x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Phoenix S-a spart gaşca

S-a spart gaşca

de Alex Revenco    |    17 Noi 2008   •   00:00

După Baniciu, plecat anul trecut din grup, alţi doi "grei" l-au părăsit pe Covaci: Ioji Kappl şi Mani Neumann.



Totul porneşte de la un contract gândit de Nicu Covaci pentru binele formaţiei, prin care componenţii ei pot avea proiecte solo, dar nu câte doi. Iată părerea lui Covaci despre Mani & Ioji: "Mani Neumann are şi el o formaţie... de bun-gust, instrumentală şi foarte germanică… Membrii ei sunt cu toţii nemţi. Totuşi, Mani apelează la Ioji Kappl să-l însoţească la un turneu prin România, mizând astfel pe un succes de public. La întrebarea de ce face asta mi-a răspuns, nici mai mult nici, mai puţin: «Ioji Kappl este basistul meu, ce te interesează?». Cerându-i lui Ioji o explicaţie, mi-a răspuns că el este un om liber şi cântă pentru cine-l plăteşte. Dacă Mani refuză să comenteze, Ioji a rupt tăcerea, spunându-şi punctul de vedere:  «Nu ştiu dacă s-a observat la ultimele concerte Phoenix că în afară de Mircea Baniciu mai lipsesc doi membri ai formaţiei, Ioji Kappl şi Mani Neuman... Totul a pornit de la un contract făcut de «Şefu’», care conţine nişte paragrafe prin care mi se interzice orice fel de colaborări cu alţi membri ai formaţiei Phoenix, în afara trupei Phoenix şi apariţia în concerte pe teritoriul României... Contractul îmi interzice chiar şi interpretarea de piese Phoenix în alte colaborări, autorul contractului uitând de faptul că unele piese Phoenix sunt chiar compoziţii Kappl...».

FARFARELLO. "Deci eu, socotindu-mă un om liber, un liber profesionist într-o Europă liberă, nu pot să accept un asemenea contract decât cu riscul de a mă trăda pe mine însumi. Colaborări între muzicieni au existat în toate timpurile şi în toată lumea. Colaborarea mea cu Mani Neumann la trupa lui Farfarello durează deja de cinci ani şi a declanşat de fapt conflictul... Mă bucură enorm să cânt cu Farfarello alături de Mani pe scenă şi să-i dau dovadă de cunoscuta ospitalitate românească în ţara în care m-am născut. Acest gest îl socotesc drept un gest nobil faţă de un coleg care merită să fie primit cu drag în România de colegii săi din Phoenix şi de publicul român, căruia Mani i se consacrase atâţia ani. După ce i-am spus «Şefului» acestea în legătură cu Mani Neumann şi după ce i-am propus să ne-ntâlnim toţi membrii Phoenix pentru a gândi un contract care să fie pe placul fiecăruia, aşa cum se procedează în lumea civilizată, am primit următorul răspuns: «Semnezi contractul aşa cum e, vii la concerte, nu semnezi, rămâi acasă!». Răspunsul meu a fost clar: «Atunci mai bine stau acasă!»".


"A trebuit să înlocuiesc când pe Kappl, când pe Baniciu, dar lumea a acceptat diferitele formule, căci, pe de o parte, am căutat să aleg pe cei mai buni, pe de altă parte, s-a cântat tot Phoenix, chiar mai proaspăt şi fără texte uitate şi intrări neritmice, cântat sub ton şi multe altele"
Nicu Covaci

×
Subiecte în articol: Phoenix mani