioră, Michael Jackson a urcat de opt ori pe scenă pentru a primi şapte distincţii pentru „Thriller" şi una pentru „E.T. - The storybook".

La braţul lui Brooke Shields şi însoţit de Emmanuel Lewis şi Quincy Jones, Michael a impresionat o generaţie întreagă în acea seară. Un invitat declara: „Ne-am petrecut seara privindu-l pe Michael urcând pe scenă, mulţumind şi coborând, pentru a reveni pentru următorul premiu doar câteva secunde mai târziu".

La ultimul premiu, Michael şi-a dat jos ochelarii de soare, explicând publicului că actriţa Katherine Hepburn, cu care era prieten, îl rugase de-a lungul ceremoniei să-şi dea jos ochelarii ca să i se poată citi bucuria din ochi. „Katherine Hepburn, asta este pentru tine", a spus cântăreţul, vizibil emoţionat. În acelaşi an, Michael a primit şi opt American Music Awards.


„Thriller 25"
Anul trecut, Michael Jackson a lansat o ediţie aniversară a albumului, o reedi­tare cu invitaţi speciali, menită să celebreze 25 de ani de la lansare. Will.I.Am, Fergie, Kanye West şi Akon au remixat piese de pe „Thriller".

 Albumul, care a conţinut şi un DVD cu cele trei videocli­puri şi înregistrarea de la Motown 25, s-a bucurat de un succes nesperat: 3,5 mili­oane de discuri vân­dute, ceea ce înseamnă vânzări egale cu cele ale mult-mediatizatului „Hard Candy" al Madonnei.

Revista Rolling Stone i-a acordat cinci stele, spre deosebire de originalul căruia îi dăduse nu­mai patru, considerând că „Thriller" este probabil singurul albumul din anii '80 pe care încă îţi face plăcere să-l asculţi în totalitate.

×
Subiecte în articol: michael jackson michael jackson thriller