x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Paula Seling O privighetoare

O privighetoare

de Roxana Vintila    |    22 Dec 2008   •   00:00

Un glas ce pare acordat de zei. Un om rafinat şi sensibil. Un artist care simte fiecare notă... a publicului şi a pianului...



Când vine vorba despre Paula Seling este aproape imposibil să-ţi găseşti cuvintele. Chiar şi pentru marii artişti care ne-au vorbit despre îndrăgita interpretă a fost o misiune dificilă. Un artist hărăzit cu un timbru pe care îl recunoşti dintr-o mie de voci colorate ce s-au adunat de-a lungul vremii pe scena muzicii româneşti. "Mi-e greu – spre imposibil – să vorbesc despre Paula Seling, despre sensibilitatea, impetuozitatea, rafinamentul, paleta de culori care o definesc. E ca şi cum aş încerca să descriu o pictură. Sau o cascadă", îşi începe trupa Taxi povestea. mai precis Dan Teodorescu: "Paula nu trebuie explicată. Ea trebuie ascultată, văzută, simţită. Sunt multe voci bune în România. Spre deosebire însă de foarte multe dintre ele, Paula chiar simte ceea ce cântă. Fiecare cuvânt. Fiecare piesă în parte. Câteodată, mai mult decât compozitorul şi textierul înşişi".

HAR. Dan Teodorescu consideră că a avut o şansă când Paula a acceptat în urmă cu câţiva ani să interpreteze piesa "Râd când îmi vine să plâng": "Ştiu că sună ciudat, dar nu-mi era foarte clar ce vreau să transmit în piesa asta decât după ce-am auzit-o pe ea cântând. Pentru că Paula e dăruită. Pentru că Paula are har".  Să visăm preţ de câteva secunde şi să ne imaginăm că îl vedem pe scenă pe Dan Teodorescu alături de Paula Seling... am asculta două voci extraordinare, puternice, unice. Aşa credem noi! Un duet Paula Seling – Dan Teodorescu?  "Imposibil", spune liderul formaţiei Taxi, "adică... totuşi... o privighetoare n-are cum să facă un duet cu un pelican!".

TIMPUL CERNE VALORILE
Mariana Mihuţ, actriţa care ne-a impresionat de fiecare dată cu rolurile pe care le-a construit, ne-a povestit cu mare drag despre Paula Seling: "Clipele petrecute în turneul din Canada nu le pot uita aşa uşor... acum am impresia că anii se scurg mult mai repede, dar nu dau vina pe vârsta mea... Am început să fac meseria asta de la 17 ani, am fost apoi studentă la Actorie, lucrurile au venit normal. Acum sunt deja multe personalităţi formate şi multe talente foarte puternice. Însă timpul cerne şi dovedeşte adevărata valoare. Dar eu sunt foarte optimistă…". (Loreta Popa)

AŞA A PORNIT ÎN LUME... PAULA SELING

Paulei i se datorează relansarea unui mare şlagăr românesc, "Trurli", al lui Vasile Vasilache, pe care ea l-a cântat şi la Mamaia, când a luat trofeul în 1996, şi mai departe. Ea s-a lansat de fapt în 1996, la Festivalul "Aurelian Andreescu", când a luat trofeul. Acolo, printre cei care s-au ocupat îndeaproape de festival s-a numărat şi regretatul compozitor Petre Găluşanu, fost angajat al Teatrului Constantin Tănase, ca şi Andreescu. După acest succes am invitat-o la radio pentru primul ei interviu, extins în amănunţime; şi să stai de vorbă cu un tânăr interpret în care intuieşti viitoarea vedetă a fost un noroc. Din toate punctele de vedere. Am bombardat-o cu întrebări, iar ea mi-a răspuns foarte frumos, se vedea  că va urma o şcoală de jurnalism. Am discutat despre toată educaţia ei muzicală, pianul, cum s-au ocupat părinţii de ea, iar Petre Găluşanu i-a oferit prima piesă, "Stau la geam", pe versurile lui Ovidiu Dumitru. Aşa a pornit în lume Paula Seling. Chiar numai aşa poţi să-ţi dai seama de calităţile morale ale unui om, de toată zestrea lui sufletească şi de ce are şi ce nu. (Titus Andrei)

MUZICIAN, NU SOLISTĂ!
"Ce pot să spun eu despre Paula? Nu cred că e nevoie de o pagină de ziar. Sunt suficiente câteva cuvinte... Paula Seling are un talent de excepţie dublat de un caracter foarte frumos, de o ţinută morală deosebită. Ceea ce pentru mine contează foarte mult. Cred că este una dintre cele mai bune muziciene, nu soliste, pentru că acestea pot fi multe, dar ea este o muziciană. Are absolut toată admiraţia mea. Evident, cu toate urările de bine pentru anii care vor urma." (Mariana Mihuţ)

×
Subiecte în articol: seling