x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

De neuitat

de Roxana Vintila    |    17 Aug 2009   •   00:00
De neuitat
Sursa foto: /who’sdatedwho.com

Ultimul Top Ten hit al carierei sale a fost "Tose Lazy-Hazy-Crazy-Days of Summer", în vara anului 1963... Doi ani mai târziu avea să moară.

Pentru sufletul iubitorilor de pop tradiţional, Nat King Cole şi... "Unforgettable" rămân unici. Stilul său va rămâne o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care apreciază adevărata valoare a jazz-ului şi nu numai. Milioane de oameni l-au îndrăgit şi i-au ascultat muzica... Avea o strălucire unică şi o voce asemenea. A fost idolul multor generaţii.

Chiar şi după moartea sa, Cole a continuat să atragă publicul exclusivist care l-a apreciat şi în timpul vieţii. Fanii au continuat să-i preţuiască înregistrările anilor '30-'40, considerându-le o adevărată comoară. De asemenea, fanii pop "marca" Nat King Cole au cerut reeditarea pieselor compuse de artist între anii '50 şi '60.

PREŢUIRE
După mai bine de 40 de ani de la dispariţia sa, multe dintre melodiile lui Nat King Cole au fost "reimaginate" de câţiva dintre artiştii genului hip-hop, raggae sau rock, printre care "The Roots", "Cee-Lo" ori "Brazilian Girls". A fost şi va rămâne un model pentru muzicienii din toate timpurile.

SUFERINŢA
În urma unui cancer la plămâni, care l-a răpus fără milă la 15 februarie 1965, "vocea de catifea" a tras cortina, lăsându-ne un adevărat testament muzical. Avea doar 46 de ani!

În perioada în care a aflat că suferă de această boală, Nat King Cole s-a îndepărtat de soţia lui, Marie (fostă Ellington), în favoarea celebrei Gunilla Hutton. Cu toate acestea, Marie a stat la căpătâiul său până la moarte. În cadrul unui interviu, Marie a ocolit subiectul mariajului şi s-a axat mai mult pe valoarea în muzică a celebrului artist. "Nu am nici un fel de resentiment în ceea ce priveşte căsnicia noastră. Dar, în muzică, clasa de care a dat dovadă nu va mai putea fi atinsă de nimeni. Alte aspecte ale vieţii sale nu le discut", a declarat aceasta.

RĂGUŞEALA DIN VOCE...
Nat King Cole era, aşa cum am spune astăzi, un fumător înrăit. În ultimii doi ani din viaţă ajunsese să fumeze trei pachete de ţigări pe zi. Era de părere că tutunul îl ajută să-şi păstreze vocea răguşită şi acordurile cât mai joase... Înainte de înregistrări sau concerte fuma ţigară după ţigară timp de 20 de minute. A sacrificat totul pentru arta sa... Chiar şi propria-i viaţă! A murit de cancer la spitalul Saint John din Santa Monica, California, lăsând în urmă o muzică... de neuitat.

ULTIMUL OMAGIU
Slujba de înmormântare a fost oficiată la Biserica Episcopală Saint James din Bulevardul Wilshire, Los Angeles. Trupul său a fost păstrat în incinta Mausoleului Libertăţii, la Parcul Memorial din Glendale.
Poate că cel mai emoţionant dintre omagiile aduse celebrului artist afro-american a fost interpretarea piesei "Stardust" în timpul funeraliilor sale. O piesă care aminteşte despre cât de mult a însemnat muzica în viaţa lui Nat King Cole: "Ai plecat departe/ Şi mi-ai lăsat un cântec care nu va muri niciodată/ Dragostea este acum o ploaie de stele/ Muzica anilor care au trecut/ Povestea de noapte bună/ Grădina de trandafiri/ Toate sunt acum/ Praf de stele".

O STEA
Peste 30 de milioane de oameni au plâns la moartea sa. Şi era imposibil să nu-l plângi, Nat era un om atât de plăcut! A plecat prea devreme din rândul familiei, al prietenilor şi al fanilor săi. Chiar şi cei care nu au fost prea receptivi la muzica artistului au ştiut că sus, în cer, a ajuns o nouă stea. A pus aşa de multă dragoste în tot ceea ce a făcut încât sentimentul s-a răspândit în toată lumea. În afara Bisericii, pe străzile din Los Angeles, persoane de toate naţionalităţile, etniile sau religiile, i-au adus un ultim tribut celui care le-a făcut din muzică soundtrack-ul vieţii lor.

×