x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mirabela Cu prietenie, de la Marlene

Cu prietenie, de la Marlene

12 Noi 2007   •   00:00

O mărturie venită din partea unei prietene bune. Marlene Vasilache, soţia compozitorului Vasile Vasilache Junior, vorbeşte despre Mira, despre personalitatea ei şi despre intămplările vieţii de artist. Pe Mirabela o cunoaşte de foarte mult timp, numai prietenia dintre ele intinzăndu-se peste 30 de ani...

Ne-a promis că ne va vorbi despre o parte de suflet a Mirabelei Dauer puţin cunoscută de public.

O mărturie venită din partea unei prietene bune. Marlene Vasilache, soţia compozitorului Vasile Vasilache Junior, vorbeşte despre Mira, despre personalitatea ei şi despre intămplările vieţii de artist. Pe Mirabela o cunoaşte de foarte mult timp, numai prietenia dintre ele intinzăndu-se peste 30 de ani...

"A locuit o perioadă scurtă la noi şi atunci am putut să-i cunosc mult mai bine trăirile, iubirile, şansele şi neşansele din viaţa ei. Tot atunci a inceput şi colaborarea dintre Vasile Vasilache Junior şi interpreta Mirabela Dauer. Piesa «In zori» a fost primul şlagăr, care le-a adus şi primul premiu." Soţului dănsei i-a plăcut mult vocea Mirabelei şi crede că, impreună cu textierul Eugen Rotaru, cei trei au format o echipă foarte bună. Au creat mult melodii frumoase ce le-au adus şi foarte multe premii. Publicul a fost şi el generos cu aplauzele lui, dar şi cu recunoaşterea acestora ca şlagăre.

"De ce nu-mi spui că mă iubeşti" a fost unul din marile succese ale echipei, iar doamna Marlene mărturiseşte că speră ca lumea să nu uite prea repede această melodie care, intr-un singur an, le-a adus trei premii foarte importante.

In spatele scenei. Trecănd la relaţia solist-compozitor, aflăm că: "Soţul meu a fost uimit observănd căt de repede invaţă piesele noi. Inainte să i le prezinte o avertiza: «Dacă nu-ţi place, n-o cănţi». Şi abia apoi ii cănta la pian linia melodică. Bela asculta foarte atentă şi cu asta se termina totul. La imprimare insă venea intotdeauna cu lecţia invăţată perfect. Singurul care avea emoţii era Eugen Rotaru, căci Bela avea un mare talent ca atunci cănd uita un cuvănt sau chiar un vers să rezolve pe loc cu ce-i trecea ei prin minte in acel moment. In final ne dădeam seama că nu deranja pe nimeni ceea ce se intămplase". Despre Vasile Vasilache Junior, doamna Marlene povesteşte că işi alegea cu grijă interpreţii. Ii plăceau doar cei foarte talentaţi. De asemenea, şi-i dorea foarte tare pe aceia cu foarte mult simţ al umorului. "Aici s-a inţeles foarte bine cu pitica noastră. Şi astăzi imi aduc aminte căte trăsnăi puteau să facă amăndoi. Se inţelegeau din priviri cănd puneau la cale vreo şotie. Imprimările din studio şi repetiţiile din sălile de concert erau deliciul celor din jur. Dialogul lor era intotdeauna foarte pitoresc."

Fericire... uneori. Un portret. Asta am vrut de la Marlene Vasilache. Iar dănsa aproape că a pictat prin cuvinte un profil de om deosebit, cel al Mirabelei Dauer. "Ea nu a avut o viaţă uşoară, dar a ştiut să braveze. O cunosc intr-atăt, incăt vă pot spune că nu-i place să fie văzută cănd este nefericită. A muncit şi munceşte enorm. Este de o tenacitate greu de imaginat. Are foarte multe calităţi, dar cănd e lovită devine foarte bătăioasă şi nu mai ţine cont de nimic pănă nu-şi face dreptate. Prin firea ei veselă, tonică, de un optimism molipsitor, a ştiut să treacă intotdeauna peste greu. Mirabela ştie in aceeaşi măsură să rădă cu toată fiinţa ei, dar atunci cănd suferă, plănge de te cutremură. Ea trăieşte foarte intens şi face totul cu pasiune. Iubeşte, căntă, tot. Bela este una dintre solistele care au suferit mult din iubire şi a plătit la fel de mult pentru ea. Poate din cauza asta căntă piesele atăt de profund, de cald, incăt nu o dată am văzut lumea in sală plăngănd. A făcut totul din dragoste pentru muzică, care pentru ea inseamnă VIAŢA, iar Mirabela Dauer nu ştie să facă altceva la fel de bine decăt să cănte marelui public. asta este adevărul, nu sunt vorbe de laudă. Este faţa ei pe care publicul nu o prea ştie, dar pe care eu o cunosc foarte bine."

Cănd era la inceput de drum

La inceputul carierei, Mirabela Dauer a căntat alături de Aurora Andronache, in grupul vocal Aurora. Despre această parte mai puţin cunoscută a carierei Mirabelei ne-a vorbit chiar Aurora Andronache, fostă căntăreaţă şi realizatoare tv.

"Mirabela mi-a fost prezentată de Nancy Brandes, de la Roşu şi Negru. Mi-a fost adusă o piticuţă care să cănte cu mine in grup. Eu am avut un grup vocal, «Aurora». Mi-a fost prezentată ca avănd o voce excepţională. A inceput să cănte cu noi in grup, noi mergănd prin ţară cu Roşu şi Negru. Noi eram conservatoriste, ştiam note, ea nu ştia. Drept care eu o invăţam vocea ei. Normal că, stănd lăngă mine, in timpul spectacolelor ea cănta ce căntam eu. Eu aveam o voce destul de trompetă, se auzea, şi ea imediat se lua după mine şi nu-şi mai cănta vocea pe care o invăţase.

Odată, la Bacău parcă, avusesem un succes extraordinar. Şi noi nu mai ştiam ce să căntăm, eram şi noi la inceput. Şi am intrebat-o pe ea dacă ştie să cănte ceva. A răspuns că ştie. Şi am impins-o in faţă ca solistă. Cred că era prin ’69-’70, chiar cănd eu mă apucasem de televiziune. Şi a devenit solistă. Ea mai căntase şi Nancy mi-o recomandase, imi spusese despre ea că «fata asta căntă de sparge candelabrele, n-ai auzit aşa ceva». Şi intr-adevăr, ea are o voce de excepţie, consider că ea este poate cea mai bună voce. Calitate, timbru, zvăc. Mirabela este un artist care va muri pe scenă. Aşa este ea. Cănd incepe să ardă, arde ca iasca. Şi probabil că se şi răceşte cu aceeaşi viteză. Are un temperament de artist."

×
Subiecte în articol: cănd mirabela mirabela 12 noiembrie 2007