x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Roşu şi Negru Un copil teribil

Un copil teribil

de Costin Anghel    |    08 Sep 2008   •   00:00

În 1984, Roşu şi Negru a devenit prima trupă din România care a cîştigat un premiu la un festival străin.



În 1984, Roşu şi Negru a devenit prima trupă din România care a cîştigat un premiu la un festival străin.

Liviu Tudan este conside­rat unul dintre pi­o­­nierii rockului în România. Într-o va­can­ţă în 1970 pune bazele gru­pului bucureştean Me­tro­nom. În 1971, la cel de-al doilea Festival Rock, organizat de Institutul de Arhitectură Bucu­reşti, Liviu Tudan a obţinut premiul pentru con­cepţie de spectacol, premiul pentru cel mai bun vo­calist şi ca instrumentist premiul doi.

Apreciere. În anul  1974, Tudan a revenit la Roşu şi Ne­gru. Trei ani mai tîrziu începe să se vorbească de un supergrup, Progresiv TM-Ro­şu şi Negru, unde s-au ­reunit: Liviu Tudan (bas, voce, compozitor), Ladislau Herdina (chitară, voce, compozitor), Florin Ochescu (chitară), Ion Cris­tian (baterie) şi Hary Cora­dini (vocal). Zece ani mai tîrziu, Roşu şi Negru obţine la Festivalul de la Dresda, Germania, Premiul I şi premiul criticii şi al presei, de­ve­nind prima trupă din Ro­mânia care cîştigă un premiu la un festival străin.

­Adolescenţii din perioada ’65-’70 îşi aduc aminte de Li­viu Tudan ca fiind „copilul te­ribil“ al muzicii româneşti de atunci. „A fost unul dintre pionierii genurilor beat şi rock la noi în ţară, iar alături de for­maţia Roşu şi Negru a în­cîn­tat multe generaţii cu şlagărele pe care le-a lansat de-a lungul timpului, de­ve­nite în timp puncte de re­fe­rin­ţă ale muzicii noastre rock“, spu­ne fiica artistului. Tudan a pri­mit mai multe premii la fes­tivaluri din ţară şi din stră­i­nătate, iar Minis­terul Cultu­rii şi Cultelor i-a decernat „Pre­miul de Onoa­re“. A compus mai multe ope­re rock, prin­tre care „Sines­tezie“ şi „Meş­terul Manole“. „Sines­te­zia“ a fost acuzată ca fiind o lu­crare legionară (într-unul dintre scene perso­najul „Gînditorul“ era inundat de o pată de lumină ver­de, iar masa uma­nă de lîngă el acoperită de lu­mină roşie) şi i-a fost interzis să mai desfăşoare acest spectacol în România sau în alte ţări. Astfel, Liviu Tudan se enervează şi arde benzile pe care era înregistrată opera.

„Liviu Tudan s-a afirmat într-o perioada în care nu aveai voie să spui unele lu­curi, trebuia să te legi de su­biecte neutre din punct de ve­dere politic. Tocmai de aceea foarte multe texte ale pieselor trupei au avut ca subiect copiii. Este singurul muzician român care a compus trei opere rock, prezentate fiecare în cîte un singur spectacol. Cu toate acestea, a rămas optimist, crezînd în continuare în menirea sa“, mai spune Livia, fiica artistului.

×