x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Moromeţii Nilă, o provocare pentru Chiriac

Nilă, o provocare pentru Chiriac

de Maria Sârbu    |    18 Ian 2010   •   00:00
Nilă, o provocare pentru Chiriac

A făcut mai mult teatru, dar a lăsat pe celuloid un Nilă atât de verosimil. De ani buni administrează o instituţie teatrală şi un festival de prestigiu.

Unul dintre fiii lui Ilie Moromete, Nilă, din filmul lui Stere Gulea, a fost întruchipat memorabil de Constantin Chiriac. Rolul i-a venit ca o mănuşă, iar Chiriac spune că a fost pentru el o mare provocare. Jucase şi în alte pelicule, dar nu mai făcuse un asemenea rol, "foarte special". Interpretul lui Nilă îşi aminteşte că a fost chemat la audiţie la Buftea, unde a dat mai multe probe. A trecut de selecţie. Acest rol solicitant a necesitat zile multe de filmare. Nu i-a fost uşor. Venea de la Sibiu, unde era angajat la Teatrul "Radu Stanca", şi filma la Talpa, unde condiţiile erau vitrege din multe puncte de vedere.

ULUITOR DE ADEVĂRAT
"Ca moment de viaţă, a fost absolut uluitor. Am văzut acolo o sărăcie lucie. Mă impresionase îndârjirea oamenilor locului în faţa acestei situaţii. Pâinea era cartelată. Oamenii din Talpa ne rugau în genunchi să le aducem pâine de la Bucureşti sau de la Alexandria, unde eram cazaţi. Era un paradox incredibil. Locul de unde pleca pâinea ţării nu avea pâine", spune Constantin Chiriac, marcat şi de ţânţarii "altoiţi" pe care îi vânau noapte de noapte la hotel.

El îşi aminteşte de acea vară secetoasă din Câmpia Română. Deşi exista replica referitoare la anul bogat în grâne - va mânca anul acesta românul nostru la pâine! -, grâul era foarte mic. În timpul filmărilor, actorii stăteau în genunchi şi tăiau cu secera spicele, ca să pară că grâul e până la brâu, ca în romanul "Moromeţii".

Pentru Constantin Chiriac, lucrul cu Stere Gulea "era mai ceva ca la teatru". Se repeta foarte mult înainte de filmare. I se părea că regizorul este uneori necruţător. "Chiar Victor Rebengiuc răbufnise o dată, glumind desigur: "Stereguleze, Stere Gulea", îşi aminteşte Chiriac.

ALĂTURI DE CEI MARI
Cele aproape patru luni de filmare au fost pentru actor totodată "o perioadă excepţională", căci a "convieţuit" cu unii dintre cei mai mari artişti pe care îi avea ţara la momentul respectiv. "Eram oameni tineri, ca nişte mânji, dar ei ne priveau pe picior de egalitate. Ne-au dat aripi şi o încredere pe care numai marile valori sunt în stare să o facă. Am folosit această şansă din plin", afirmă Constantin Chiriac, încântat că a făcut parte din aceeaşi distribuţie cu Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Ilie Gheorghe, Luminiţa Gheorghiu etc.

Au fost momente de neuitat. Impresionant pentru interpretul lui Nilă şi momentul când Moromete îi bătea pe fiii mai mari: "Am repetat două zile, după care o zi întreagă s-a filmat. Exista foarte mult material filmat şi era superb. Când am aflat că nici măcar a zecea parte nu va intra am plâns pur şi simplu. Erau cadre superbe. Atunci când spunea Ilie Moromete, după ce-l bătuse bine pe Paraschiv, «Şi tu, Nilă?», îmi ardea un ciomag, iar eu săream undeva în dreapta cadrului; de fapt, săream în războiul de ţesut şi mă încurcam în iţe.

Mă ciomăgea domnul Rebengiuc de nu mă vedeam. Numai că totul avea un haz nebun. Evident, nu putea fi lăsat atâta material, cu atât mai mult cu cât filmul avea alt mesaj".

I-a trezit amintiri şi scena cu tăierea salcâmului. Moromete, care s-a decis totuşi să taie copacul falnic ca să-l vândă (căci veniseră zile tot mai grele pentru familia sa), l-a luat şi pe Nilă. Chiriac nu uită acele două zile de filmare, căci şi-a zdrelit degetele de la picioare.

"Stere Gulea mi-a zis că vrea să mă vadă cum mă urc ca maimuţa în copac, fără scară, fără orice sprijin. Trebuia să se tragă diverse cadre. Nu a fost uşor. Mi-a plăcut acel cadru când am urcat în salcâm, am legat funia de o cracă, pentru ca apoi să fie tras la pământ", deapănă amintirile Constantin Chiriac, adăugând că salcâmul a fost adus şi plantat pentru filmări din altă parte, cu două elicoptere militare.

Actorul, care este astăzi directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi director al Festivalului Internaţional de Teatru din acest oraş din inima României, aduce un elogiu nu numai regizorului Stere Gulea şi marilor actori din "Moromeţii", ci şi directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile, cel care a lăsat cadre cinematografice de neuitat, inventând cu echipa diverse formule de filmare. Pentru Chiriac sunt excepţionale multiplele secvenţe, printre care şi cea de pe culmea dealului, când merg carele la seceriş.

"Piatra mea de încercare a fost acel rol, Nilă - moment de graţie. Acum, când mă uit înapoi, îmi dau seama că a fost o mare realizare", conchide interpretul.

×
Subiecte în articol: editie de colectie moromeţii dvd