x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mihaela Runceanu Telefonul i-a vestit moartea

Telefonul i-a vestit moartea

10 Dec 2007   •   00:00

La 29 octombrie 1989, Mihaela Runceanu ingenunchea in faţa publicului. Era ultimul său spectacol.


Sala Radio găzduia spectacolul-maraton "Start Melodii ’89". Sala arhiplină a copleşit-o pe interpretă cu valuri de aplauze. In loc să se bucure de aprecierea publicului, Mihaela Runceanu s-a intristat şi a căzut pe gănduri. Poate işi presimţea destinul. Deja de căteva luni işi speria prietenii şi familia cu "previziunile ei": "Eu am să mor la 35 de ani. Dar nu vreau să mor in chinuri". Nu a ajuns la 35 de ani. Fatidica noapte de 31 octombrie spre 1 noiembrie i-a curmat viaţa la doar 34 de ani şi jumătate.

ULTIMELE ORE. Cu numai o zi inainte ii apăruse la Electrecord cel de-al doilea vinil LP, "Pentru voi, muguri noi". S-a intălnit cu Titus Andrei şi mai bine de trei ore au căutat impreună in arhiva Radio negativele unor căntece.

In jurul orei 19:30, Mihaela işi sună părinţii, la Buzău, să le dea vestea cea bună: in sfărşit avea un disc nou. "Marţi seara am vorbit cu ea la telefon. Plăngea de bucurie că i-a ieşit albumul. Cum spunea ea, dădea «apă la şoricei»... La un moment dat ne-a spus că sună cineva la uşă şi a inchis telefonul. Asta a fost ultima convorbire", işi aminteşte Nicolae Runceanu, tatăl Mihaelei. Căteva ore mai tărziu, in jurul orei 4:00 dimineaţa, telefonul familiei Runceanu a sunat din nou. Era un vecin al fetei lor, care avea grijă de casă căt lipsea Mihaela din Bucureşti. "Ne-a intrebat dacă putem veni la Bucureşti, că «e o situaţie. S-a intămplat ceva cu Mihaela». N-a pomenit nimic de starea ei, dacă e la spital sau... Nu ştia cum să-mi spună. Imediat m-a fulgerat găndul că nu mai este. Am plecat intr-un suflet şi, cănd am ajuns, scara blocului era plină de lume", povesteşte tatăl. Mihaela fusese omorătă violent.

CELE CREŞTINEŞTI. Nicolae Runceanu a fost intămpinat de procurorul de caz. A aruncat o privire in apartament şi şi-a văzut fiica in pragul camerei de zi. La locuinţa Mihaelei din Şoseaua Mihai Bravu nr. 293 au inceput să apară colaboratori şi prieteni ai interpretei, printre care şi Titus Andrei şi Marcel Dragomir. "Pe la 7:00 dimineaţa l-am sunat pe directorul intreprinderii unde lucram eu şi l-am rugat să se ocupe de problema cimitirului. Apoi l-am sunat pe fratele meu. Au ridicat-o, au dus-o la Institutul de Medicină Legală, iar eu intre timp m-am ocupat să obţin certificatul de deces, să fac rost de sicriu, să cumpăr o perucă, fiindcă avea părul ars", deapănă părintele firul tragediei.

După toate formalităţile odată indeplinite a urmat calvarul. Divinitatea le-a dat putere părinţilor Mihaelei să ducă la bun sfărşit cele creştineşti. Tatăl şi-a adunat ultimele forţe şi a găsit soluţia să o smulgă pe Mihaela din mulţimea de curioşi. Trebuia să-şi ducă fata acasă: "A fost aproape imposibil să o scoatem din casă, cu coşciugul, de cătă lume se adunase. Au ridicat-o pe sus s-o ducă la biserică. Iar cănd a trebuit să plecăm spre Buzău, maşina mortuară nu avea loc să iasă de pe stradă. Am luat-o cu Dacia mea inainte şi am forţat nota, mergănd incet, căt să nu calc lumea. Doar aşa am reuşit să plecăm".

ACASa. La Buzău au ajuns pe la ora 17:00. Pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, unde se află locuinţa familiei Runceanu, lumea se adunase ca la manifestaţie. Oamenii erau şocaţi, nu credeau că este adevărat zvonul morţii şi tot veneau să vadă cu ochii lor. Unchiul Mihaelei s-a ingrijit ca toată casa scării să fie pavoazată cu crizanteme. Blocul se sufoca de necunoscuţii care urcau in şir indian spre apartamentul de la etajul 3. "La parter erau mii de lumănări şi mormane de flori. Aveam grijă de ele, să nu se ofilească. Asta era tot ce mai puteam face pentru Mihaela, să am grijă de florile sale. Veneau mulţi muncitori care ieşeau din tura de noapte sau intrau in cea de dimineaţă şi imi cereau voie doar să urce, să-şi ia «la revedere» de la Mihaela", povesteşte, cu vocea gătuită, mama, Elena.

IN LIBERTATE. O moarte atăt de stupidă şi violentă este incă invăluită in mister la 18 ani de la producerea tragediei. Asta in ciuda faptului că anchetatorii au găsit criminalul, care şi-a recunoscut vinovăţia chiar de la primul termen de judecată. Pentru ce a murit Mihaela Runceanu? Pentru un videocasetofon marca Panasonic, un televizor Telecolor, un magnetofon stereo marca Rostov, un pickup Unitra, doua boxe Unitra de 75 W, o staţie de amplificare Delia, două cartuşe de ţigări Kent, şase casete video, benzi de magnetofon, cafea, băuturi fine, două canistre cu benzină, un material textil, incălţăminte, cosmetice, căteva bijuterii, trei carnete CEC, un pachet cu carne?! O viaţă de om să valoreze căt obiectele enumerate, sec, in rechizitoriu?! Dan Cosmin Ştefănescu avea 21 de ani cănd a primit pedeapsa de 25 de ani pentru crimă. In 2004 a fost eliberat din eroare, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu. A fost reincarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă pănă anul trecut, cănd a fost eliberat pentru bună purtare. Motivul crimei - jaful - nu i-a liniştit pe oameni. Din contră, a iscat scenarii pentru a justifica rara violenţă cu care a fost săvărşită fapta. Unii spun că Mihaela a fost eliminată de Securitate, alţii că nu ar fi plătit taxa de protecţie impusă de figuri ale lumii interlope bucureştene.

Oricare şi oriunde ar fi adevărul, Mihaela a fost mult prea aspru pedepsită de destin.

"Marţi seara am vorbit cu ea la telefon. Plăngea de bucurie că i-a ieşit albumul. Cum spunea ea, dădea «apă la şoricei»... La un moment dat ne-a spus că sună cineva la uşă şi a inchis telefonul. A fost ultima convorbire"

Nicolae Runceanu

"Erau mormane de flori. Aveam grijă de ele, să nu se ofilească. Asta era tot ce mai puteam face pentru Mihaela, să am grijă de florile sale. Veneau mulţi muncitori şi imi cereau voie doar să urce, să-şi ia «la revedere» de la Mihaela"

Elena Runceanu

×