x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mihai Constantinescu Scena îi dă viaţă

Scena îi dă viaţă

de Roxana Vintila    |    11 Aug 2008   •   00:00

Mihai Constantinescu este un compozitor formidabil. A creat cîntece care se află pe buzele unei ţări întregi.



Mihai Constantinescu este un compozitor formidabil. A creat cîntece care se află pe buzele unei ţări întregi.  

Mircea Ba­­niciu ur­mă­rea cu ma­­­­re drag emi­siu­nile în care Mihai Constan­tinescu apărea la televizor. "Îmi amintesc şi acum de cele două triouri care au apărut în producţiile lui Alexandru Bocăneţ, unul dintre cei mai importanţi regizori de televi­ziune. Îm­preună cu Titus Mun­­teanu realiza acele su­perbe emisiuni de sîmbătă seară, la care toţi ne uitam cu mare drag. Acolo am văzut două triouri importante: unul format din Mihai Constantinescu, Ma­rius Ţeicu şi Olim­pia Panciu, care erau foarte populari şi haioşi. Al doilea era format din Florian Pittiş, Anda Că­lu­găreanu şi Dan Tufaru. Erau două grupuri minu­na­te! Aceasta era perioada ani­lor ’70 în televiziune… Erau cele mai interesante emisiuni şi cele mai haioase. Acolo l-am cunoscut şi pe Marius Ţeicu, de care m-am apropiat foarte repede, poate pentru că era şi el, ca şi mine, timişorean. Olimpia Pan­ciu şi Mihai Constantinescu constituiau o pereche de nedes­părţit în perioada aceea. Erau toţi tineri şi frumoşi. Ei cîntau, iar eu îmi doream foarte mult să fiu în compania lor, pentru că mi se părea ceva de neatins. Mă refer, în primul rînd, la televiziune, dar mai ales la at­mos­fera de atunci. Eu, fiind un puşti din Timişoara, nici nu mă gîn­deam măcar să-i ating, dară­mite să le fiu aproape!"   

IUBIT. Mihai Constantinescu a fost şi va rămîne un compozitor foarte bun. Pentru Mircea Baniciu, artistul este autorul multor şlagăre din perioada anilor ’70-’80. "Îmi amintesc că am avut multe turnee împreună, în care el interpreta piese pentru copii. Avea un succes extraordinar cu acele cîntece – «O lume minunată», «Sus în deal e-o casă» şi multe, multe alte piese pe care le cînta şi le adora o ţară întreagă. Am ră­mas prieten cu Mihai, dar din păcate ne întîlnim mai rar, pentru că nu l-am mai revăzut în spectacole de ceva vreme. Sper să prindă un filon mai bun şi să meargă mai departe, pentru că l-am considerat întotdeauna un om cu talent."  

 AMINTIRI. Au urmat multe turnee în care Mircea Baniciu a petrecut o lungă perioadă de timp alături de Johnny Dimitriu, Olimpia Panciu şi Mihai Constantinescu. "Îmi amintesc că aveam serii de spectacole nemaipomenite, încununate de un mare succes la public. Şi eram numai noi... Dar viaţa lui a avut atît urcuşuri, cît şi coborîşuri, aşa cum fiecare om are în viaţă… În ciuda greutăţilor a rămas un tip plin de energie, sincer atît pe scenă, cît şi în viaţă. Cîntecele lui îl re­prezintă într-o bună măsură. Mi se pare totuşi că scena îi dă mult mai multă energie decît viaţa."  

Campion!

Pentru Eugen Coliţă, vicepreşedintele Clubului Sportiv Dinamo, Mihai Constantinescu reprezintă înainte de toate un model: "Un exemplu pentru oa­meni şi, mai ales, pentru ti­neret", considerîndu-l pe in­terpretul român un "ma­re campion al popularită­ţii". "Mihai Constantinescu mi-a încîntat copilăria, dar şi tinereţea. Mai tîrziu a existat o prietenie cu cantautorul Mihai Constantinescu. Am fredonat melodii şi am fost fascinat de linia melodică. Prezenţa lui era specială, bine conturată şi marcată de televiziune. Re­ve­lioanele cu el erau su­perbe. Am numai cuvinte de laudă, de apreciere. Sper să reapară toată «bi­bli­­oteca» lui de muzică. Consider că trebuie să-şi prelucreze muzica într-o nouă linie melodică, modernă, contemporană. A rămas un om cu un caracter frumos, conduită ireproşabilă. A realizat multe, a conceput la fel de multe. Mi­hai Constantinescu ră­mîne artistul care se afla pe buzele tuturor. Îi apreciez munca, creaţia, interpretarea şi prezenţa scenică", spune Eugen Coliţă. (Ionuţ Răduică)

×
Subiecte în articol: mihai constantinescu