x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Radu Beligan Fidel pactului

Fidel pactului

de Anca Alexe    |    05 Ian 2009   •   00:00

Scrisorile, aplauzele, admiraţia, laudele şi respectul l-au înconjurat pe Radu Beligan încă de la începutul carierei.




Radu Beligan şi Sanda Toma parteneri de excepţie pe scena teatrului românesc


Mulţi l-au gratulat! Şi pe bună dreptate. Miile de scrisori pe care maestrul le primea "la adresa Naţionalului" şi-au găsit locul în cufărul de amintiri. Însă un răvaş de admiraţie de la o necunoscută ne-a făcut să recunoaştem încă o dată, că Radu Beligan e unic: "Îţi mulţumesc, Radu Beligan, îţi mulţumesc pentru orele de desăvârşită frumuseţe, de inegalabilă perfecţiune pe care mi le-ai dăruit cu acest rol, cu acest spectacol.

Amadeus Şi Salieri! Dureroasa confesiune a omului mediocru, care fidel pactului cu Dumnezeu este uluit şi se simte nedreptăţit pentru că a muncit cinstit...".

POSIBILITĂŢI INFINITE. "De dimineaţă, Crâşmaru recomanda spectacolul zilei: «Amadeus cu Radu Beligan, cel mai mare dintre noi toţi». Câtă dreptate avea! La cronica lui Radu Popescu, care spunea: «Radu Beligan mai bun decât Scofield şi Perier!». Câtă dreptate avea. Eu sunt o mare amatoare de teatru.

Astăzi am văzut «Amadeus» şi am asistat la un moment de autentică perfecţiune. Am aplaudat ca pe Enescu la 12 ani şi pe Rubinstein mai târziu. Demult, marele protagonist al copilăriei mele, Mihail Sebastian, mi-a scris că se va reprezenta «Steaua fără nume». Eu, pe atunci, la Brăila nu am fost la spectacole, dar am auzit că a fost un mare succes.

L-am întrebat care e distribuţia, căci citisem piesa. Când am auzit Radu Beligan în profesorul Miroiu am crezut că glumeşte. Am protestat vehement. Dar Sebastian mi-a spus: «Băiatul ăsta va fi într-o zi unul din marii noştri actori, căci are posibilităţi infinite. Pariem?»."

PERFORMANŢĂ.
"După spectacol eram mută, Profesorul Miroiu – creaţie de neuitat! Cu Miroiu şi cu Chereea din Caligula consideram perfecţiunea atinsă. M-am înşelat. Avea să vie Salieri.

În spatele unei astfel de perfecţiuni se ascunde o muncă de Sisif. A fost o muncă enormă şi o perfectă cunoaştere de sine pe care numai o mare inteligenţă o poate da. Să te remodelezi nu-i lucru uşor, să nu ascunzi ce e urât pentru a lăsa să cadă accentul pe ce-i frumos e o performanţă care nu e la îndemâna oricui."

SPECTATOARE. "Totul e perfect – ţinută, felul de a te aşeza, de a te mişca, de a lua loc într-un fotoliu – ARTĂ. După cum tot artă consider şi felul de a te-mbrăca. Ştie să poarte haina, nu ea te îmbracă, ci tu o pui în valoare. Salieri a fost un recital. Iscălesc scrisoarea din politeţe – căci rămân o anonimă spectatoare. Rămân o spectatoare care doreşte ca măcar pentru o singură seară, la Teatrul Marigny, în locul lui François Perier să joace Radu Beligan. (Cociu Costieni Beate 12.II.1983)"

"ŞEFUL SECTORULUI SUFLETE"
Marea actriţă Sanda Toma a jucat pentru prima dată alături de Radu Beligan în piesa "Bădăranii". După înfiinţarea Teatrului de Comedie i-a devenit parteneră în diverse spectacole, printre care s-au numărat şi "Celebrul 702", "Rincocerii" şi "Şeful sectorului suflete". "În momentul de faţă joc alături de dânsul în «Cotletele» şi, paralel, într-o piesă extraordinară, şi anume «Egoistul». Pot să vă spun că este un partener minunat, încântător. Alături de el, pe scenă, voluptatea mea creşte considerabil", mărturiseşte Sanda Toma.

OMAGII CELUI CARE ÎŞI IUBEŞTE MESERIA
După accidentul suferit şi-a demonstrat voinţa şi pasiunea pentru scena Teatrului românesc. "Cred că a depus un efort imens recuperându-se… un efort de dragul actoriei. A vrut să fie în continuare în lumea lui. Când îl văd pe scenă, pentru că de regulă sunt alături de dânsul, încerc să-mi execut partitura impecabil. Iar la aplauze, când văd cu câtă bucurie îl omagiază publicul, sunt emoţionată până la lacrimi. Este o legendă… Aşa cum am spus, la ora actuală mai avem doi monştri sacri – Radu Beligan şi Ion Lucian. Deosebit este Radu Beligan… Foarte cultivat, îşi iubeşte meseria cu pasiune, iubeşte oamenii de teatru cu adevărat talentaţi. În orice rol, piesă aş juca alături de Radu Beligan, aş fi la fel de fericită. Îi doresc din toată inima tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. E mare, e măreţ, îl venerez, umblu în vârfuri prin preajma lui şi îi doresc tot binele din lume", adaugă Sanda Toma.

O INTELIGENŢĂ FANTASTICĂ

Artista susţine că harul pe care i l-a dat Dumnezeu maestrului l-a propulsat către succes: "E o meserie pe care nu noi o alegem… Ea ne alege pe noi. Radu Beligan are o inteligenţă fantastică. Întotdeauna i-a plăcut teribil de mult să înveţe şi să fie informat. Am avut ocazia să-l cercetez în perioada în care l-am avut director la Teatrul Comedia, teatru pe care l-a lansat şi peste hotare. Îmi aduc aminte că prima ieşire în «lume» a fost cu «Rinocerii». Am jucat împreună la Paris, la Teatrul Naţiunilor. Atunci l-am cunoscut personal şi pe marele Eugen Ionescu, care a fost încântat de prestaţia noastră artistică".

×
Subiecte în articol: radu beligan