x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mihaela Runceanu Fericirea lor

Fericirea lor

10 Dec 2007   •   00:00

Poartă mereu la ea fotografia Mihaelei. De două ori pe an ajunge, orice s-ar intămpla, la mormăntul său.

A fost ultima elevă preferată a artistei. In 1989, la 16 ani, Maria Botta s-a prezentat, cu inima bătăndu-i puternic, la concursul Şcolii Populare de Artă. A intrat in sală şi, in faţa juriului, a simţit că leşină de emoţie. Insă Mihaela Runceanu a făcut-o să se simtă in largul ei. "Mi-a vorbit blănd. Spaima iniţială fiind risipită, am inceput să cănt. Singurul loc unde priveam in timpul ăsta erau ochii ei, care-mi dădeau curaj. După examen, o secretară m-a liniştit, asigurăndu-mă că Mihaela m-a plăcut foarte mult şi că sigur mă va accepta. Eu insă n-am indrăznit să sper. Cănd am aflat rezultatul, nu mi-a venit să cred: eram in fruntea listei la clasa ei. A fost realizarea vieţii mele", mărturiseşte căntăreaţa.

PAŞII… Cursurile Mihaelei Runceanu erau aşteptate cu sufletul la gură. "Ne capta atenţia, ne fermeca. Era genul de dascăl care-ţi inspira foarte mult respect şi pe care-l iubeai, două calităţi ce rar se găsesc in acelaşi om. Se bătea ca o leoaică pentru noi, elevii săi. Dorea ca fiecare să-şi găsească drumul propriu, să nu devenim nişte copii palide ale altora. Ne numea mugurii sau iepuraşii ei. Imi amintesc şi acum momentele cănd o aşteptam in clasă şi ii recunoşteam paşii. Sunetul tocurilor ei o să-mi răsune in minte toată viaţa! Intra şi, zămbind, ne saluta: «A venit fericirea!»", spune Maria Botta. "Odată, la un concert de-al ei, abia puteam, eu şi nişte colege, să cărăm florile pe care le primise. I-a dat taximetristului, pentru soţie, un buchet, dar ne-a liniştit, spunăndu-ne că păstrează florile primite de la noi."

NU URCA ACOLO! Căntăreaţa era in al nouălea cer atunci cănd profesoara Mihaela o felicita. "A sesizat că am un timbru vocal asemănător cu cel al Mirabelei Dauer. S-a hotărăt să-mi dea piesa «Fericirea are chipul tău», dovedind de o mare incredere in potenţialul meu, deşi eram «boboacă». Am inceput să pregătim această melodie pentru recitalul clasei. Cred că atunci am stărnit şi invidii", işi aminteşte Maria Botta. Pentru a repeta, adolescenta a avut privilegiul să meargă acasă la cea pe care o idolatriza. A plecat intr-o seară de acolo, iar artista a făcut nişte comentarii asupra pantofilor săi.

"Au fost ultimele cuvinte pe care le-am auzit de la Mihaela Runceanu. In dimineaţa zilei de 1 noiembrie am fost oprită de un coleg să urc in apartamentul său. Totul părea ireal", işi aminteşte interpreta. "Mihaela a devenit o stea deasupra vieţii şi sufletului meu. La mormăntul ei mă reechilibrez, mă liniştesc şi simt că pot să merg mai departe", incheie ea.

×
Subiecte în articol: mihaela runceanu 10 decembrie 2007