x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Savoy Formaţie vedetă

Formaţie vedetă

de Daniela Cârlea Şontică    |    16 Mar 2009   •   00:00

Corinei Chiriac îi este dor de Savoy-ul de la început şi ar vrea să îi vadă cântând iar împreună pe "băieţi".



Artista care a cântat printre primii într-un stil cu influenţe etno – cine nu-şi aminteşte "Inimă nu fi de piatră"? – şi care a colaborat cu Formaţia Savoy în numeroase concerte şi turnee, a acceptat cu plăcere să ne vorbească despre ei.

EXTREM DE IUBIŢI. "Îi cunosc de la începuturile lor pe membrii formaţiei Savoy. A fost una dintre cele mai populare formaţii, putem să numim Savoy-ul formaţie-vedetă.  Au fost buni şi ca formaţie de acompaniament. În ’80-’90 eu am lucrat foarte mult cu ei, plecam câte

3-4 artişti în deplasare. Eram, de exemplu: Angela Similea, eu, Dan Spătaru şi Savoy, sau Mirabela Dauer, Anda Călugăreanu, eu şi Savoy-ul. Se făceau mega-concerte pe stadioane vara şi atunci distribuţia nu se mai sfârşea, începea cu Dan Spătaru, Mirabela, eu, Stela Popescu, Arşinel şi aşa mai departe. Savoy a fost o formaţie extrem de iubită pentru că au cântat acel gen de muzică plăcută, melodioasă. Marian Nistor a compus melodii splendide ritmate sau lente, să ne amintim de «Frunza mea albastră» cântată de Mirabela Dauer. Marian mi-a dat şi mie o compoziţie de-a lui, «Dorule, doruţule», pe versurile unui poet medieval român", ne-a spus Corina Chiriac.  

CURAJ. "Cu siguranţă cei de la Savoy au creat o epocă şi o modă în muzică şi încă o dată îmi pare foarte rău, nu ştiu când şi nu ştiu de ce s-au destrămat. E păcat pentru că ei  deja formau un nucleu, cu instrumente bune, era o formaţie-vedetă. Nu aveau nevoie de alt solist pentru a da concerte. Era foarte bine că făceau  şi acompaniament. Ce ar fi fost să plece fiecare artist cu formaţia lui de acompaniere? Aşa, plecam trei artişti cu o singură formaţie."

MUZICĂ PENTRU TOŢI. "Băieţii de la Savoy erau simpatici, erau talentaţi, în afară de faptul că toţi făceau voci la piese, aveau şi solist, în perioada primă pe George Mitrea, care în prezent locuieşte la Buzău, este profesor la Şcoala Populară de Artă. Important este că, în ceea ce mă priveşte, am rămas prietenă cu Marian Nistor şi cu George Mitrea pentru simplul motiv doar cu ei, deoarece pe ei i-am văzut mai des. Pe ceilalţi membri ai trupei nu ştii de unde să-i iei, parcă au dispărut în neant. Eu am lipsit din ţară între 1988-1994 şi oamenii îşi mai pierd urma, dar din fericire cu cei doi colegi am ţinut legătura şi am rămas prieteni şi sper să rămânem prieteni mereu. Nu mă îndoiesc că publicul care l-a aplaudat acum 20 de ani îl va aplauda şi în continuare. Melodiile pe care le cântau ei nu au vârstă şi i-ar aprecia şi tinerii. Şi dacă o nouă formaţie Savoy condusă de Marian Nistor ar avea acelaşi repetoriu ca altădată, dar şi cu noutăţi, nu mă îndoiesc că ar avea succes la toate generaţiile, pentru că muzica bună nu poate să nu placă. Este vorba de o muzică antrenantă, cu inspiraţie folclorică românească.", a încheiat Corina Chiriac.

×
Subiecte în articol: savoy