x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Nat King Cole O vreau de soţie!

O vreau de soţie!

de Anca Alexe    |    17 Aug 2009   •   00:00
O vreau de soţie!
Sursa foto: /Getty Images

Despre prima căsătorie a interpretului nu s-au spus prea multe. Cea de-a doua însă a stârnit nenumărate controverse.

Pasiunea pentru dansatoarea Nadine Robinson nu a fost foarte bine primită de familia lui Nat. Cu toate acestea, în 1937, la numai 17 ani, Cole s-a căsătorit cu tânăra şi celebra dansatoare. Cei doi au făcut o nuntă foarte restrânsă şi cu puţini bani, la 27 ianuarie, în Michigan.
Mariajul s-a sfârşit în 1948 (în duminica de Paşti).

Pe Maria Ellington, Nat a întâlnit-o în 1947. Amândoi cântau la Clubul Zanzibar din New York, iar cel care le-a făcut cunoştinţă a fost Eddie (Rochester) Anderson. Cole, care stătea în permanenţă în spatele Mariei, nu înceta să o admire din cap până în picioare. În cele din urmă, Nat a exclamat: "Pe femeia aceasta eu o vreau de soţie!". Astfel, la numai şase zile după finalizarea divorţului, Cole şi-a unit destinul cu interpreta Maria Hawkins Ellington.

VOAL DE SATEN
Cununia religioasă a avut loc la o Biserică Baptistă şi a fost oficiată de părintele Adam Clayton Powell Jr. Cei doi şi-au petrecut luna de miere într-un hotel de lux la Acapulco.

"Mireasa a purtat un voal de saten albastru deschis şi a avut un superb buchet de trandafiri albi. Cred că la nuntă au fost în jur de trei sute de persoane şi un număr extrem de mare de celebrităţi. Eddie Cole, fratele lui Nat, a fost cavaler de onoare, sora Mariei, Charlotte, a fost domnişoară de onoare, cealaltă soră, Carol, a fost a doua domnişoară de onoare, iar fiica Carolei a ţinut bucheţelul de flori", nota Marianne Ruuth într-un material dedicat lui Nat King Cole, apărut în anul 1992.

La rândul ei, Natalie Cole, a apreciat: "Nu cred că am mai văzut o biserică atât de plină până la nunta tatălui meu. Sute de oameni priveau cu zâmbetul pe buze un eveniment la care noi, cei din familie, nu puteam să zâmbim la fel. Distanţa «mutuală» dintre cele două familii a creat foarte multă tensiune în relaţia tatălui meu cu Maria. Îmi aduc aminte că Maria şi tata nu au comunicat foarte mult în ziua nunţii. Asta din cauza faptului că, exact cu o noapte înainte de ceremonie, tăticul a organizat petrecerea burlacilor. Obosit fiind, era să rateze repetiţia de dimineaţă - dinainte de nuntă. Dacă nu mă înşel, chiar a ajuns foarte târziu, iar Maria a fost tare dezamăgită".

CU DRAGOSTE
Maria şi Nat au locuit în cartierul Hancock Park din Los Angeles, California. Casa avea 20 de camere, iar suprafaţa ei, plus grădinile, măsurau circa 4.000 de metri pătraţi. Reşedinţa a fost scoasă la vânzare în 1992, cu multiple îmbunătăţiri: încă cinci dormitoare, o librărie cu şemineu, un apartament de oaspeţi, piscină interioară, piscină exterioară şi două curţi interioare.

Împreună cu Maria, Nat a avut cinci copii: Natalie Maria, născută în 1950, Carol (adoptată, a murit de cancer la plămâni la 64 de ani), Nat Kelly Cole (adoptat) şi gemenele Casey şi Timolin, născute în 1961. Ambele nume au avut o semnificaţie importantă pentru Nat. Casey era unul dintre cei mai mari jucători de baseball (Casey Stengel), iar numele de Timolin i-a fost sugerat de un compozitor, prieten al familiei Cole. 

 

Deşi se presupune că aventurile lui Cole au continuat pe tot parcursul mariajului, artistul şi-a înconjurat familia cu dragoste.
Din 1943 şi până în 1945, înainte de Nat, Maria a fost căsătorită cu Spurgeon Ellington, ofiţer în cadrul Armatei americane. În Decembrie 1945, Spurgeon a murit în accident militar.

O LUME A LOR...
Mătuşa Mariei, spuneau Jessie Carney Smith şi Shirelle Phelps în cartea "Afro-americani de valoare", nu a fost niciodată de acord cu relaţia dintre nepoata ei şi Nat. Considera că un muzician care divoţează nu poate fi un om de onoare. Mai mult decât atât, foarte mulţi apropiaţi de-ai lor mărturiseau de fiecare dată că Nat şi Maria sunt două persoane complet diferite...

Bolnav fiind, Nat a renunţat la Maria în favoarea dansatoarei suedeze Gunilla Hutton. "Nu ştiam absolut nimic despre această femeie. Nu ştiam că tata are o legătură cu ea, dar sunt absolut convinsă că Maria şi-a dat seama de la bun început. Cred că a fost extrem de dificil pentru ea!", mărturisea Natalie Cole.

În 1964, când a descoperit că suferă de cancer la plămâni, Cole s-a îndrăgostit brusc de tânăra Gunilla Hutton, care se afla în turneu cu trupa ei. Nat a fost transportat la spital, iar pentru Maria a început de atunci o adevărată tragedie. Maria a fost nevoită să blocheze toate apelurile pe care Nat le primea de la Gunilla şi a stat la capătul lui zi şi noapte. Gunilla a sunat acasă şi i-a cerut Mariei să-i acorde artistului divorţul.

Maria s-a întors la spital, a format numărul dansatoarei şi i-a ţinut telefonul la ureche soţului său. La sfârşitul convorbirii, Nat i-a cerut Gunillei să-l lase în pace. Ultimele clipe din viaţă a vrut să le petreacă alături de familie.

MOTTO
După moartea artistului, Maria a declarat: "Nat era un om extraordinar. Şi foarte modest. Nu cred că a realizat vreodată că talentul pe care îl avea era unic! Tot ce pot să fac de acum înainte este să-mi văd de viaţa mea. Este un motto după care m-am ghidat tot timpul. De vreme ce soţul meu nu mai este... nu mai pot să prevăd nimic. Când trăia el, vă puteam spune şi ce voi face luna viitoare. Acum nu mai pot! Pur şi simplu trăiesc de pe azi pe mâine". Maria şi-a mai încercat o dată norocul şi s-a căsătorit, în octombrie 1969, cu producătorul Gary Devore. În iunie 1976 au divorţat, iar în 1997 Gary a murit într-un accident de maşină.

×